Boraltan Köprüsü olayı nedir? Boraltan Köprüsü nerede?

1945 yılında yaşanan Türk tarihinin en hazin vakalarından olarak kabul edilen Boraltan Köprüsü faciası, 193 Azeri vatandaşın Sovyet zulmünden kaçarak Türk topraklarına sığınmak istemeleri ancak hunharca katledildikleri olaydır. Peki Boraltan Köprüsü emrini kim verdi?

Boraltan Köprüsü olayı nedir? Boraltan Köprüsü nerede?
Boraltan Köprüsü olayı nedir? Boraltan Köprüsü nerede?
GİRİŞ 02.06.2022 16:03 GÜNCELLEME 02.06.2022 16:43
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Boraltan Köprüsü Faciası, Türk tarihinde eşi benzerine rastlanmayan bir olaydır. Türkler hiçbir koşulda kendisine sığınan sığınmacıları ne pahasına olursa olsun teslim etmemelerine rağmen Türkiye'ye sığının Azerbaycanlı vatandaşların Iğdır'da Rus askerlerine teslim edilerek göz göre göre katledilmesidir. Sovyetler Birliği dağıldığı güne dek, çatısı altında olan pek çok millete zulmeder ve bu zulümden kurtulmak isteyen Azeri 193 Azeri kökenli vatandaş Türk topraklarına sığınır. Türkiye'de güvende olacağına emin olan Azeriler, dönemin hükümeti tarafından Boraltan Köprüsünde Rus askerlerine teslim edilerek hunharca katledilmesine göz yumar...

Boraltan Köprüsü Olayı Nedir?

Sovyetler Birliğinin zulüm ve işkencelerinden kaçan bir grup Azeri halk, 1945 yılında Boraltan Köprüsü üzerinden Türkiye topraklarına kaçar ve sığınır. Azeri vatandaşların Türkiye topraklarına sığındığını duyan Stalin, derhal Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle iletişime geçerek 193 sığınmacının iade edilmesini ister. Diplomatik bir krizin doğmaması için Stalin'in emri yerine getirlir ve Ankara'dan Iğdır'da bulunan sınır karakoluna Azerilerin derhal iade edilmesi ile ilgili telgraf çekilir. Telgrafı gören yetkililer, durumu kabul etmeseler de sığınmacıları iade etmek zorunda kalırlar. 

193 Azeri vatandaşlar, Boraltan köprüsü üzerinden Rus askerlerine teslim edilir. 193 vatandaşın köprüden geçmeleriyle Rus askerleri tarafından kurşuna dizilirler. 1945 yılının ne öncesinde ne de sonrasında kendisine sığının hiçbir sığınmacı bu şekilde iade edilip öldürülmesine neden olmadığından bu olay, tarihe Boraltan Köprüsü Faciası olarak geçer. 

Boraltan Köprüsü Emrini Kim Verdi? 

Azeri sığınmacıların iadesi meselesi dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve Bakanlar Kurulunun ortak kararıyla alınmıştır. Rusya Türkiye müttefikini bozmamak adına alındığı öne sürülmektedir. 

Boraltan Köprüsü Nerede?

Tarihin en hüzün hikayesine tanıklık eden Boraltan Köprüsü Türkiye'nin en doğusunda yer alan Iğdır'dadır. 

Melek Ardıç Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Melek Ardıç
YORUMLAR 2
  • Musa 1 yıl önce Şikayet Et
    Ermeni yada Rum olsalar asla iade edilmezler gerekirse savaşa bile girilirdi.
    Cevapla
  • Ramazan 1 yıl önce Şikayet Et
    İşte İnönü budur....ve devamı da ortadadır. Her daim satışa hazır beklemektedirler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dışişleri Bakanlığı'ndan son dakika 1915 mesajı!
5 ayda yüzde 200 zamlandı: İstanbul 'kanatsız' kaldı!