Namaza gitti diye kovdular! Mahkemeden emsal karar

Mehmet Yetkin isimli işçi çalıştığı iş yerinden cuma namazına gittiği gerekçesiyle kovuldu. Konya'da yaşayan Yetkin'in iş yerine açtığı dava karara bağlandı. İş Mahkemesi, Yetkin'i haklı bularak işe iade edilmesine karar verdi.

GİRİŞ 08.06.2022 12:43 GÜNCELLEME 08.06.2022 17:36
Bu Habere 116 Yorum Yapılmış

Mehmet Yetkin, 2020'nın Aralık ayında bir akaryakıt istasyonunda servis destek personeli olarak işe başladı. Yetkin, 5 ay sonra Mayıs ayında öğle saatinde Cuma namazı için iş yerinin yakınındaki camiye gitti.

Ancak tesis müdürü iş yerini izinsiz terk ettiği konusunda hakkında tutanak tuttu. Daha sonra şirketinden ihbarname alan Yetkin'in, 2021 yılının Temmuz ayında ise iş akdi feshedildi.

MAHKEME: 'DİN VE İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ ANAYASAL BİR HAK'

Mehmet Yetkin, firma hakkında suç duyurusunda bulunarak hakkını aramaya karar verdi. Konya 1. İş Mahkemesine açılan davada mahkeme, "İşçinin kişiliğini gözetme borcu işverenin başta Anayasadan doğan bir yükümlülüğüdür.

Anayasanın, herkesin, kişiliğine bağlı, dokunulamaz, devredilmez, vazgeçilmez hak ve özgürlüklere sahip olduğunu öngören 12., herkesin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip bulunduğunu düzenleyen 17., herkesin kişi özgürlüğüne ve güvenliğine sahip olduğunu bildirdi.

19., özel yaşamın gizliliğini öngören 20., vicdan, din, inanç, düşünce ve kanaat özgürlüğünü hükme bağlayan 24 ve 25.maddeleri kişilik haklarını güvence altına alan ilke ve kurallardır" açıklamasıyla Mehmet Yetkin'i haklı bularak işe iadesi konusunda hüküm verdi.

"EMSAL BİR KARAR OLSUN"

Çok mutlu olduğunu belirten Mehmet Yetkin duygularını anlattı. Yetkin, "Bir ansan camiye gitti diye işinden kovulur mu? Bu benim başıma geldi. Ben de hakkımı mahkemede aradım. Mahkemede beni haklı bularak işe iademe hükmetti. Namaz, benim hem borcum hem de anayasal hakkım. Bunu elimden almaya çalıştılar. İnşallah emsal bir karar olur. Eminim ki birçok çalışan işten atılma korkusuyla camiye bile gidemiyor. Camiye gitti gerekçesiyle işinden atılan varsa da onlar için de bir kapı açılmış oldu. Çok mutluyum. Adalet yerini buldu" diye konuştu.

Dosya, karşı tarafından itirazı üzerine Bölge Adliye Mahkemesine gönderildi.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 116
  • Misafir Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Tamam işveren ayıp etmiş ama bunun bu maddenin iş kanunu kitabına girmesi gerekmez mi yani peki
    Cevapla
  • neyse o 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütün derdimiz sadece para biz nasıl bir Müslüman olduk Allah sonumuzu hayr eylesin
    Cevapla
  • erdinc can 1 yıl önce Şikayet Et
    göndermek istemeyen patron işyerinde mescit ayırıp Cuma kıldırsın imam olarak sorun çözülür. Değilse bırakacak makul sürelerde.
    Cevapla
  • Leyla 1 yıl önce Şikayet Et
    Cuma namazinin şartlarindan biriside cuma kilinan yer herkese acik olmali, senin dedigin gibi sadece calisanlarla kilinan cuma namazi kabul olmaz
    Cevapla
  • Utanın biraz 1 yıl önce Şikayet Et
    Biraz utansanız ne olur? İzinsiz ayrılmak yanlış olabilir. Ama bu yapılanların altında yatan şey başka. Dünya sizi müslüman diye biliyor. Dünyaya karşı biraz utanın be! Bir yolcuya namaz kıldırmamak için yaptıklarınız bize utanç veriyor. Tuvalette bir saat kalana çit yok. Ama cumaya yarım saat gidene kıyamet kopar. Bu toplum islama yaklaışını utanç verici hale geldi.
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    İşyerlerinde molaları süistimal etmek bizde alışkanlıktır... Ama namaz konusu başka bi konu.. Hele hele Cuma namazı... İşverenin özellikle Cuma namazı konusunda daha duyarlı olması gerekir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan talimatı verdi! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor
Adana’da pitbull cinsi köpek vahşeti!