Bakan Akar'dan Ukrayna limanlarındaki hububat gemileriyle ilgili son dakika açıklaması

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna limanlarındaki hububat gemileriyle ilgili çalışmaları sıralayarak, "Bir an önce işi sonlandırmak istiyoruz. Bizim hem Rusya hem Ukrayna ile yoğun görüşme trafiğimiz var." dedi.

GİRİŞ 10.06.2022 23:59 GÜNCELLEME 11.06.2022 00:41

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ana unsurları yanında fiili ve gözlemci olarak 37 dost ve müttefik ülkenin katılımıyla başarıyla tamamlanan Efes-2022 tatbikatı sonrası aralarında Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'nin ve Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet'in de bulunduğu gazetecilerin sorularını cevapladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli

Dış basında da büyük yankı uyandıran 7 bakanlık, 9 kamu kurum ve kuruluşu ile 43 savunma sanayi firmasının iştirak ettiği tatbikata ilişkin önemli açıklamalar yapan Akar, Ege'deki dengeler ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu terör örgütü PKK/YPG işgalindeki Tel Rıfat ve Münbiç'e yönelik planlanan operasyonla ilgili kritik değerlendirmelerde bulundu.

HUBUBAT KRİZİNDE SON DURUM

"Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile geçen hafta yapıcı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik." diyen Bakan Akar, "Bizim Ukrayna’daki gelişmeler bağlamında iki temel sorunumuz var: Biri insani yardım ve vatandaşlarımızın tahliyesi amacıyla Ukrayna’ya gönderilen iki A400M nakliye uçağımızın orada kalması. Diğeri de limanlarda bekleyen ticari gemilerimiz. Bu konuları da ele aldığımız samimi, yapıcı bir konuşma oldu. Bununla ilgili karşılıklı personel görevlendirdik. BM ile de diyalog içindeyiz. Olayın önemini idrak etmek çok önemli." açıklamasında bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet.

Akar, teknik çalışmaların yapıldığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Bu çalışmalar şu hususları kapsıyor; Ukraynalıların limandaki mayınları temizlemesi, limandan çıktıktan sonra belirli koridorlardan toplanma bölgesine girinceye kadar Ruslar tarafından eşlik edilmesi, olası mayınların temizlenmesi, ondan sonra da tercihen Türk unsurları tarafından ticari gemilerin emniyetli seyirlerinin sağlanması. Bir an önce işi sonlandırmak istiyoruz. Bizim hem Rusya hem Ukrayna ile yoğun görüşme trafiğimiz var. İki tarafın bazı çekinceleri var. Biz de aradaki çekinceleri ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Bu konuda umutluyuz.

"ÖRTÜLÜ VE AÇIK ENGELLEMELER OLDU!"

"Ayrıca biz hem Rus hem Ukrayna savunma bakanları ile görüşmelerimizde insani durumun daha da kötüleşmesine imkan vermeden bir an önce ateşkesin sağlanmasının önemini ifade ediyoruz. Diğer taraftan da Antalya ve İstanbul sürecinden sonra herhalde örtülü, açık engellemeler oldu. Eğer Batı bunu destekleseydi İstanbul görüşmelerinden olumlu sonuçlar çıkardı." 

İstanbul'da Rusya-Ukrayna müzakeresinde, Türkiye dahil 8 garantör ülke isteği öne çıkmıştı.

KARADENİZ VE MONTRÖ 

Karadeniz’deki son gelişmeler ve Montrö’nün uygulanmasına yönelik değerlendirmelerde bulunan Hulusi Akar, "Bölgesel sahiplik ilkesi, kıyısı olan ülkelerin duruma hâkim olması kapsamında buradaki dengenin bozulmamasını istiyoruz. Burada denge bozulursa olayların kontrolden çıkma olasılığı çok yüksek. Karadeniz’i bir rekabet ortamına dönüştürmeyelim bizim açıkça söylediğimiz şey bu. Karadeniz bölgesel sahiplik ilkesi çerçevesinde sulhu sükunu devam ettirsin. Birbirimize saygı duyalım, Ukrayna’nın sınırlarına, egemenliğine saygı duyalım diğer taraftan da herhangi bir yanlış anlaşılmaya, tahrik olarak algılanabilecek bir eyleme sebebiyet vermeyelim. ‘Hangi niyetle yaparsanız yapın öbür taraf bunu tahrik olarak anlarsa sıkıntı olur’, diyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

KARADENİZ'DE İMHA EDİLEN SÜRÜKLENEN MAYINLARDA SON DURUM

Bakan Akar, "Mayınla ilgili çeşitli sayılar ortaya atıldı. Bunlara ihtiyatlı yaklaşmak gerekiyor. Şu ana kadar üç mayın emniyetli bir şekilde imha edildi. Mayın avlama gemilerimiz, helikopterlerimiz, deniz karakol uçaklarımız ve SAS timlerimiz teyakkuz halinde." açıklamasında bulundu. 

"İstanbul Boğazı’nı yakından gözetliyoruz, giriş çıkışı kontrol edip herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için ilave tedbir aldık, tespit radarları koyduk." diyen Akar, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu konuda çok ileri düzeyde bir kapasitesi var. Bizim hem tespit hem imha konusunda yeterli unsurlarımız, teçhizatımız var. Ayrıca sadece kendi ihtiyaçlarımızın karşılamanın ötesinde dostlarımıza, müttefiklerimize de mayınla mücadelede destek verebileceğimizi ilettik." dedi.

Hulusi Akar’dan son dakika açıklaması: Karşılık verdik, vermeye devam edeceğizHulusi Akar’dan son dakika açıklaması: Karşılık verdik, vermeye devam edeceğiz

Bakan Akar, Pakistan Genelkurmay Başkanı Raza'yı kabul ettiBakan Akar, Pakistan Genelkurmay Başkanı Raza'yı kabul etti

Bakan Akar'dan Yunanistan'a çok sert tepki: Bu bir iki yüzlülüktür!Bakan Akar'dan Yunanistan'a çok sert tepki: Bu bir iki yüzlülüktür!

Bakan Akar, Azerbaycanlı mevkidaşıyla görüştüBakan Akar, Azerbaycanlı mevkidaşıyla görüştü

KAYNAK: HABER7
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.