Pazartesi dolar ve altında son durum ne olacak? Piyasalar daha fazla düşecek mi?

Altın ve Dolar fiyatları Pazartesi günü piyasaların açılması ile birlikte Türkiye'nin yeni gündemi arasına girecek. BDDK'nın yeni ticari kredi hamlesi dolar 16.50 TL seviyelerine kadar geriletti. Düşüş gram altın cephesinde 54 TL'lik bir kayba neden oldu. İşte yeni hafta ile birlikte dolar ve altın fiyatlarında beklenen son durum...

Pazartesi dolar ve altında son durum ne olacak? Piyasalar daha fazla düşecek mi?
Pazartesi dolar ve altında son durum ne olacak? Piyasalar daha fazla düşecek mi?
GİRİŞ 25.06.2022 16:37 GÜNCELLEME 25.06.2022 16:38
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Dün akşam Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yeni ticari sistemine ilişkin yeni adımlar atıldı. Finansal istikrarın güçlendirilmesine ve kaynakların daha verimli kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına yönelik gerçekleştirilen yeni düzenlemenin açıklanması ile birlikte uzun süredir yükseliş trendine giren Dolar kuru birden çakıldı. Haftalık kanış öncesinde 17.37 TL seviyelerine kadar yükselen dolar, birden 16.50 TL seviyelerine kadar çakıldı. Beraberinde ise hızlı düşüş doğrudan altın fiyatlarına yansıdı. Yatırımcılar tarafından ise Pazartesi günü piyasaların açılması ile birlikte dolar ve altında fiyatların nasıl olacağı merak ediliyor.

DOLAR KURUNDA DÜŞÜŞ DEVAM EDEBİLİR?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yeni ticari kredi hamlesini açıklaması ile birlikte 17.37 TL'den işlem gören dolar kuru 16.50 TL seviyelerine kadar geriledi. Uzmanlar ise tedbirlerin daha da sıkılaştırılması halinde döviz kurunda bir süre daha düşüşün görülmesinin muhtemel olduğunu açıkladı.

Dolar kuru

Zira Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Nureddin Nebati’nin hafta içi yaptığı açıklamalarda ‘enflasyonda mücadele önceliği ve döviz kurunun enflasyon üzerindeki baskısının azalacağı’ değerlendirmeleri çerçevesinde, enflasyon üzerinde olumsuz etki yaratacak her türlü unsurun idari kararlarla kontrol altına alınması çalışmaları devam ettirilebilir”  ifadelerine yer vermişti.

Bilindiği üzere BDDK tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif Döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmayacak.

Bu durum ise şirketler ya kredi talebinden vazgeçecek yada döviz bozdurma yoluna gidecek.

DOLARDAKİ DÜŞÜŞ ALTIN FİYATLARINI ÇAKTI!

Cuma günü BDDK tarafından alınan karar sonrası dolarda görülen büyük düşüşten altın fiyatları da nasibini aldı. Haftalık kapanış ve düşüş gelmeden önce 1.022 TL'den işlem gören Gram altın dolar kurunda yaşanan gerileme ile birlikte 967 TL bandına kadar hızla çakıldı. 

ONS altın

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise altın ve gümüşün önümüzdeki süreçte yükseleceğini açıklamaya devam ediyor.

Memiş "Fed kararı öncesindeki 1.780-1.880 dolar ve Fed kararı sonrasında 1.880-1.980 dolar beklentilerini koruduğunu bildiren İslam Memiş, "1920-1940 dolar seviyesine kadar yukarı yönlü atakları kuvvetli görüyorum. Bu düşüşler benim nazarımda alım fırsatı olarak duruyor." ifadelerini kullandı."

Ayrıca Gümüşün satış zamanında olmadığını belirten İslam Memiş, "Gümüş Satılmaz" ilave yapmanın fırsatı şeklinde açıklama yaptı. 

ALTIN VE DOLAR YENİ HAFTAYA NASIL BAŞLAYACAK?

Altın ve dolar kurunun Pazartesi piyasaların açılması ile birlikte ne olacağı yeni haftanın en çok merak edilenleri arasında yerini alacak gibi görünüyor. BDDK tarafından yeni ticari kredi düzenlemesinin açıklanması ile birlikte 17.37 TL'den 16.50 TL seviyelerine kadar hızla çakıldı. Lakin akabinde hemen 16.83 TL seviyelerine kadar yükseldi.  An itibari ile ise 16.81 TL'den işlem görmeye devam ediyor. 

Söz konusu paketin kapsamının genişletilmesi veya pakete ek yeni tedbirlerin alınması halinde dolarda yeni düşüşlerin görüleceği ifade ediliyor. Lakin tam tersinin olması durumunda ise globalde yaşanan kriz, enflasyon ve FED'in yeni para politikalarının dolar kurunu kademeli bir şekilde yukarı taşıması bekleniyor.

En nihayetinde Altın fiyatlarını doğrudan etkileyen dolar kurunun ise kısa süreliğine olsa da altın fiyatlarını aşağı çekmesinin beklenenler arasında. Lakin ONS altın uzun zamandır piyasadan beklenen hareketi gerçekleştirmedi. Uzmanlar ışığında ONS altının önümüzdeki günlerde 1.940 dolar ve akabinde 2 bin doların üzerine yolculuğunu başlatması bekleniyor.

Dolar kurunun haftaya yükseliş ile başlaması altın fiyatlarını beraberinde yukarı sürükleyecek. Lakin önümüzdeki süreçte kurda yaşanan küçük kırılımların ONS altında beklenen yükseliş ile birlikte fiyatlarını pek etkilemeyeceği düşünülüyor.

KAPALI ÇARŞI GÜNCEL ALTIN ALIŞ SATIŞ FİYATLARI!

Gram Altın

Gram Altın

ALIŞ: 991,52 TL
SATIŞ:992,62 TL

Çeyrek Altın

Çeyrek Altın

ALIŞ: 1.605,51 TL
SATIŞ: 1.632,77 TL

Yarım Altın

Yarım altın

ALIŞ: 3.211,02 TL
SATIŞ: 3.269,54 TL

Tam Altın

Tam Altın

ALIŞ: 6.403,17 TL
SATIŞ: 6.509,39 TL

Cumhuriyet Altını

Cumhuriyet Altın

ALIŞ: 6.552,17 TL
SATIŞ: 6.668,39 TL

14 Ayar Altın

14 Ayar Altın

ALIŞ: 593,58 TL
SATIŞ: 594,75 TL

18 Ayar Altın

18 Ayar Altın

ALIŞ: 763,78 TL
SATIŞ: 764,14 TL

22 Ayar Bilezik

22 Ayar Altın

ALIŞ: 92,90 TL
SATIŞ: 932,45 TL

Gremse Altın

Gramse Altın

ALIŞ: 15.909,30 TL
SATIŞ: 16.223,32 TL

Gümüş

Gümüş

ALIŞ: 11,46 TL
SATIŞ: 11,49 TL

Ahmet Özcan . Haber7.com - SEO
Haber 7 - Ahmet Özcan .
YORUMLAR 31
  • Burak 1 yıl önce Şikayet Et
    Heşke şu adamı konuşturmasanız adam enerji vampiri
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    sn.memiş ne zaman altın düser derse ben altın alırım
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Dolar neden artar...demekki dışarıdan ürün aliyorsun bu ne demek üretim yok demektir...paran varsa dolarla alırsın ama yoksa dolar da yoktur o zaman dışaridaki ürünü alabilmek için borç alırsın parada yoksa borcu daha fazla faizle verirler sende 1 TL etmeyecek kağıda 20 TL verir sonra dışardan ürünü alırsın...çözüm dışardan aldığın urunkeri yerli yaparsan dışardan almamış okursun dolarla işin olmaz dolar 1 TL hatta daha aşağıya düşer...yani uretim eşittir ülkenin değeri...
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Dolar duserde altın artar...dolara endeksi olduğu için altında düşer ama ons olarak artar...belli bir süre sonra altın yine artışa geçer..doların göbeği kesildi biz değil kendi kendini kesti artık dolar yavaş yavaş batıyor
    Cevapla
  • Tekirdaģlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Milletin sadece bankalarda 250 milyar doları var.Yastık altı ve altın hariç.Dolar yükselse dert,düşse daha büyük dert.Ekonomiyi bu dolar belasından kurtarmadıkça işimiz zor..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor