Fahrettin Altun'dan 'Üçlü Muhtıra' açıklaması

İletişim Başkanı Altun, NATO Zirvesi'nde Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan "Üçlü Muhtıra" ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Fahrettin Altun'dan 'Üçlü Muhtıra' açıklaması
Fahrettin Altun'dan 'Üçlü Muhtıra' açıklaması
GİRİŞ 30.06.2022 01:08 GÜNCELLEME 30.06.2022 01:23
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İletişim Başkanı Altun, NATO Zirvesi'nde Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan "Üçlü Muhtıra" ile ilgili, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararlı duruşu sayesinde Türkiye terör örgütlerine karşı mücadelesinde önemli kazanımlar elde etti" dedi.

Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı zirve, terör konusundaki endişelerimize ilişkin somut, spesifik ve önemli sonuçlar elde etti."

"İSVEÇ VE FİNLANDİYA, PYD/YPG VE FETÖ'YE DESTEK VERMEYECEKLERİNİ TAAHHÜT ETTİ"

Tarafların terör örgütü PKK ve uzantılarına karşı tam iş birliği konusunda mutabık kaldığını belirten Altun, "İsveç ve Finlandiya terörün her türlüsüne karşı Türkiye'nin yanında yer alacaklarını, PYD/YPG ve FETÖ terör gruplarına destek vermeyeceklerini taahhüt etti" ifadelerini kullandı.

"TERÖRDEN HÜKÜM GİYMİŞ KİŞİLERİN İADESİNE İLİŞKİN SOMUT ADIMLAR ATILMASI KONUSUNDA ANLAŞTIK"

İsveç ve Finlandiya'nın savunma sanayiine kısıtlama ve yaptırım uygulamamasını ve iş birliğini artırmak konusunda da anlaştıklarını vurgulayan Altun açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Sahte siyasi faaliyetler altında gizlenen terör faaliyetleriyle ilgili endişelerimizi gidermek için terörle mücadele yasalarını gözden geçirmeyi taahhüt ettiler. Terör ve organize suçlara karşı istihbarat paylaşımı ve iş birliği mekanizması oluşturma konusunda mutabık kaldık. Ayrıca terörden hüküm giymiş kişilerin iadesine ilişkin somut adımlar atılması ve ikili düzenlemeler yapılmasıyla ilgili anlaştık. İsveç ve Finlandiya, PKK ve uzantılarının yanı sıra paravan örgütler tarafından yapılacak her türlü bağış toplama ve işe alma faaliyetlerini yasaklamayı kabul etti. Türkiye'ye karşı terör propagandasını önleme konusunda da anlaşıldı."

Altun paylaşımında Daimi Ortak Mekanizma oluşturulacağını da şu sözlerle ifade etti:

"Finlandiya ve İsveç'in AB Daimi Yapılandırılmış İşbirliği Sürecine (PESCO) mümkün olan en geniş ölçüde dahil edilmesini desteklemekte uzlaştık. Ayrıca, ilgili ülkelerimizin adalet, istihbarat ve güvenlik bürokrasilerinin katılımıyla bu adımların uygulanmasını denetlemek ve doğrulamak için bir Daimi Ortak Mekanizma oluşturacağız." 

'ERDOĞAN'IN KARARLI DURUŞU SAYESİNDE TERÖRLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ KAZANIMLAR ELDE EDİLDİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararlı duruşu sayesinde Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadelesinde önemli kazanımlar elde ettiğini aktaran Altun, "FETÖ'nün terör örgütü olarak PKK/YPG/PYD'nin yanında yer alması, uluslararası teröre karşı mücadelemizin açık bir zaferidir" dedi.

Bu anlaşmayı uygulamak için iki ülke ile yakın iş birliği içinde olunacağını vurgulayan Altun, Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi için İsveç ve Finlandiya'nın yapıcı yaklaşımlar içinde olmasından memnuniyet duyduklarını açıkladı.

"NE BU İTTİFAK İÇİNDE ÇATLAKLAR YARATACAĞIZ, NE DE ULUSAL GÜVENLİĞİMİZDEN VAZGEÇECEĞİZ"

"NATO'nun terörizm konusunda daha fazla birliğe sahip olmasını sağlamak için çalışacağız" diyen Altun açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye, terör de dahil olmak üzere ortak güvenlik konularında daha fazla birlik olunmasını savunmuştur. Ne bu ittifak içinde çatlaklar yaratacağız, ne de ulusal güvenliğimizden vazgeçeceğiz. Her zaman daha güçlü bir NATO'yu destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz."

"TÜRKIYE'NİN TERÖRE KARŞI ISRARLI YAKLAŞIMI VE ORTAK MÜCADELESİ DEVAM EDECEKTİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldiğini ve zirve boyunca liderlerle görüşmelerinin devam edeceğini belirten Altun, "Bu zirve sırasında Cumhurbaşkanımız Erdoğan, NATO müttefiklerimizden Türkiye'nin uluslararası terörle mücadele konusundaki beklentilerini açıkça ortaya koydu. Türkiye'nin teröre karşı ısrarlı yaklaşımı ve ortak mücadelesi bugün devam ediyor, gelecekte de devam edecektir" dedi.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 4
  • yıldırım 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd de bunları terör örgütü ilan etti ve her türlü silahıda yine verip bunların en büyük destekçisi. Masallara ne çok inanıyoruz.
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış yapıldı kardeşim. 40 yıldır 10 larca terör belasıyla uğraşan Türkiyenin güvenliği sağlanmadan natonun genişlemesi hele başka ülkenin güvenliği mumrumuzda olamaz diyecektiniz. Tüm Türk Milleti Reisle ölümüne giderdi.Neden açıkça önce Türkiyenin güvenliği denmedi neden çekilin suriyeden kıbrısı tanıyın ege adalarını terkedin üsleri toplayın gidin demedik? NEDEN kardeşim elimizde ki kozu kolayca kaybettik. olay isveç fin değil olay abd sorunu pkk sorunu neden geniş çerçeveden bakmadık olaya. olay abd nin pkk ya destek vermesini engellemekti yemişim muhtırasını yanlış oldu....
    Cevapla
  • nireli 1 yıl önce Şikayet Et
    ne yanlışı kardeşim gücümüz bu kadar güç para sahiplerinde ekonomileri güçlü olanda parası olanın borusu ötüyor
    Cevapla
  • rüzgar 1 yıl önce Şikayet Et
    tüm avrupa ülkeleri başta abd destek veriyor yarın bunlarda verecek türkün türkten başka dostu yok
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...