Yeniden yeşeren umut... İHH'dan savaş mağdurlarına protez desteği

İHH, Reyhanlı'daki Yetim Köyü ve Ortez Protez Merkezi'nin kapılarını Haber7'ye açtı. Yetim köyünde bine yakın Suriyeli savaş mağduru çocuk yaşıyor. Öte yandan, 2016'dan bu yana yaklaşık 2 bin kişi, İHH eliyle protezine kavuştu.

Yeniden yeşeren umut... İHH'dan savaş mağdurlarına protez desteği
Yeniden yeşeren umut... İHH'dan savaş mağdurlarına protez desteği
GİRİŞ 07.07.2022 18:52 GÜNCELLEME 07.07.2022 18:53
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Reyhanlı’dayız. Burası, Suriye sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki ufak bir köy. Kuş sesleri, sabahın ılık rüzgarına karışıyor. Güneş, güneyin kendine özgü renklerine can katıyor. Dağlardan gelen hafif esinti, önümüzdeki saatlerde yerini kavurucu sıcağa bırakacak.

Sınıra “bir taş atımı” yakın olan bu köy, oldukça özel bir yere ait. Burada, Suriye’deki savaşta ailesini kaybetmiş bine yakın yetim çocuk kalıyor.

Şunu da belirtelim: Şu an okullar tatil olduğu için köydeki çocuklar aile ortamını teneffüs etmeleri için yakınlarının yanında kalıyor. Bu yüzden köy, her zamankine göre çok sakin. 

İHH, Katar RAF ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle yapılan Minik Kalpler Çocuk Yaşam Merkezi, 100 dönüm arazi üzerine kurulmuş. Kız ve erkek yetimler için iki ayrı bölümden oluşan köyde toplam 65 ev bulunuyor.

Evlerin her biri 350 metrekareden oluşuyor. Köyde ayrıca misafirler için 900 metrekarelik bir lojman, 375 metrekare cami, 4 adet 500 metrekarelik 8 derslikli okul, çamaşırhane, mutfak, sağlık ve karantina merkezi, spor alanları, çocuk parkları, ekim dikim yapılması için tarlalar, hayvanat bahçesi ve bolca yeşil alan bulunuyor.

İHH’nın yetim ve yetim ailelerine yönelik Suriye içinde de çalışmaları bulunuyor. Nakdi yardım, yaşam evleri, yetim ailelerine yönelik kalkındırma projeleri, yetimhane projeleri ve yetim dayanışma günleri kapsamında organizasyonlar düzenleniyor.

Azez, El Bab, Cerablus, Tel Abyad ve Rasulayn bölgelerinde toplam 6 bin 100 çocuğa yönelik düzenli olarak yetim sponsorluk çalışmaları yapılıyor. Aynı zamanda yetim köyleri ve yetimhanelerle savaş mağduru kadın ve çocuklara sahip çıkılıyor.

Ayrıca her bayram, “Yetime İyilik Mağazaları”nda ücretsiz elbise dağıtılıyor. Yetim ve aileleri, kendilerine verilen kartla, açılan mağazalardan ihtiyaçlarını alabiliyor.

2 BİN KİŞİYE PROTEZ DESTEĞİ

Reyhanlı’daki bir sonraki durağımız Ortez Protez Merkezi. İHH, 2016 yılından bu yana Suriye’deki savaşta azalarını kaybeden yaklaşık 2 bin insana destek sağladı.

İHH’nın Zakat House ortaklığıyla açtığı İstanbul, Şanlıurfa ve Hatay’da üç ortez protez merkezi bulunuyor. Başvuran hastaların tüm süreci dijital ortamda takip ediliyor. Engel tespitinin ardından fizyoterapist ve psikoterapistlerin çalışması başlıyor. Üç boyutlu yazıcılarda alınan ölçülerle kısa sürede protez üretiliyor. Protezin takılmasından sonra süreç periyodik kontrollerle devam ettiriliyor.

Bu şekilde çalışan üç ofisten biri olan Reyhanlı’daki Ortez ve Protez Merkezi’ni ziyaret ettik. Reyhanlı'da 2020'den 2022'nin Haziran ayına kadar 141 hastanın protezi tesilm edildi. Bu merkezde, kendisine yardım edilen Suriyeli iki kişiyle görüştük.

"HAYALİM KENDİME İŞ YERİ AÇMAK"

Onlardan biri 20 yaşındaki Abdurrahman Al Lafi Kendisine daha ileri teknolojiye sahip bir protezin takılmasını istiyor. Hayali ise, kendine ait bir iş yeri açabilmek.

İHH’yı, otobüste beraber yolculuk yaptığı birinden duymuş. Başvuru yaptıktan sonra protezi takılmış.

ANNESİYLE YAŞIYOR, KIZ KARDEŞLERİ HALA SURİYE'DE

Reyhanlı’da annesiyle birlikte yaşıyor. Kız kardeşleri hala Suriye’de. Orada evlenmişler. Birinin eşi vefat etmiş. Onları da alıp Reyhanlı’ya getirmek istiyor.

"PROTEZ TAKILMASI İÇİN 2 SENE BEKLEDİM"

Görüştüğümüz diğer kişi ise Hamalı Mirfat Hosaria. İdlib kırsalında füze saldırısında ayağını kaybetmiş. Eşi ve 2 çocuğuyla birlikte 2013’te Reyhanlı’ya gelmiş.

Protez takılması için 2 sene beklediğini anlatıyor. Diğer ayağındaki kırıktan dolayı takılan platin, protez takılmasına engel oluyormuş.

Şimdi, 3 katlı bir binanın en üst katında, 4 çocuğu ve eşiyle beraber yaşıyor. Eşi, seyyar satıcılık yaparak ailesini geçindiriyor.

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Cafer 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsan bu mazlumları görünce içi parçalanıyor.Bu insanlara umut olan hayır sahipleri ve bu işe ön ayak olup yardım edenlerden Allah cc razı olsun.Katil Esad hale bu insanlara rahat bırakmıyor zulmediyor.
    Cevapla
  • Ercan 58 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim Sebeb olanlardan yardım edenlerdem razı olsun o kız çocukları ne güzel gülüyor yavrularım Allah yar ve yardımcınız olsun inşallah
    Cevapla
  • Amin 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim Sebeb olanları kahretsin beşir esat gibi ve yardım edenlerdem razı olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı