İstanbullular ulaşım yükünü hafifleten çevreci bisikletlere ulaşmakta güçlük çekiyor

Eğlence, spor ya da iş amaçlı bisiklet kullanmak isteyen vatandaşlar, kaderine terk edilerek atıl duruma düşen İSBİKE istasyonlarından eli boş dönüyor.

İstanbullular ulaşım yükünü hafifleten çevreci bisikletlere ulaşmakta güçlük çekiyor
İstanbullular ulaşım yükünü hafifleten çevreci bisikletlere ulaşmakta güçlük çekiyor
GİRİŞ 19.07.2022 21:07 GÜNCELLEME 20.07.2022 03:50
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

İstanbul'da bisiklet kullanan birçok kişi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketi İSPARK'ın işlettiği Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi (İSBİKE) istasyonlarında bisiklet bulamamaktan ve istasyonların atıl duruma düşmesinden şikayet ediyor.

İBB tarafından 2012'de sağlıklı nesillerin yetişmesi, çevre bilincinin geliştirilmesi ve toplu ulaşımdaki yükün hafifletilmesi amacıyla İSBİKE projesi hayata geçirildi.

Mobil uygulamayla kullanılan, vatandaşlara ulaşım açısından zaman kazandıran ve hayatı kolaylaştıran bisikletler, son dönemde İSBİKE istasyonlarında birer birer azaldı. Avrupa ve Anadolu yakasındaki bazı istasyonlar kapatılırken, bazıları da bisikletten yoksun şekilde kaderine terk edildi.

Zeytinburnu Belediyesi Öğretmenler Parkı yanındaki 10 bisiklet kapasiteli Öğretmenler Parkı İstasyonu da İBB ekiplerince devre dışı bırakıldı. İSBİKE'nin web sayfasında "aktif" görülen istasyonda bisikletler kaldırılırken, park üniteleri siyah poşetlerle kaplandı. İstasyon, içecek kutularının ve sigara izmaritlerinin atıldığı çöplüğe dönüştü.

Özellikle sahil şeritlerinde, motorlu araç trafiği ve iş yoğunluğunun olduğu bölgelerde aktif kullanılan bisikletlere ulaşamayan vatandaşlar, son dönemlerde yaygınlaşan elektrikli skuterlerin sadece ulaşım maksatlı tercih edildiğini, bisikletlerin ise hem ulaşım hem de spor amaçlı kullanıldığını kaydetti.

"Pandemiden sonra bisiklet sayısı düştü"

Esnaf İsmail Yaşar, AA muhabirine, Kovid-19 salgını öncesine kadar istasyonun aktif kullanıldığını, salgından sonra bisiklet sayısının düşürüldüğünü, en son bisikleti 3-4 ay önce gördüğünü söyledi.

İstasyondaki ünitelerin İBB görevlilerince söküldüğünü belirten Yaşar, "Kurban Bayramı'ndan önce bu üniteler poşetle kapatıldı, çocuklar da burayı parçalamış." dedi.

Esnaf Murat Çaycı ise aktif hizmet verilen dönemde istasyondaki bisikletlerin talep gördüğünü dile getirerek, "Her gün bir araba gelip dolduruyordu burayı. Spor amaçlı kullanan vardı, iş amaçlı kullanan vardı, herkes kullanıyordu. Talep bayağı vardı. Pandemiden sonra kimse ilgilenmedi. Şimdi atıl duruma düştü, insanlar çöp atıyorlar." ifadesini kullandı.

Çaycı, yaklaşık 4-5 aydır istasyonda bisiklet görmediğini sözlerine ekledi.

İBB yetkilileri ise söz konusu istasyonda, çocuklar zarar verdiği için bisikletlerin bakıma alındığını ifade etti.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • İlyas aydin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu daha iyis yaknda birtane biskle kalmyaca isparkin toplanan paralar ne oldu ackladnlar
    Cevapla
  • Faruk 1 yıl önce Şikayet Et
    Kiralık elektirikli sctıorlar martı filan çıkınca İBB kiralık bisikletleri kaldırdı, bir iki yerde göstermelik var
    Cevapla
  • ismail. 1 yıl önce Şikayet Et
    Ama trol aktrol diye yaftalamayı bilirler chpkk lılar.
    Cevapla
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    bayrampaşadakilerin yerlerinide söktüler, gaziosmanpaşada yerleri duruyor fakat hiç bisiklet görmedim, diğer bir çok yerde de durum bu, sadece belirli sahil kesimlerinde birkaç adet bisiklet bulabilirsiniz. istanbulluya yakışır bu hizmet. kendin ettin kendin buldun.
    Cevapla
  • s d 1 yıl önce Şikayet Et
    Bisikletlerin bağlı olduğu istasyonlar çalışmıyor, arıyorsun 153 tamam bakalım diyorlar, tamirat yok...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
'Güneş enerjisi'ni kullanarak insanları böyle kandırdılar! 'Tosuncuk'tan daha beter'