Tahıl koridorunun başında Türk Amiral yer alacak

Ukrayna’daki tahılın dünyaya taşınma süreci, İstanbul’daki Millî Savunma Üniversitesinde kurulacak “Ortak Koordinasyon Merkezi”nden yürütülecek. 20 kişilik ekibin başında ise bir türk amiral yer alacak.

GİRİŞ 25.07.2022 09:39 GÜNCELLEME 25.07.2022 13:33
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Rusya ve Ukrayna savaşı sebebiyle buğday tedarikinde yaşanan sıkıntılar, Ankara’nın çabalarıyla İstanbul’da imzalanan anlaşma ile çözüldü. Türkiye’nin ev sahipliğinde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan anlaşmanın ardından Ukrayna’dan tahıl ve gıda maddelerinin dünyaya güvenli sevkinin yapılacağı koridorun detayları da netleşmeye başladı.

Edinilen bilgilere göre, önümüzdeki günlerde uygulamaya girecek anlaşma ile Ukrayna ve Rusya tahılı Karadeniz üzerinden dünyaya açılacak. Operasyon, İstanbul Levent’teki Millî Savunma Üniversitesinde kurulacak “Ortak Koordinasyon Merkezi”nden yönetilecek. Uluslararası ‘Tahıl Masası’nın merkezinde 20 kişilik bir ekip görev yapacak. Türkiye’ye gelmeye başlayan ekipte; anlaşmanın tarafları Ukrayna, Rusya, Birleşmiş Milletler ve Türkiye’den sivil ve askerî temsilciler yer alacak. Merkezin başında ise Millî Savunma Bakanlığınca belirlenecek bir Türk amiral olacak. Yapılan değerlendirmelerden sonra merkezin kısa sürede faaliyete geçmesi öngörülüyor. Rus ve Ukraynalı yetkililerin sadece ihtiyaç durumunda bir araya gelecekleri mesailerini ayrı odalarda sürdürecekleri de öğrenildi.

GÜVENLİ BİR KORİDOR BELİRLENECEK
Ukrayna limanlarına transit bir şekilde giriş yapacak gemilerin, belirlenen güvenli koridor üzerinden Ukrayna’ya geçişi sağlanacak. Ukrayna karasularındaki faaliyetler, Ukrayna sorumluluğunda olacak. Gemilere yükleme Odesa, Chernomorsk ve Yuzhn Limanlarından yapılacak. Bütün sivil gemiler Ortak Koordinasyon Merkezine kayıtlı olacak. Gemilerdeki malzemeler ayrıntılı olarak merkeze bildirilecek. Ürünün yüklendiği liman da teknik olarak izlenecek. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için gemilerin güvenliği uzaktan kontrol edilecek. Gerektiğinde insansız hava araçları takip için devreye sokulabilecek. Anlaşmayla Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bulunan yaklaşık 20 milyon ton tahılın dünyaya sevkinin önü açılması planlanıyor.

TAHIL KERVANLARI HAZIRLANIYOR
Ukrayna Limanları İdaresi, deniz yoluyla tahıl ve ilgili gıda ürünlerinin ihracatına yönelik girişimin 22 Temmuz 2022’de imzalanmasıyla bağlantılı olarak Odessa, Çornomorsk ve Yujnıy limanlarında tahıl kervanları oluşturulmaya başlandığını bildirdi. Gemilerin kervana dâhil edilmesi için başvuru yapılması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, bu gemilerin belirtilen limanlara giriş ve çıkışlarının, bir geminin öncülüğünde gerçekleştirileceği ifade edildi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 16
  • Zeko 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç aklımdan geçmemişti gülmek allah senide güldürsün
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Önce zararsız fakir ülkelere verilsin en son Avrupa Amerika ing
    Cevapla
  • 40 kamanli 1 yıl önce Şikayet Et
    Garanti tersi olur
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna hayrına çıkarmıyor bugdayı parasını verene satıyor, hatta bekleyen bugday satılmış bugfay
    Cevapla
  • kimkine 1 yıl önce Şikayet Et
    Merak etme sizin lideriniz kemal rusyala anlaştı ukrayna daki heykelleri kurtaracak ve ukraynanın saferi için iki kamyon nutuk yolliyacak kendisi söyledi
    Cevapla
  • İstanbullu 1 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanımız Türkiye yi küresel güç yaptı deyince , heykelciler kızıyor Millete ama böyle bir dünya da 6 lı masa çelik çomak oynamaya devam etsin diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • canturk 1 yıl önce Şikayet Et
    dusunuyorumda gecen gun takılın tasınacagı yerler bombalanmıstı ve suc rusyaya kaldı ama bunu yapan fransa ve yunanıstan oldugunu dusunuyorum bolgesel bır zafer olan bu olay abd yunanıstan ve fransa nın basının altından cıktıgını dusunuyorum rusyanın boyle bırsey yapmması aptallıgın otesınde bısey ve bu yıne abd yunanıstan ve fransa ısbırlıgınde yapılan bısey dıye dusunuyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti yerel seçimlerde neden oy kaybetti? İşte en çok verilen cevap
Yunanistan'ı korkutan gelişme...Türkiye'yi durdurmak için rekor bütçe