Cumhuriyet'in provokasyonuna, Diyanet'ten yanıt geldi!

Cumhuriyet Gazetesi, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2017 yılında yayımladığı fetva üzerinden algı operasyonu başlattı. Hadis-i şerif üzerine yapılan çirkin haberlerin ardı arkası kesilmedi. Ahmet Hakan çok sert çıkıştı: Dangalak olmak lazım.

Cumhuriyet'in provokasyonuna, Diyanet'ten yanıt geldi!
Cumhuriyet'in provokasyonuna, Diyanet'ten yanıt geldi!
GİRİŞ 27.07.2022 22:18 GÜNCELLEME 29.07.2022 15:54
Bu Habere 143 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2017 yılında verdiği fetva üzerinden muhalif medya çirkin bir algı operasyonuna imza attı. Yapılan haberlerden sonra yeni açıklama yapıldı. Açıklamada, fetvanın 5 sene öncesine ait olduğunun altı çizildi.

Kurulun yazılı açıklamasında, kurul tarafından 2017'de hazırlanan bir fetvada geçen hadis-i şerifin bazı medya mecralarında bağlamından kopartılarak gündeme taşındığı belirtildi.

Usul olarak hadis rivayetlerinin diğer delillerle birlikte bağlamı dikkate alınarak anlaşılması gerektiği kaydedilen açıklamada, "Şüphe yok ki, fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah'tır" şeklinde nakledilen rivayette kastedilenin 2012'de başkanlık tarafından yayımlanan "Hadislerle İslam" isimli eserde açıklandığı hatırlatıldı.

Eserde, Hazreti Muhammed'in ticari işlemlerde spekülasyona, belirsizliğe ve taraflar arasında anlaşmazlığa yol açacak her tür muameleye mani olduğu ve fiili tedbir aldığı halde fiyat konusunda sınırlama getirmeyi uygun bulmadığına yer verildiği bildirilen açıklamada, eserdeki şu bölüm nakledildi:

"Zira fiyatların sınırlandırılması, şehir dışından Medine çarşısına mal getirerek satan tüccarların, kendilerine başka pazarlar aramasına sebep olacak, dolayısıyla Müslüman şehir halkının sıkıntı yaşaması ve karaborsacılığa yenik düşmesi gibi bir sonuç oluşturabilecekti. Savaş şartlarının etkisini gösterdiği Medine çarşısını bir kez daha altüst edebilecek bir uygulama olacağı gerekçesiyle Hazreti Peygamber'in kaçındığı fiyat sınırlaması, sonraki yüzyıllarda İslam toplumlarında ortaya çıkan yeni şartlar doğrultusunda yeniden gündeme getirilmiş ve fiyatların aşırı derecede yükseltilmesini engelleyecek şekilde tedbirler alınmasına izin verilmiştir. İslam alimleri, doğuracağı neticeler açısından bu uygulamanın, Hazreti Peygamber'in dikkate aldığı maksatlara uygun olduğunu belirtmişlerdir."

"İSLAM'IN İLKELERİNİN BİLGİSİZCE ALAYA ALINMASI SAYGISIZLIKTIR"

Açıklamada, "İslam dininin kesin bir kar haddi koymadığı ve bunu piyasa şartlarına bıraktığı" görüşünün paylaşıldığı fetvanın, bazı medya mecralarında dini değerlerin hedefe konulduğu, metin içerisinde yer alan hadis-i şerifin alaya alındığı bir noktaya taşındığı belirtilerek, "Yüce dinimiz İslam'ın ilkelerinin bilgisizce alaya alınması, en hafif tabirle saygısızlıktır. Bu konuda yazan, konuşan, yorum yapan herkesi son derece özenli ve dikkatli olmaya davet ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

CUMHURİYET GAZETESİ DİYANET'İN PAYLAŞTIĞI HADİSİ ÇARPITARAK ALGI YAPTI

İslam'a yönelik her türlü çirkin iftiralarla sürekli gündeme gelen Cumhuriyet Gazetesi, Diyanet'in konuyla ilgili paylaştığı hadisi çarpıtarak çirkin bir algı oluşturmaya kalktı.

AHMET HAKAN: SIKI BİR DANGALAK YA DA GÖZÜ DÖNMÜŞ BİR ART NİYETLİ OLMAK LAZIM

Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan da Cumhuriyet'in başlattığı algıya tepki gösterdi. Diyanet'in, "Fiyatların artışından kim sorumludur" şeklindeki bir soruya "Allah sorumludur" diye cevap vermediğini vurgulayan Hakan, "Diyanet, 'Ticarette kâr haddi var mıdır?' şeklindeki bir soruya yanıt verirken bir 'hadis' alıntısı yapmış" ifadelerini kullandı. 

Bahsi geçen hadis şöyle: 

“Şüphe yok ki fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah’tır. Ben sizden birinin malına ve canına yapmış olduğum bir haksızlık sebebiyle o kimsenin hakkını benden ister olduğu halde Rabbime kavuşmak istemem.”

Ahmet Hakan, bu hadis üzerinden yapılan algı operasyonlarına şu sözlerle tepki gösterdi: 

"Hz. Muhammed’in bu sözlerinden, bugünün iktisat biliminin ölçüleri içinde 'Fiyatları tayin eden Allah’tır, hükümetlerin herhangi bir sorumluluğu yoktur' sonucunu çıkarmak için ya sıkı bir dangalak olmak lazım ya da gözü dönmüş bir art niyetli olmak lazım."

Hakan ayrıca, hadisin içinden alınan bir ifadenin manşete çekildiğini belirterek, "Olayın önünü arkasını bilmeyen, bilmediği gibi öğrenmeye de tenezzül etmeyen bir kitlenin önüne atılmış" ifadelerini kullandı. 

KAYNAK: AA, HABER7
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 143
  • Mevzu 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne kalıp bulmaya ne çareler ararlar sa arasınlar unutmayın siz ateistler din düşmanları Kur'an Kerim sonsuza kadar var olacaktır çünkü yüce yaratanın koruması altındadır bunu da biliyorsunuz ama işinize gelmeyen konu bu işte Kur'an Kerim iyi araştırıyor sunuz ama açık bir yer bulamıyorsunuz ateistlerin bir ruh hastası olduğunu biliyorsunuz degilmi ? Işte sizlerde birer hastasıniz
    Cevapla
  • Ertuğrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Cumhuriyet Sözcü t100 .... Malum medya ateistlerin medyasidir. Onların en büyük düşmanı islamdir. En büyük kisveleride Kemalizmdir. Benim en büyük üzüntüm kendine müslüman diyenlerin bu münafıkların ardından gitmeleri. Akıbetleri çok kötü olacak.
    Cevapla
  • slmn 1 yıl önce Şikayet Et
    Domates kg 15TL. Seneye rabbim bi kuraklık ,susuzluk verir kıtlık olur domates bulabilirsen oldu kg mı 200 TL.
    Cevapla
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Kesin delili olan hadisi serif mi bu. Eger varsa niye bi islam ekonomisti cikmamis. Ilk parayi hz.omer basmis daha onceden piyasada ne varsa roma altini pers altini hepsi kullanilmis. Benim hatirladigim ise ekonomiye mudahale hayber kalesinin fethi degil miydi. Bi kez daha hayberi fethedelim ki kurtulusa erelim.
    Cevapla
  • Azrail 1 yıl önce Şikayet Et
    Cumhuriyetin aklını başına alması gerekli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi