Türkiye'nin en iyi 3 anket firmasından çok çarpıcı seçim anketi! Sonuçlar şaşırttı...

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine adım adım yaklaşırken seçim anketlerinin de önemi artıyor. Türkiye'nin en önde gelen 3 araştırma firmasının başkanları son seçim anketleriyle ilgili değerlendirmelerini Haber7.com'a anlattı.

Türkiye'nin en iyi 3 anket firmasından çok çarpıcı seçim anketi! Sonuçlar şaşırttı...
Türkiye'nin en iyi 3 anket firmasından çok çarpıcı seçim anketi! Sonuçlar şaşırttı...
GİRİŞ 28.07.2022 10:10 GÜNCELLEME 28.07.2022 16:06
Bu Habere 410 Yorum Yapılmış

Gamze Türk & Özgür Bayrak / Haber7 Özel Ankete katılan vatandaşlar Türkiye'de en büyük sorunun ekonomi olduğunu vurgularken, her şeye rağmen muhalefetin söylemleriyle vatandaşların büyük bir kısmını ikna edemediği gözlemlendi. Anketlere göre en güvenilen siyasi lider ise Cumhurbaşkanı Erdoğan.

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, Genar Araştırma Başkanı İhsan Aktaş ve Areda Survey Genel Müdürü Yusuf Akın, yapılan son anketlerde ortaya çıkan çarpıcı sonuçları Haber7.com'da değerlendirdi.

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir

Ben kamuoyu araştırmaları yapan bir kurumun başındayım ve 2014 ve 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye'de en yakın tahminleri yapan ekibin başındayım. Tüm seçimlerde en iyi sonucu veren araştırma kurumlarından birisi olduk. Bunu neden söyledim? Bazıları çok manipülatif araştırma sonuçları yayınlayarak kamuoyunu etkileyebileceklerini düşünüyorlar. Ancak kamuoyu tüm bu geçmiş süreçlerden de etkilenmediğini görüyoruz.

EN BÜYÜK SORUN EKONOMİ

Araştırma sonuçlarına baktığımız zaman Türkiye'nin en önemli sorunu ekonomi olarak çıkıyor karşımıza. Bu özellikle son bir yıldır kendisini hissettiriyor. Onun dışında belli ölçüde Suriyelilerin de sorun olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Bunun da kısmi bir etkisi var.

SORUNLARI KİM ÇÖZER?

‘Bu sorunları kim çözer?’ diye sorduğumuzda da burada AK Parti'nin öne çıktığını görüyoruz. AK Parti yüzde 26’larda çıkıyorsa en yakın rakibi Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 16-17'lerde çıkıyor. Mesela İyi Parti'yi yüzde 20’lerde oranlarla servis edenler var. İyi Parti burada sorunları çözme potansiyeli olarak yüzde 6’larda görülüyor. Tüm bu gerçekliklerden bakacak olursak AK Parti'nin tüm bu yıpranmışlığına rağmen 20 yıldır iktidarda olduğunu, açık ara birinci parti olduğunu gözlemliyoruz. Bazıları Cumhuriyet Halk Partisi'nin öne geçtiği yönde araştırma sonuçları servis ediyorlar.

AK PARTİ'DE YÜKSELİŞ

AK Parti'nin oy oranında bir önceki aya göre bir miktar yükselişte var. Neden, diplomasideki gelişmeler genel şeylerde etkili olabiliyor. Gri alanda kalan Yeniden Refah Partisi, Zafer Partisi, Türkiye Değişim Partileri var. Bunlar henüz hangi ittifakta yer alacakları noktasında bir irade ortaya koymadılar. Bu sebepten dolayı bunların seçmeninin yöneldiği isim Cumhurbaşkanı olacak.

Muhalefetin en büyük problemi ise muhalefet. Umut vaat edebilen bir noktaya henüz gelemedi. Türkiye zor bir seçime giriyor. Bu zor tahmin, tahminini de zor. Şu anda sayın Erdoğan’ın araştırmalarda tüm rakiplerinin arasında öne çıktığını görüyoruz. Muhalefetin adayı açıklamaktan özellikle imtina ettiğini görüyoruz. Aday açıklandıktan sonraki süreçte de bizim ölçülerimiz kim Cumhurbaşkanı olacak, kim yürütmenin başı olacak onu ölçmek açısından biraz daha sağlıklı olacaktır.

  • Genar Araştırma Başkanı İhsan Aktaş

MUHALEFETTEN UMUT YOK

Türkiye'de çok köklü bir değişiklik yok. Siyasi arenada, hükümet hayat pahalılığıyla uğraşıyor. Muhalefet partilerinin bugüne kadar yapmış olduğu diğer eleştiriler çok etki etmedi. Tabloya baktığımız zaman hala AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi arasında 89 puan farkı var. Yani birinci parti pozisyonunu koruyor. Milliyetçi Hareket Partisi'nde de ciddi bir kayıp yok. Bu hayat pahalılığı ile alakalı hükümetin alacağı kararlara göre veya sistemi yönetmesine göre durumumuz netlik kazanır. Ama bu ekonomik problemlere rağmen muhalefet partilerinin oy oranında büyük bir artış söz konusu değil. Vatandaşın hükümet eleştirisi var fakat buna karşılık muhalefetten bir umudu yok. Yani muhalefetten bir umut olsaydı tablo çok farklı olabilirdi.

  • Areda Survey Genel Müdürü Yusuf Akın

Bizim yaptığımız son araştırmalarımızda şunu net şekilde görüyoruz, seçmen masasındaki en önemli gündem maddesi ekonomiye dair konular. Dış politika ve güvenliğe dair hükümetin yürütmüş olduğu politikalara güven ve desteğin çok güçlü olduğunu net şekilde görüyoruz.

MUHALEFETİN SÖYLEMLERİ KARŞILIK BULMUYOR

Muhalefetin belki daha önde olması beklenebilecekken, birçok muhalif siyasi aktör de konuşuyorken bunların içerisinde en az konuşanı olan Sayın Yavaş'ın muhalefet aktörlerinin arasından sıyrılıyor olması bir tezatı temsil ediyor. Demek ki muhalefette hiçbir siyasi aktörün söylemleri, seçmen tabanında bir karşılık bulmuyor, onları ikna edemiyor. Yani burada sayın Cumhurbaşkanı'nın liderliğinim takdir gördüğünü net şekilde değerlendirebiliriz.

İttifaklar bağlamında değerlendirildiğinde Cumhur İttifakı'nın belli bir oranda daha önde olduğunu görüyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın NATO zirvesi, İran görüşmesi, tarım koridoru meselesindeki tavrı seçmenin çok net teveccühünü gören şeyler. Ekonomi güvenliği, sağlık güvenliği ve stratejik güvenlik olarak belki de dünya üzerinde, hele ki Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada çok stresli zamanlar yaşanıyor. Burada liderlik pozisyonunun öneminin daha fazla öne çıktığını görüyoruz. Şu anda dünya olarak geçtiğimiz ekonomik durumun Türkiye ekonomisine yansımaları var.

Fakat şu soruyu eklemek isterim, kamuoyuna yönelttiğimiz ‘Sizce mevcut ekonomik sorunları kim çözer?’ şeklinde soruya yüzde 45 hükümet çözer yüzde 35 muhalefet çözer cevabı verilmiş.

ERDOĞAN'IN RAKİBİ NE KILIÇDAROĞLU NE DE AKŞENER

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi, Optimar'ın yapmış olduğu anketle ilgili köşe yazısında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. 

Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar’ın 11-14 Temmuz tarihleri arasında 3 bin 481 kişi ile yüz yüze anket yöntemiyle yaptığı araştırmanın siyasetteki inişleri ve çıkışları göstermesi açısından önemli sonuçlar içerdiğini belirten Selvi, " Optimar’ın anketini incelerken, siyasette bir ince ayar döneminin yaşandığı izlenimi edindim." dedi.

Selvi şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin en önemli sorunu ne?” diye sorulduğunda ilk madde bir süredir hiç değişmiyor. Tartışmasız bir şekilde “ekonomi” ilk sırada ve halkımızın en önemli sorunu olarak zamlar çıkıyor. O nedenle her defasında Erdoğan’ın rakibi ne Kılıçdaroğlu ne Akşener diyorum. Erdoğan’ın rakibi ekonomi. Ama ilginç bir nokta daha var. Halk çözümü de yine Erdoğan’dan bekliyor. Erdoğan’ın çözeceğine inanıyor. Ekonomi yakıcı bir sorun ama halkımız ‘Muhalefet bunu çözer’ demiyor. Hiçbir ankette Kılıçdaroğlu çözer ya da Akşener umut olur gibi bir yanıt çıkmıyor. 

KILIÇDAROĞLU TIRMANIYOR

“En beğenilen siyasetçi” sorusuna yanıt verenler yüzde 28.8’le Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı işaret ederken, ikinci sırada yüzde 12.3’le Mansur Yavaş geliyor. Kılıçdaroğlu ise yüzde 9.4’le üçüncü sıraya yükselirken, Selahattin Demirtaş yüzde 8.1’le dördüncü sırada yer alıyor. Meral Akşener’in yüzde 6.6 çıktığı anketten Ekrem İmamoğlu yüzde 5’le ilk kez yedinci sıraya gerilemiş durumda. Devlet Bahçeli yüzde 6.1’le İmamoğlu’nun önünde çıkıyor.

Bu süreçte en fazla sıçramayı 2.3 puanlık artışla Kılıçdaroğlu yapmış. Akşener de 0.8 puanlık artış sağlamış. Ekrem İmamoğlu ise 0.5 puanlık bir düşüş yaşamış.

Optimar’ın “Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna kararsızlar dağıtıldığı takdirde ankete katılanların yüzde 36.7’si “AK Parti” yanıtını veriyor. “CHP” diyenlerin oranı ise yüzde 26.3 çıkıyor. Üçüncü sırada yüzde 11.1’le “İYİ Parti” geliyor. Onu yüzde 10.1’le “HDP” takip ediyor. “MHP” ise yüzde 9.5 çıkıyor.

İYİ PARTİ’NİN DURUMU

AK Parti’nin bir ay önceye göre oylarında 0.7 puanlık bir artış dikkati çekerken, CHP’deki artış yüzde 0.3 çıkıyor. İYİ Parti ise 0.8’le en fazla artışı sağlayan parti olarak görülüyor. Optimar’ın İYİ Parti’yle ilgili sonuçlarına zaman zaman itiraz ediyorum. İYİ Parti’de küçük bir sıçrama gözleniyor ama ben bu oranın üzerinde olduğunu düşünüyorum.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

"Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy verirsiniz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 30.1 Erdoğan yanıtını verirken ikinci sırada yüzde 12.5’le Mansur Yavaş geliyor. Kılıçdaroğlu yüzde 11’le üçüncü sıradaki yerini koruyor. Ancak Kılıçdaroğlu, mayıs ayı anketindeki yüzde 8.3 oranına göre sıçrama yaparak yüzde 2.7 oranında artış sağlamış gözüküyor. Selahattin Demirtaş’ın yüzde 8.2 çıktığı ankette Meral Akşener yüzde 6.4’le beşinci sırada. Akşener de oyunu artıran liderlerden biri. Akşener bir ay önce yüzde 5.4 olan oy oranını 1 puan artırırken Ekrem İmamoğlu’nun düşüşü sürüyor. İmamoğlu yüzde 0.7 puanlık düşüşle yedinci sırada geliyor. İmamoğlu’nun oranı yüzde 4.6 çıkıyor.

 

KAYNAK: HABER7
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 410
  • Erhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Chp belediye personeliyim. Benim çocuk yatağa aç girmek üzere. Sayın Kılıçdaroğlu sen önce bizim çocuğu doyur.
    Cevapla
  • RAMO 1 yıl önce Şikayet Et
    Liderimiz REİSİMİZ ERDOĞAN
    Cevapla
  • SEÇİMLERİ BİLEN 1 yıl önce Şikayet Et
    muhtemel 18.haz. 2023 seçim sonucudur......CUMHUR % 60 ..MİLLET %40
    Cevapla
  • VATANDAŞA CVP. 1 yıl önce Şikayet Et
    cumhur kazanamssa pkk destekli 6'lı masamı kazanacak ?
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Sacmalik cumhur kazanamaz
    Cevapla
  • Aklıselim 1 yıl önce Şikayet Et
    Azıcık aklı selim sahibi insanlar, bu millet ittifakı diye kendilerini adlandıranlar hangi plan ve projelerini millet ve ülke yararına söylüyorlar ki inansın. Sokakta millete yaptıkları hakaretler küfürler ne çabuk unutuluyor. Bunlar mı bu ülkeyi kalkındıracak! Erdoğan düşmanlığından başka ellerinde ne var. Milli menfeatlerde bile ülkenin çıkarlarını savunmayanlara bu millet prim vermez.
    Cevapla
  • Zafer 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede milli kavram artık yok. sağ veya sol fark ertmez yeni gençlik digital platform larin etkisinde . Türkiye'nin sınırları dijital platformlarla kalktı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'