Berber, kuaför ve güzellik salonlarıyla ilgili yeni düzenleme

Ticaret Bakanlığı; berber, kuaför ve güzellik salonlarıyla ilgili yeni bir karar aldı. Buna göre söz konusu işletmeler 1 Ekim'den itibaren haftada bir gün kapalı olacak. Hangi gün kapalı olacaklarına her ilin valiliği kendi karar verecek.

GİRİŞ 20.08.2022 08:59 GÜNCELLEME 22.08.2022 09:37
Bu Habere 120 Yorum Yapılmış
  • Ticaret Bakanlığı; berber, kuaför ve güzellik salonlarıyla ilgili yeni bir karar aldı.
  • Buna göre söz konusu işletmeler 1 Ekim'den itibaren haftada bir gün kapalı olacak.
  • Hangi gün kapalı olacaklarına her ilin valiliği kendi karar verecek.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, bakanlık, esnaf ve tacirlerin yıllardır süregelen ve ekonomik boyutlarının yanı sıra psikolojik ve sosyolojik boyutları da bulunan önemli sorunlarını Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'dan aldığı yetkilerle çözmeye devam ediyor.

HAFTADA BİR GÜN KAPALI OLACAK

Bakanlık, ülke genelinde 122 meslek odasını ve yaklaşık 83 bin meslek mensubunu temsil eden Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu'nun talebi üzerine, esnaf ve tacirlerin tamamını temsil eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) uygun görüşlerini de alarak 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, ülke genelinde tüm berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olmasına karar verdi.

HANGİ GÜN KAPALI OLACAĞINA HER İLİN VALİLİĞİ KENDİ KARAR VERECEK

Ticaret Bakanlığı'nın, İçişleri Bakanlığı aracılığıyla 81 il valiliğine gönderdiği karara göre, berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın hangi günü kapalı olacağı, sektör temsilcisi meslek kuruluşlarının görüşleri alınmak suretiyle, her ilin kendi dinamikleri içinde valiler tarafından belirlenecek.

Berber, kuaför ve güzellik salonlarının aynı gün kapanması zorunlu olmayıp valilerce bu üç grup için ayrı ayrı kapanma günleri tespit edilebilecek.

İşletmelerin iş hacimlerinin haftanın farklı günlerinde yoğunlaşabileceği, tüketici tercih ve davranış kalıplarında farklılıklar olabileceği göz önünde bulundurularak berber, kuaför ve güzellik salonlarının hangi gün kapatılacağı hususunda Bakanlıkça bir dayatmaya gidilmezken, meslek kuruluşlarının ve il idarelerinin gerek yerel dinamikleri gerekse meslek mensuplarının profillerini değerlendirerek kapanma gününün belirlenmesine katkı vermeleri sağlandı.

Ticaret Bakanlığı'nın, karar alma sürecinde sektör temsilcilerine ve il idarelerine eşit katılım ve söz hakkı tanıyan ve bu nedenle demokrasi kültürünün ticari hayattaki tezahürü olarak nitelendirilebilecek kararı ile berber, kuaför ve güzellik salonu işletmeci ve çalışanlarının en azından haftanın bir günü dinlenme ve sosyalleşmelerine imkan tanındı. Bu sayede zihin ve beden sağlıklarının korunmasına, motivasyon, performans ve hizmet kalitesinin artmasına ve daha da önemlisi aile bağları ile toplumsal bağların güçlenmesine katkı sağlanması amaçlandı.

Ayrıca kapatma kararı herhangi bir ayrım gözetilmeksizin tüm işletmeler için eşit şekilde uygulanacağından haksız rekabetin oluşması ve işletmelerin ekonomik kayba uğramaları da engellendi.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 120
  • Şemseddin Sami 1 yıl önce Şikayet Et
    Çarşamba günü haftanın tam ortası günü kapalı olsun..Pazar günü kapalı olursa cuma, cumartesi yoğun oluyor...
    Cevapla
  • Adanalılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Geç kalınmış doğru bir karar , avrupada avrupalı işletmeciler iki gün, ama Avrupa'daki yabancılar sadece bir gün kapatıyor avrupalı sağlığına huzuruna dikkat ediyor bizimkiler aç gözlü parada para diyor
    Cevapla
  • İBRAHİM YAVUZ 1 yıl önce Şikayet Et
    Her meslek grubuna yapılması gerekiyor. Haftada bir gün tatil herkesin hakkı.
    Cevapla
  • Turk 1 yıl önce Şikayet Et
    Sadece erkek sc trasi 100 TL ne oldu makastami dolarla çalışıyor.
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Artık herkes fırsatçı oldu. Hak edip etmediğine bakan yok. Ama Allah iyi demez. Bunun acısı biryerlerinden çıkar.
    Cevapla
  • Talip 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet
    Cevapla
  • Halil 1 yıl önce Şikayet Et
    Serbest piyasa koşulları göz önüne alındığında Son derece yanlış bir karar. Çalışanına haftada bir gün isin verirsin sorun çözülür.
    Cevapla
  • Salih 1 yıl önce Şikayet Et
    Serbest piyasa koşullarında haftada 2,3 gün dükkanı kapatabilirsiniz. Size 7/24 çalış diyen mi var.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bol ücret ver çalışanda bulursun. Cimri olma.
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    24 saat çalış o zaman. Çalışanı olmayana ne gibi bir öneride bulunacaksın. O zaman tüm kurumlarda senin dediğin gibi yapmalı. Haftanın her günü açık olsun. Okulları ne yapacağız, onada bir çözüm üret.
    Cevapla
  • Volkan 1 yıl önce Şikayet Et
    İşyeri sahibinin ailesi yokmu öncelik aile birliği olmalı sonra zaman ayırmıyor çok çalışıyor boşanma davaları falan flan
    Cevapla
  • Ökkes 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin gibi düsünenlerin yüzünden memleket bu Hale geldi, her ülkede bir gün kapali oluyor dükkanlar. Misal Pazar günü. Bence yerinde bir karar. Ekinomi diye insan sagligi unutuldu zaten.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mehmet Şimşek tarih verip ekledi: Başaracağız!
İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınan 65 şüpheliden 38'i tutuklandı