Mahmut Akşit, Türkiye'de şimdiye kadar geliştirilen en büyük milli motor TF6000'i anlattı

TUSAŞ Motor Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, Samsun'da bugün başlayan TEKNOFEST Karadeniz'de, Türkiye'nin şimdiye kadar geliştirmiş olduğu en büyük milli motoru TF6000'i anlattı.

GİRİŞ 30.08.2022 22:40 GÜNCELLEME 31.08.2022 21:07
Bu Habere 153 Yorum Yapılmış

Motorun ilk defa TEKNOFEST Karadeniz'de sergilendiğini belirten Akşit, şunları söyledi:

"Bu sene ilk defa TEI-TF6000 Turbofan Motorumuzu görücüye çıkarıyoruz. Turbofan motorunu askeri nitelikte değerlendirebiliriz. F-16’ların motorları da aynı teknikle çalışıyor. TJ-90 ve TJ-300 motorlarından sonra ekibimiz bu motor ile çalışmaya başladı. Bu motorun geliştirilme gayesi, Milli Muharip Uçak’a giden yolda, teknoloji ve ekibimize tecrübe kazanımıdır.

"YAKLAŞIK 10 BİN BEYGİRLİK GÜCE ULAŞACAK"

Motorumuzu boyut ve güç olarak seçtiğimizde, TF6000; 6000 librelik itkiyi temsil ediyor. Birde bunun altına art yakıcı geliştiriyoruz, onu da eklersek TF10000 olacak, yaklaşık 10 bin beygirlik güce ulaşacak. Bu güç sınıflarındaki motorlar, hem Kızılelma gibi insansız uçakların güç ihtiyacını sağlayabilecek, hem küçük hızlı hücum bot gemilerimizin güç ihtiyacını sağlayabilecek, hem de BOTAŞ gibi doğalgaz, petrol boru hatlarını işleten milli firmalarımızın doğalgaz kompresörü olarak ihtiyacını karşılayabilecek.

Çekirdek kısmında üretilen güç yaklaşık olarak 3500-4000 beygir arasında, bu beygir gücüde ATAK-II helikopterinin ihtiyacı olan güç sınıfına tekabül ediyor. Yani istediğimiz zaman bu motorun çekirdeğinden ATAK-II ve o sınıftaki bir 10 tonluk helikopter için de bir motor üretebilecek durumdayız. Küçük bir yerde ciddi miktarda elektrik kullanmak için bu tip uçak motorların uygulamaları da var, boyutu da büyük olduğu için. 6 bin beygir gücüyle alt yakıcıyı da eklersek yaklaşık 10 bin beygir gücü ile Türkiye’de şuana kadar geliştirilmiş ve üretilmiş en büyük milli motor olarak söyleyebiliriz."

KAYNAK: DEFENSEHERE.COM
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 153
  • Mustafa Parlayan 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah sizlerden razı olsun inşallah. Allah gittiğiniz bu yolda gayret muvaffakiyetler versin. Ne mutlu Türküm diyene.
    Cevapla
  • Hanifi ağirman 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah sizlerden raziolsun sizin gibi insanların devletimiz milletimiz geclerimiz İcin örnek oluyorsunuz siz ve ekibinize den Allah peygamber Razi olsun
    Cevapla
  • Rustem 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim bunları yapanlara destek olaçak insanı Cumhurbaşkanı seçmemiz gerek,o da Recep Tayyip Erdoğandır.
    Cevapla
  • BekiyBekiyuce 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel allah en iyisiniulkemize nasip etsin reise uzun omurlerversin
    Cevapla
  • Irfan 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah sizden ve bütün emeği geçenlerden razı olsu n. Ceddinize rahmat
    Cevapla
  • Hamdi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar boş isler arkadaş. Asıl iş Heykelciliktedir, Heykel'ciliğimiz nasil gidiyor bilen varmı. Daha yuksek teknolojilerle heykeller yapmamız gerekmiyor'mu? Mesela uçan Heykeller yapamaz'mıyız??
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim