Yargıtay: Maddi durumun iyi olması velayetin verilmesi için tek kriter olamaz

Yargıtay'dan velayet davaları için kritik içtihat. Yüksek Mahkeme, çocukların ihtiyaçlarının karşılanmasının velayet sebebi sayılamayacağına hükmetti.

Yargıtay: Maddi durumun iyi olması velayetin verilmesi için tek kriter olamaz
Yargıtay: Maddi durumun iyi olması velayetin verilmesi için tek kriter olamaz
GİRİŞ 11.09.2022 06:20 GÜNCELLEME 11.09.2022 06:20
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, çocuklara babanın ailesi tarafından maddi yönü ile daha iyi bakılıyor olmasını velayet nedeni sayan yerel mahkemenin kararını bozdu. İstanbul Anadolu 9. Aile Mahkemesinde görülen boşanma davasında, koca ve kadın birbirlerini suçlayarak boşanmak istediklerini ve çocuklarının velayetinin de kendisine verilmesini istedi. Mahkeme çifti boşadı ve "Çocukların babalarının yanında kalmasının onların yararına olduğu" gerekçesiyle velayeti babaya verdi.

İtiraz üzerine davaya bakan Yargıtay, velayet hükmünü bozdu. Yerel mahkeme direnince dosya Yargıtay Hukuk Kuruluna geldi.

İHTİYAÇLARIN KARŞILAMASI VELAYET SEBEBİ SAYILAMAZ

Dosyayı inceleyen Kurul, yerel mahkemenin kararını bozarak, çocukların ihtiyaçlarının karşılanmasının velayet sebebi sayılamayacağına hükmetti. Velayette anne ile babanın istek ve beyanlarından ziyade çocuğun menfaatlerinin dikkate alınmasının zorunlu olduğuna işaret eden Kurul, maddi durumun iyiliğinin tek başına delil olamayacağını belirtti.

Çocukların anne yanında kalmasının onların bedeni, fikri ve ahlaki gelişmesine engel olacağı yönünde ciddi delilleri bulunmadığına dikkat çekilen kararda, "Küçük yaşta evlendirilip üst üste dünyaya gelen üç çocuğuna kavuşmak için mücadele eden bir annenin varlığı yadsınarak sırf ortak çocukların davalı babanın ailesi tarafından bakım, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarının yeteri kadar karşılanıyor olması sebebiyle fiilen velayet hakkını kullanmayan babaya velayetin tevdi edilmesi doğru görülmemiştir" denildi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / YEŞİM ERASLAN
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 13
  • Emine 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru karar yaşasın böyle hakkaniyetli hakimler.bide nafaka vermemek için isden cikipda çalışıyormuş gibi gösterilen erkeklerin incelenmesini ve kadına şiddet in de cezasının daha agirlastirilmasini istiyoruz
    Cevapla
  • Hoca 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru karar anne ilgisi şevkati merhameti malesef babalarımızda yok. Öadfiyatran önce maneviyat gelir bunuda anne sağlar. Tebrikler çok yerinde karar. Unutmayın cennet anaların ayaklarının altında diyen bir dine göre anne kutsaldır.
    Cevapla
  • 1453-1461 1 yıl önce Şikayet Et
    Kuran ne diyor, Allah ne diyor buna bakmalı. Yoksa çok insanın masum çocuğun canı yanar. Acaba hangisi doğrudur diye çabalar dururuz.
    Cevapla
  • Sosyete 1 yıl önce Şikayet Et
    Her yerden vurun babaya hukukuda istediği gibi eğip bükün adamın parasını alırsın elinden çocukları alırsın tüm itibarını alırsın kadınları tam bir mazlum melek gibi gösterirsin sonra da evliliği teşvik et akıllı adam evlenmez ya da evlilik sözleşmesi yapın kimse gocunmasın
    Cevapla
  • Yanlış Karar 1 yıl önce Şikayet Et
    Hakimler verdikleri yanlış kararlarla topluma zulüm ediyor, bakamayacağı birine velayet vermek saçmalık. Tazminat dahi alsa burada kaybeden çocuk olur ama hakimin umurunda bile olmaz çünkü empati yoksunu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye ile üç ülke arasında tarihi anlaşma! 'Bu proje İsrail'in projesini kesiyor...'
Ölen borçlusunun mezarını açtı, mezarı ateşe verip canlı yayın yaptı!