İran'ın ortalığı karıştıracak planını MİT engellemişti! Kritik gelişme

İsrail asıllı işadamı Yair Geller’e suikast girişimiyle ilgili İranlı suikast hücresine yönelik soruşturma tamamlandı. Savcılık, 5 şüpheli hakkında 24 yıl, biri hakkında da 28 yıl hapis istedi

İran'ın ortalığı karıştıracak planını MİT engellemişti! Kritik gelişme
İran'ın ortalığı karıştıracak planını MİT engellemişti! Kritik gelişme
GİRİŞ 24.09.2022 07:16 GÜNCELLEME 24.09.2022 07:22
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

İran istihbaratının İsrail asıllı işadamı Yair Geller'e yönelik planladığı ve MİT'in radarına takılan suikast girişimiyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. 

İran nükleer programının mimarı Muhsin Fahrizade cinayetine misilleme amacıyla Geller'i hedef alan İranlı 6 kişilik suikast hücresine yönelik soruşturma tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 5 şüphelinin "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçlarından 17 yıldan 24 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. Şüphelilerden hücrenin sorumlusu Saleh Moshtagh'ın (44) ise hem "casusluk" hem de "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçlarından 19 yıldan 28 yıla kadar hapsi istendi.

'YENİ ÖĞRENDİM'

Havacılık-savunma sanayii, teknoloji, yazılım ve CNC tezgâhları üreten CNC İleri Teknoloji ve Mühendislik şirketinin sahibi Yair Geller'in 'müşteki' sıfatıyla verdiği ifade iddianamede yer aldı.

1 Aralık 2021 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde ifade veren Geller'in, ekim ayı içerisinde öldürüleceğine ilişkin duyum aldığını vurgulayarak, "1996 yılından itibaren Türkiye'de ikamet ederim. Zaman zaman İsrail'e gidip gelirim ancak son 5-6 yıldır sürekli olarak Türkiye'de kalırım. İstanbul Çatalca'da faaliyet gösteren CNC İleri Teknoloji Mühendislik isimli şirketin kurucusu ve sahibiyim. Bu tarihten yaklaşık 6 hafta önce öldürülmek istendiğimi öğrendim. Bana yönelik herhangi bir eylem hazırlığında veya eylem girişiminde olan kişi veya kişilerin ilgili kurumlarınızca tespit edilmesi ve yakalanması durumunda davacı ve şikâyetçiyim" şeklinde ifade verdiği ortaya çıktı.

TALİMAT İRAN'DAN

İddianameye göre hücrenin başında İran'da firari durumda bulunan Yasin Taheremamkendi (53) isimli şüpheli yer alırken, hücre liderinin İstanbul'daki işlemleri ise yine İranlı Saleh Moshtagh Bighouz tarafından yapıldı.

Geller'in hem Çatalca'da bulunan şirketi hem de Beşiktaş'ta bulunan ikametinin fotoğrafları şüpheli Osman Çolak tarafından çekildi. Fotoğraflar İran'da bulunan hücre sorumlusu Yasin Taheremamkendi'ye gönderildi. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianame kabul edildi. İlk duruşmanın 13 Ekim tarihinde görüleceği öğrenildi.

12 YILDA 5 İRANLI NÜKLEER UZMANI ÖLDÜRÜLDÜ

İranda’da 2010’dan günümüze kadar nükleer alanda çalışmalar yapan üst düzey 5 bilim insanı suikastlar sonucu hayatını kaybetti. İran’ın nükleer programının beyni, fizik profesörü Muhsin Fahrizade (62) de onlardan biriydi, Fahrizade, 27 Kasım 2020’de başkent Tahran’ın doğusunda uğradığı suikastta hayatını kaybetti.

İran Devrim Muhafızları, suikast sonrası yaptığı açıklamada suikastın intikamının alınacağını duyurdu. New York Times Gazetesi, 2015’te Fahrizade’yi İkinci Dünya Savaşı sırasında ilk atom bombasının geliştirildiği Manhattan Projesi’nin başındaki J. Robert Oppenheimer’a benzetmişti.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 42
  • Omy 1 yıl önce Şikayet Et
    iranı yöntenler mollalardır o yüzden çocuklar gibi o ülkeler bu ülkeler didişip durur iranın petrolü de olmasa iran bir hiç dir.
    Cevapla
  • Ahmed. 1 yıl önce Şikayet Et
    İran kendine güveniyorsa nükleer başlık fırlatsın
    Cevapla
  • Ertaç Akgün 1 yıl önce Şikayet Et
    İranın çatalcaya kadar adam gönderip orda suıkast yaptırma hakkı yoktur.Ben doğru yazılan bir şeye cevap verme gereği duymuyorum.Niye duyuyuki adam yazmış zaten beğeni atıp geçerim.Ama bir kişi iran kafirle savaşmamış demiş de geçmiş yıllar incelendiğinde savaştığı ortaya çıkıyor .
    Cevapla
  • Ertaç Akgün 1 yıl önce Şikayet Et
    İran gayri müslim ile hiç savaşmamış ! Sizin tarih bilginiz zayıftır.1722-1723 ve bu tarihe yakın daha bir çok iran-rus savaşı vardır.Yalancısınız...
    Cevapla
  • ppm 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada müslüman ülkeleri avrupa birliğine alınmadılar..ayrıca İslamofobiyi neden bu denli dillendirdiklerini anlamıyormusun,müslümanlığı seçenlerin sayısı gün be gün arttığı için ecnebi ülkelerde...bu akını durdurmak amacıyla kurulan çirkin bir kurgudan başka bir şey değildir.
    Cevapla
  • Serdat 1 yıl önce Şikayet Et
    Ertaç 2. yorumuyla Osmanlı'nın cihat değil, toprak-menfaat için seferler düzenlediğini söylüyor. İran destekçisi birinin, Osmanlı düşmanı olması bizi hiç mi hiç şaşırtmadı. Kininizde boğulun.
    Cevapla
  • Ertaç Akgün 1 yıl önce Şikayet Et
    Osmanli avrupaya islamiyeti yaymak icin degil topraklarini genisletmek icin ve de dünyalık otoritesini kuvvetlendirmek icin seferler duzenledi Osmanli avrupaya islamiyeti yaymak icin yani cihad icin seferler yapsaydi bugun avrupada musluman devletler olurdu.
    Cevapla
  • ppm 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalancı sensin,aç tarih kitaplarını Şah Tahmasb,Nadir Şah ve Şah İsmail neler yapmışlar Osmanlılara ...gör gerçekleri..!!! Özellikle Nadir Şah,türk olmasına rağmen,devamlı saldırmıştır Osmanlı sınırlarına.Ecdadımızın birden çok cephelerde küffarla cenklerde bulunduğunu fırsat bilerek sırtından vurmaya çalışmıştır,Osmanlı üzerine yürüdüğünde ise herzaman af dilemişler ve antlaşmalar imzalanmış. Şah Tahmasb anadoluda yaşayan şiileri Osmanlıya karşı kışkırtmıştır,safeviler Avusturya ve Almanya'ya ittifak önermiştir sırf Osmanlı düşmanları oldukları için (1534-1554)
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    İran'ı yağmalamak için saldırmış devletler söz konusu. İran'ın Osmanlı gibi cihad ettiği bir örnek var mı? Osmanlı cihada gittiğinde, arkadan Osmanlıya saldırmak hariç ülkeleri dışında savaşları var mı?
    Cevapla
  • Ertaç Akgün 1 yıl önce Şikayet Et
    Rus orduları kuzey irana kadar ilerleyip iran petrollerini ele geçirmek istedi.İran ruslarla mücadele etti.Amerika o yıllarda sovyetlere karşı iranı destekledi.Hani nası tarihte amerika soveyetlere karşı Türkiyeyi destekledi ise...Tabi bunu babasının hayrına yapmadı.Ne irana ne Türkiyeye...
    Cevapla
  • Hakikî türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz peşlerinden İslami kabul ettiğinden beri hiç bir gayri Müslüman bir ülkeyle savaşmadığıni biliyormuduyuz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! Çok sayıda il için peş peşe uyarılar
Uzman isim tarih vererek açıkladı! '7,5'lik deprem bekliyoruz'