İstanbul'da 'Aedes' alarmı!

Normal sivrisineğe oranla daha büyük yaralar bırakan 'Aedes' türünün megakentte yayılımı artınca belediyelerin de çalışmaları hız kazandı.

İstanbul'da 'Aedes' alarmı!
İstanbul'da 'Aedes' alarmı!
GİRİŞ 27.09.2022 15:49 GÜNCELLEME 27.09.2022 15:49
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İstanbul'da 'Aedes' türü sivrisineklerde artış yaşanırken birçok mahallede bu durumdan rahatsız.

O mahallelerden biri olan Bağcılar'da belediye 'sivrisinek mücadelesi'ni sürdürüyor.

''KURUT-KALDIR-KORUN''

Sağlık İşleri Müdürlüğü personeli, ilaçlamanın yanında, hazırlanan el broşürleriyle vatandaşlara sivrisineklerden kurtulmanın yolu olan "Kurut-Kaldır-Korun" yöntemini anlatıyor.

Çalışmalar devam erken Bağcılar Belediyesi Hayvan Barınma ve Müşahade Merkezi'nde görevli Veteriner Hekimi Yunus Giray Özarslan, yaptıkları çalışmaları anlatarak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

"DURGUN SULARIN OLUŞUMUNA ENGEL OLUNMALI"

Özarslan, sivrisineklerin doğada kendiliğinden oluşan ve insan eli ile oluşturulan her türlü durgun su kaynağında ürediğine dikkat çekti.

''HIZLA ÜRÜYORLAR''

Özarslan, “Sivrisinekler, yumurtalarını durgun halde bulunan suların olduğu yerlere bırakırlar. Bir sivrisinek 200 ile 400 arasında yumurta bırakır. Hızlı üreyen sivrisineklerin son bir hafta içinde bastırdığını görüyoruz'' açıklamasında bulundu.

HASTANELİK EDEBİLİYOR

Özarslan özellikle son aylarda adı çok duyulan Aedes ısırdığının ciltte ağır ve kaşıntılı hasarlara neden olabileceğini söyleyerek ''Bu haliyle de insanların hastaneye başvurmasına neden oluyor'' dedi.

Geçtiğimiz ay Avcılar Yeşilkent Mahallesi'ndekiler yakındaki dere nedeniyle artan sivrisineklerin soktuğu çocuklarda kaşınma sonrası yaralar oluştuğunu söylemişti.

Sivrisineklerin soktuğu çocukların bacakları ve kollarında oluşan yaraları gösteren mahalle sakinleri, durumun çözümü için yetkililere seslenmişlerdi.

ZİKA VİRÜSÜ NEDİR?

Flavivirus grubundan bir RNA Virüsü olan Zika virüsünün neden olduğu ve insanlara sivrisinek ısırması ile bulaşan bir hastalık olduğu ifade ediliyor. 

lk olarak Uganda’da 1947’de Zika Ormanı’nda bir Rhesus maymununda keşfedilen virüs, insanlarda ilk olarak 1954’de Nijerya’da bulundu. 

ZİKA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Belirtileri ateş, başağrısı, kızarık gözler, döküntü, kas ağrıları ve eklem ağrıları olabilir. Genellikle hafif geçen bir hastalıktır, 4-7 gün sürer.

Sağlık Bakanlığı da İstanbul’da hastaneye başvuru oranlarını artıran sivrisineklere karşı geçtiğimiz günlerde bir korunma rehberi hazırlamış ve uyarılarda bulunmuştu.

KAYNAK: DHA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • cahit 1 yıl önce Şikayet Et
    Günlerce kaşıntı kızarıklık şişkinlik devam etti arı sokmasın dan daha etki ben arıcıyım onlarca arı sokuyor bu kadar etkilemiyor sivri sinekler resmen evrim geçirmiş
    Cevapla
  • Efe 1 yıl önce Şikayet Et
    Bil Getes 'ın dünyada 11 tane genetiği değiştirilmiş sivri sinek üreten fabrikası var. Aşılar yetmedi sivri ile öldürecekler. Dünya nüfüsunu 500 milyona düşürecekler. Uyanın millet .
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!