El Kuds El Arabi gazetesi: Türkiye imkansızı başardı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde gerçekleşen Türkiye'nin uluslararası diplomatik başarılarının yankıları dış basında devam ediyor. Uzmanlar, Türkiye'nin imkansızı başardığı görüşünde.

GİRİŞ 27.09.2022 20:50 GÜNCELLEME 28.09.2022 10:09
Bu Habere 76 Yorum Yapılmış

Bütün dünyada büyük bir memnuniyetle karşılanan Tahıl Anlaşması'nda başarılı olmasının ardından haftalar sonra Türk diplomasisi, Rusya ile Ukrayna arasındaki en büyük esir takasını sağlamakta da başarılı oldu. Dünya basını tarafından imkansız olarak nitelendirilen takas, Ankara'nın ileri diplomasi anlayışı ile mümkün hale geldi.

TAHIL ANLAŞMASINDAN ESİR TAKASINA

El Kuds El Arabi, Türkiye'nin başarısını "Tahıl Anlaşmasından Esir Takasına" başlığıyla gündeme taşıdı. Analiz haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya-Ukrayna savaşını sonlandıracak bir siyasi çözüme ulaşmak için gösterdiği çaba övgüyle ele alındı.

İmkansız olarak nitelendirilen diplomasinin Ankara tarafından ustalıkla yürütüldüğünden bahsedilen haberde, "Rusya ile Ukrayna arasında yaklaşık yedi ay önce savaş başlamasından bu yana Türkiye iki ülkeye karşı tutumlarda büyük bir denge koruma şeklinde tezahür eden karmaşık bir diplomasi süreci yürüttü. Ukrayna'ya Bayraktar SİHA'ları vermesine ve bu silahların Rus ordusuna yoğun ve öldürücü darbeleriyle acı yaşatmasına rağmen Türk diplomasisi bir ülkeyi destekleyip öbürünü desteklememekle nitelenebilecek herhangi bir hata yapmamakta fiilen başarılı oldu." ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE TARAFSIZ KALDI

Türkiye'nin Ukrayna'ya insansız hava araçları vermesine, Rus saldırısını kınamasına, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğini açıklamasına ve Rusya'da yapılan ilhak referandumunu kınamasına rağmen "Rusya'nın güvenlik ihtiyaçlarını anlıyoruz" türünden karşı tutumlar aldığı, 'Rusya'ya karşı Batı provokasyonlarını' reddettiğinin altı çizildi.

HEM MOSKOVA HEM KİEV İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP

"Montrö Sözleşmesi'nin uygulanmasında dengeli bir tutum aldı ayrıca Rusya'ya karşı Batı yaptırımlarına katılmayı reddetti." Vurgusunun yer aldığı haberde, "Türkiye, dengeli tutumunun yanı sıra bütün taraflara önemini vurgulamak için stratejik jeopolitik konumunu kullandı. Bu da hem Moskova hem Kiev için hayati bir rol oynayan Türkiye ile siyasi, askeri aynı zamanda ekonomik temas kanallarını ayakta tutmalarının sağladığı müktesebatlarını kaybetme korkusuyla çatışan tarafların Türkiye ile herhangi bir ihtilafa girmesini engelledi." denildi.

İDAM EDİLECEKLERDİ TÜRKİYE DİPLOMASİSİ HAYAT VERDİ

Şüphesiz Rusya-Ukrayna savaşının başından beri en büyük diplomatik başarılardan biri de Türkiye'nin etkin rol oynadığı esir takası oldu.

Analizde esir takasına ilişkin şu ifadeler kullanıldı;

Türkiye daha önce açıklamadığı sürpriz bir adımla savaşın başlamasından bu yana en büyük bir anlaşmayı gözetmekte başarılı olduğunu ilan etti. Bu iki ülke arasında esir takası anlaşmasıydı. Bu anlaşmaya göre 55 kadar Rus, 200'den fazla Ukraynalı esir serbest bırakıldı. Pek çok ayrıntının henüz ortaya çıkmamasına rağmen kesin olan şu ki anlaşma Türkiye'nin gözetiminde ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Rus mevkidaşı Putin ve Ukraynalı mevkidaşı Zelenski ile yaptığı doğrudan görüşmelerinin neticesinde gerçekleşti. Peş peşe ortaya çıkan ayrıntılar Putin'in doğrudan talep ettiği Rus şahsiyetlerini ve Mariupol'da savaşan Azov Taburunun önde gelen komutanlarının serbest bırakılmasında Erdoğan'ın çabalarının başarılı olduğuna işaret ediyor. Serbest bırakılan esirlerin bir kısmı savaş sonuna kadar kalmaları şartıyla Türkiye'ye getirildi. Bütün bunlar iki taraf arasındaki ara buluculukta Türkiye'nin rolünün gücüne işaret ediyor. Nitekim anlaşma büyük bir uluslararası memnuniyetle karşılandı.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 76
  • Mesut Inceman 1 yıl önce Şikayet Et
    Aklı ıktıar ve hırs dusmanı muhalefet 6 masa daha masanın ayakları saglam degılkı ulkeyı yonetecekdınız. Uyanın artık bırakın bı sevdayı olmaycak duaya amın denılmez. Ne kadar yanlısı olsada bu ulkeye ımanlı Osmanlı ruhıyla yoneten Ak partı ve Mhp var . At gozlıgunuzu cıkarın ve ulke ıcın faydalı ısler yapın.
    Cevapla
  • Serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Gelde anlat mualefetin seçmenine. Mualefet olsaydı şimdi batının dediğini yapacaktı ve kışı soğukta geçirecektik
    Cevapla
  • 1453 1 yıl önce Şikayet Et
    Iste Erdogan farki,avrupa amerika insan olduruyor.Erdogan ölümden dönduruyor.
    Cevapla
  • Ayşe 1 yıl önce Şikayet Et
    Gerçeklere at gözüyle bakan altılı masa fanatikleri ..aklınızı peynir ekmekle mi yediniz.gerçrkleri göremiyecek kadar ruhunuzu aklınızı kilitleyecek kadar pisikolojik sorunlar içinde yuvarlanıp durmayın...açın gözlernizi
    Cevapla
  • Saban 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz baskasinin problemini cozmede ustayiz kendi problemlerimiz dururyor yunan suriye ermeni bu problemeleri silahsiz kazanimla cozmek siyassi basaridir
    Cevapla
  • Önce Vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    Halâ Vatansever Atatürkçülerden temizlenen CHP nin, memleketi bölmeye, Kürt Türk kardeşliğini bitirmeye çalışan HDP nin, 15 Temmuz darbesinden hemen önce ben başbakan olacağım diyenlerin peşinden koşanlar lütfen artık açın gözlerinizi.
    Cevapla
  • E.T 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne yapmaya calişıyorsun kardeş burası Türkiye doğunun çoğuda asimile edilmeye çalışılan Türkmen soydaşlarımızdır,aklın sıra Türkiyede 2 farklı halk algısını çıkarıyorsun,TÜRKİYENİN EZİCİ ÇOĞUNLUĞU TÜRKTÜR BUNA GÜNEYDOĞU VE DOĞU ANADOLUDA YAŞAYAN İNSANLARIMIZDA DAHİLDİR.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muhalefet medyasından Merkez Bankası'na operasyon girişimi!
Vatandaşa önemli altın uyarısı: 'Kuyumcular bile satıyor'