Dünyanın en saf tuzu Türkiye'den çıktı

Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden araştırmacıların dünyadan topladıkları 100 tuzdan en risksizleri Çankırı ve Kırıklareli'den çıktı.

GİRİŞ 29.09.2022 13:40 GÜNCELLEME 29.09.2022 14:09
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, Çankırı ve Kırıkkale Delice kaya tuzlarının kimyasal içerik bakımından dünyadaki en saf tuzlarından olduğunu söyledi. Tuz Çankırı için önemli gelir kaynaklarından biri olmasının yanı sıra yörenin kültürüne, sanatına ve ekonomisine yön veriyor.

"DENİZ TUZLARINA TALEP AZALIYOR"

Ercoşkun yaptıkları çalışmayı anlattı:

"Yaptığımız çalışmalarda bilimsel atıf indeksinde yer alan ve gıda bulaşanları hususunda dünyanın en iyi dergisi olan Food Addities and Contaminants'te makalemiz yayımlandı. Dünyanın değişik coğrafyalarından 100 farklı yerden tuz toplamıştık, içine Çankırı ve Delice tuzlarını ilave ettik. Yaptığımız çalışmalarda gördük ki Çankırı ve Delice tuzu, dünya çapındaki en saf tuzlardan biri. Bu gerçeği makaleyle ispat etmiş olduk. Dünyada sudan sonra en fazla bulunan molekül, sodyum klorür, yani tuzdur fakat bu tuzların değişik safsızlıkları vardır. Bu safsızlığı ortaya çıkarmak istedik. Özellikle son yıllarda gündemde olan mikroplastik içeriği, ağır metal içeriği sebebiyle deniz tuzlarına yönelik talep gün geçtikçe azalmaktadır."

"DÜNYANIN EN SAF TUZU"

Ercoşkun, akarsu ve göl tuzlarında da bu tip safsızlıklarla karşılaşılabildiğini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Dünya hızla kirleniyor, bu kirlenmeden bütün sular nasibini alıyor. Dolayısıyla 35 milyon yıl önce oluşmuş Çankırı kaya tuzunda mikroplastik bulunması durumu söz konusu değil. Ancak bizim şüphelendiğimiz, ağır metaller var mı yok mu? Dünyadaki en ünlü tuzlarla kıyaslayarak bu çalışmayı yaptık. Gördük ki Çankırı tuzunda kurşun, civa, arsenik gibi hiçbir ağır metal bulunmamaktadır. Çankırı ve Delice kaya tuzunu kimyasal içerik bakımından diğer tuzlarla mukayese ettiğimizde şunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Çankırı ve Delice tuzları dünyanın en saf tuzlarındandır. Yüzeyde bulunmaması, insanların etkilerinin ulaşamaması, yerin 150 metre altında bulunması sebebiyle dünyaya verdiğimiz kirlilikten etkilenmiyor. Bu sebeple de çevresel kirlilikten de etkilenmiyor. Doğal olarak da içinde ağır metal yok."

KAYNAK: AYDINLIK GAZETESİ
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 3
  • Ferdi 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel ve bilgilli bir manşet deniz tuzun içinde ağır metal yanı sıra mikro plastik ve daha nice kimyasal kalıntılar bulunuyor birçok tuz üreticileri E535 gibi topaklayıcı önleyici kimyasal katkı kulanıyor buda böbrek sorun ve rahatsızlığınız var ise sakıncalı olabilir! Onun saf katkısız Tuz kulanmaya tercih edin! Birçok iri tuzlar katkı içermiyor! ABD de Kosher Salt yani kaşer tuz mevcut hiç bir katkı içermez yani Saf iri Tuz!
    Cevapla
  • NBS 1 yıl önce Şikayet Et
    Demeki Japonlar öğrencilere boşu boşuna Çankırı tuzunun yer aldığı tabletler taşıtmıyorlarmış.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    kırklareli değil KIRIKKALE olacak
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den
Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredatı açıkladı: Öğrencileri neler bekliyor?