Ankara başkentliğin 99'uncu yılını kutluyor

Ankara'nın başkent ilan edilişinin 99'uncu yılı kutlanıyor. Başkent Kültür yolu festivali kapsamında Seğmen Alayı düzenlendi. Etkinlikleri Bakan Ersoy, Vali Şahin ve Belediye Başkanı Yavaş da katıldı.

Ankara başkentliğin 99'uncu yılını kutluyor
Ankara başkentliğin 99'uncu yılını kutluyor
GİRİŞ 13.10.2022 15:31 GÜNCELLEME 13.10.2022 15:31

Ankara'nın başkent oluşunun 99'uncu yılı dolayısıyla Seğmen Alayı düzenlendi.

Başkent Kültür yolu festivali kapsamında düzenlenen Seğmen Alayı öncesi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy seğmenlerle bir araya geldi.

Ersoy, seğmenlerin yürüyüşe başlamak üzere toplandığı İkinci Meclis binası önünde Ankara yöresine ait halk oyunları gösterilerini izledi.

Bakan Ersoy, gösterinin ardından seğmenlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kadın, erkek, genç yaşlı yaklaşık bin kişinin bulunduğu seğmen grubu, daha sonra İkinci Meclis binası önünden Ankara Kalesi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Başkentlilerin ilgiyle izlediği seğmenler, yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüş güzergahı boyunca halk oyunları gösterisi sundu. Ankara Kalesi'nde, göndere Türk bayrağı çeken seğmenler, İstiklal Marşı'nı okudu.

Ankara Valisi Vasip Şahin, burada yaptığı konuşmada, başkentin nice bin yıllar görmesini dileyerek, "Şanlı bayrağımız, Ankara Kalesi'nde hep dalgalanmaya devam etsin." dedi.

Bayrak çekme törenine Şahin'in yanı sıra Kültür ve Turizm Bakan Yardımcıları Özgül Özkan Yavuz ve Serdar Çam ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da katıldı.

99 YILLIK GELENEK

Ankara Seğmen Ocağı Derneği Başkanı İsmail Oflazca, 13 Ekim'i coşkuyla kutladıklarını belirterek, "Bu bir gönül işi. Atatürk'ü karşılayan seğmenlerin torunu olarak her yıl Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin ve Ankara'nın başkent oluşunun kutlamalarını yapıyoruz." dedi.

Bu kültürü gençlere ve çocuklara aşılamaya çalıştıklarını vurgulayan Oflazca, Oğuzlardan gelen seğmen kültürünü, ilelebet yaşatmayı amaçladıklarını söyledi.

Oflazca, seğmenlerin 99 yıldır her 13 Ekim'de Ankara Kalesi'ne Türk bayrağı çektiğini, bunun bir gelenek olduğunu belirterek, "Ankara, ilelebet başkent olarak kalacaktır." diye konuştu.

Seğmenlerden Altun Sümer, 4. sınıf öğrencisi ve 3 yıllık seğmen olduğunu söyledi. Halk oyunu gösterisinde yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Sümer, "Bugün de ilk başta çok heyecanlıydım. Sonra düzeldi ve çok hoşuma gitti." ifadelerini kullandı.

Ankara Kulübü Bacıerenlerinden Becihe Alagöz Ercan, Ankara'nın başkent oluşunun 99'uncu yılının onur ve gururunu taşıdıklarını dile getirerek, "Ankaralı olmak bir ayrıcalıktır. Atamızın bize bahşettiği Ankara'mızı sevgiyle kucaklıyoruz. Her zaman bayrağımızı göndere çekeceğiz." sözleriyle duygularını aktardı.

BİRİNCİ MECLİS'TE PROGRAM

Ankara'nın başkent oluşunun 99. yılı etkinlikleri kapsamında Birinci Meclis'te program düzenlendi.

Programa, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bazı milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Seğmenler grubu, protokol üyelerini Meclis'e gelişlerinde gösteriyle karşıladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Ankara Valisi Şahin, "Ankara'nın başkent oluşu, Türkiye'nin geleceğe olan güveninin, çağdaş bir devlet olarak gelişme iradesinin, küçük bir Anadolu kasabasından bir başkent çıkarabilme iddiasının bir ispatı, tezahürüdür." dedi.

Ankara'nın başkent seçilmesinin, doğru ve yerinde bir karar olduğunu dile getiren Şahin, başkentin İstanbul'dan Ankara'ya taşınmasının, devlet politikasında da köklü değişiklik anlamı taşıdığını ifade etti.

Ankara'nın başkent oluşuna giden süreci anlatan Şahin, şunları söyledi:

"Başkent Ankara, geçmişten bugüne ülkemizde her alanda liderlik vasfıyla dünyaya örnek bir başkent haline gelmiştir. Merkezde üniversiteler, teknoparklar, sanayi bölgeleri, güçlü sektör kümeleri, ilçelerde ise yoğun tarımsal faaliyetlere ek olarak termal ve kültür turizmi ve gelişmiş hizmet sektörüyle güçlü bir ekonomik yapıya sahiptir. Eğitim konusunda da ülkemizin en önemli iki şehrinden biri olan Ankara'mız, 1 milyon 43 bin öğrencisi, 77 bin öğretmeni, 1931'i resmi, 1361'i özel olmak üzere toplam 3 bin 292 okulu ve 57 bin 742 dersliğiyle güçlü bir eğitim altyapısına sahiptir. Buna 300 bin üniversite öğrencilerini de dahil ettiğimizde yaklaşık 1,5 milyonluk öğrencisiyle ülkemizin eğitim alanında da başkenti konumundadır Ankara."

Şahin, tüm bunların ışığında kendilerine düşenin, Ankara'yı gelişen, değişen dünyada Türkiye'ye yaraşır bir başkent olarak aydınlık geleceğe emin adımlarla ve yücelterek taşımak olduğunu kaydetti.

"YOKLUKLAR İÇERİSİNDEYKEN KÜLLERİNDEN DOĞAN BİR MİLLETİN SİMGESİ"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş da Ankara'nın, "Bitti" denilen yerde yeniden başlamanın, hürriyet sevdasının, istiklal ve istikbal vuslatıyla yanıp tutuşanların kenti olduğuna dikkati çekti.

Ankara'nın sadece bir kent olmadığını, bir fikrin, iddianın ve inancın muzaffer oluş anlatısı olduğunu belirten Yavaş, "Yokluklar içerisindeyken küllerinden doğan bir milletin simgesi olan Ankara'yı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarının sonsuz emanetine sahip çıkarak geleceğe taşımak öncelikli vazifemizdir." diye konuştu.

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu ulaşım kararı!
Mücahitlerden akıl dolu mücadele: ABD verdi, İsrail attı, Kassam 4. kez vurdu!