Turkovac üretiminde aylık 3 milyon kapasiteye ulaşıldı!

Yerli Covid-19 aşısı Turkovac'ı geliştiren Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Turkovac üretiminde ayda 2-3 milyon kapasiteye ulaşıldığını duyurdu.

GİRİŞ 14.10.2022 12:11 GÜNCELLEME 14.10.2022 12:49
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ankara'da 'Geleceğin Pandemileri' konulu sempozyuma katılan, Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr.Aykut Özdarendeli, DHA'ya açıklama yaptı.

Prof. Dr. Özdarendeli, yerli Covid-19 aşısı Turkovac'ın 1998 yılından bu yana Türkiye'nin kendi ürettiği ikinci aşısı olduğunu belirterek, "Tabi çok çalışma yapıldı, hala yapılan çalışmalar var. Çok ciddi bir birikimin elde edildiğini düşünüyorum ben. Yetişmiş insan konusunda da aşı bilimi konusunda da" dedi.

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli

'ÇOK BÜYÜK SİLAHIMIZ'

Prof. Dr. Özdarendeli, Türkiye'nin Covid-19 pandemisinde elde ettiği tecrübe ile çok farklı platformlarda aşılarını üreteceğini ve gelecek pandemilere daha hazır hale geleceğini düşündüğünü söyleyerek, "Koronavirüs pandemisi boyunca çok özel şartlar yaşandı. Sağlık Bakanlığı, TÜSEB'in desteği, Erciyes Üniversitesi'nde yapılan çalışmalar ve özel sektör işin içinde yerli aşıda üretim devam ediyor. Bildiğim kadarı ile üretimde ayda 2-3 milyon gibi bir kapasiteye ulaştılar. Tabi bu rakam çok daha yüksek noktalara çıkacaktır. Bir sıkıntımız yok bu konuda. Bu, çok büyük bir silahımız tabii pandemiler açısından da. Şu anda pandemi tam olarak da bitmedi zaten, özellikle belirli risk grubundaki vatandaşlarımızın zaten Covid-19 aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Turkovac üretimi devam ediyor ve bakanlığımız bunu halkımıza sunuyor. Hiçbir problemimiz yok bu anlamda" diye konuştu. 

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli

'AFRİKA'YA AŞI YARDIMI DEVAM EDECEK'

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Covid-19 aşısı Turkovac için dünyadan da olumlu dönüşler olduğunu dile getirerek, "Ben mesela geçen ay İtalya'da bir aşı konferansındaydım, orada da konuşuldu bu konular. 30'un üzerinde şu anda lokal ya da birtakım mercilerden onay almış aşılar var. Turkovac'ın da süreci bu anlamda devam ediyor. Gelen feedback'ler çok olumlu bu anlamda" açıklamasında bulundu. 

Prof. Dr. Özdarendeli, aşıda çeşitliliğin dünya genelinde artmasına karşın bazı Afrika ülkelerinde hala aşılama oranlarının çok düşük olduğunu belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın oraya aşı gönderdiğini de biliyoruz. Oralara yardım devam edecektir, diye düşünüyorum" dedi.

KAYNAK: DHA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    biontech'i sinovac'ı kaldırın da millet Turkovac olsun, kimse güvenip olamıyor seçenek çok olunca
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Her ay mutasyon geçiren grip virüsünün aşısı olmaz diyen doktorlara inandık ve hiç birini olmadık ama doktorların çoğu oldular.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    şeytan Baphomet'in kanatlarının ve ayıp şeyinin Sağlık Bakanlığının logosunda kullanılması çok ayıp değil mi? +18'lik bu sembol bu kadar da olmaz dedirtiyor. Bakanlığın logosunda kalp sembolü gibi şeyler kullanın kardeşim. Burası Vatikan değil, Türkiye. Biz de Türk'üz Müslümanız. Bakanlığın logosuna bakınca hem utanıyoruz hem de bu kimin bakanlığı diye düşünmeden edemiyoruz. Ayıp ya hu.
    Cevapla
  • TR54 - Ayşe 1 yıl önce Şikayet Et
    Allâh (c.c.), Vatanımıza Devletimize Milletimize zevval vermesin, emeği geçenlerden razı olsun, Hayırlara vesile olması dileğiyle, Sağlıklı yaşam ümidiyle, Cumanız mübarek olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tavuk altın yumurtladı - 2 Mayıs günün gazete manşetleri
Büyükekşi'yi gönderecek imza sayısına ulaşıldı!