Vize krizi dolandırıcılara fırsat oldu: Çağrı merkezi bile kurmuşlar!

AB ülkelerinin vize başvurularında çıkardığı zorluklar, dolandırıcılara fırsat oldu. Yetkili başvuru merkezinin harflerini değiştiren site 100 ila 120 Euro para talep ediyor.

Vize krizi dolandırıcılara fırsat oldu: Çağrı merkezi bile kurmuşlar!
Vize krizi dolandırıcılara fırsat oldu: Çağrı merkezi bile kurmuşlar!
GİRİŞ 20.10.2022 16:06 GÜNCELLEME 20.10.2022 16:06
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kovid-19 pandemisi ülkeler arası seyahatleri büyük oranda kısıtladı. Hayatın normale dönmesiyle kimisi iş, kimisi okumak, kimisi de kariyer yapmak için Avrupa'ya gitme planları yaptı. Ancak Schengen vizesi başvuruları için randevu alınamaması, bekleme sürelerinin uzunluğu, aracılık ücretlerindeki artışlar planları suya düşürdü. Bu sorun ise dolandırıcılar için fırsat oldu. Vize başvuru merkezlerinin isimlerini ve internet sitelerini taklit eden fırsatçılar, "Erken randevu almak" isteyenleri ağına düşürüyor.

Akşam gazetesinin haberine göre, kendilerine çağrı merkezi bile kuran dolandırıcılar, şu yöntemi kullanıyor:

ADIM ADIM VURGUN YAPTILAR

Gideceği ülke için arama motorunda vize başvurusuna aracılık edecek firma arayan kişi, kopya siteye yönlendiriliyor.

Bu siteler genellikle reklam şeklinde üst sırada yer alıyor.

0850 ile başlayan numara arandığında telesekreter vasıtasıyla müşteri hizmetleri elemanına ulaşılıyor.

Telefondaki kişi, bazı seçenekler sunarak bir ay sonraya 'vize randevusu' veriyor, inandırıcı olması için saat seçenekleri sunuyor.

Ardından mail üzerinden gerekli evrakların iletileceği bildiriliyor.

100 ila 120 euro'luk vize başvuru ücretinin mesai bitimine kadar ödenmemesi durumunda randevunun iptal edileceği söyleniyor.

Vize krizi nedeniyle erken randevuyu kaybetmek istemeyen vatandaş, verilen IBAN numarasına istenen bedeli ödüyor.

Hesap sahibi olarak yetkili aracılık şirket adının harfleriyle oynanmış, internet sitesindeki isimden farklı bir şirket ismi oluyor.

Sözde müşteri temsilci para yattıktan sonra iletişim kurup istenen belge listesini gönderiyor, bu ileride 'danışmanlık hizmeti' açıklaması için kılıf oluşturuyor.

Evrak toplamakla meşgul olan vatandaş randevu günü şirkete gittiğinde dolandırıldığını anlıyor.

Bir ayın sonunda kopya siteye de önceden aranılan telefon numarasına da ulaşılamıyor.

Dolandırıcılar, vizeye aracılık ve danışmanlık hizmetleri adı altında kişi başı 120 euro aldı.

RANDEVU ŞİKAYETLERİ YÜZDE 715 ARTTI

Çözüm platformu Şikayetvar, vize aracılık ve danışmanlık firmalarıyla ilgili verilerini açıkladı. Geçen yıla göre bu yaz döneminde şikayetler yüzde 715 arttı. Özellikle temmuz ayında şikayetler yüzde 1229 arttı.

Şikayetvar'a ulaşan bazı şikayetlerse şöyle sıralandı:

DAVETİYEM GELDİ VİZE ALAMIYORUM

"Polonya çalışma davetiyem gelmek üzere ama bir türlü vize randevusu alamıyorum. Antalya'daki şubeye bile gittim randevu vermediler."

ARTIK MENTAL OLARAK TÜKENDİM

"İtalya turist vizesi için başvuru yaptık, günlerdir sonuçlanmadı. Artık mental olarak tükendim. Hiçbir bilgi vermiyor."

UÇUŞA 4 GÜN VAR, 11 HAFTA BEKLETİYORLAR

"26 Ağustos'ta 15 günlük Schengen vizesi başvurusu yaptım. Uçuşuma 4 gün kalmasına rağmen ne İzmir Alman konsolosluğuna ulaşabiliyorum ne de aracı firmaya... Şu anda 11 haftadan bahsediyorlar."

130 GÜNDÜR RANDEVU ALAMADIM

"4 Haziran'da ulusal vize aile birleşimi için başvuru yaptım. Bugün 14 Ekim, 130 gün geçtiği halde randevu tarihi alabilmiş değilim. Maalesef aracı firmanın web sayfasında 8-10 hafta yazdığı halde henüz randevu tarihi alamadım."

HAFTAYA DÜĞÜN VAR VİZEM YOK

"Belçika'da 1 hafta sonra düğünüm var ama hâlâ vizeden bir haber yok."

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Emre giray 1 yıl önce Şikayet Et
    Keşke bir aya randevu alsada varsın olsun 120 avro çevremde 500 avro seve seve ödeyecek çok insan var keşke bir ay içinde randevu alınabilse. Haaa şuda var idata denilen şirkette suriye ve ırak vatandaşları pasaportları 10 gün içinde randavu veriliyor nasıl oluyor bu iş allahaşkına
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    fırsatlar ülkesi olduk kanunlar caydırıcı deyil
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu ulaşım kararı!
Taceddin Kutay ve küçük kızına Kadıköy'de saldırı! 28 Şubat yeniden hortladı