Kovid-19'u hafif geçirenlerin de hayatı zora girdi! Bilim Kurulu üyesi açıkladı

Koronavirüsün yaygın olduğu zamanlarda açıklamalarıyla gündeme gelen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kovid-19'u hafif geçirenlerin de hayatının zora girdiğini söyledi.

GİRİŞ 24.10.2022 09:30 GÜNCELLEME 24.10.2022 10:22
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Koronavirüs salgını birçok insanımızın hayatını kaybetmesine neden olurken, salgına yakalanan kişilerde de hasarlar bıraktı.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kovid-19 sonrası gelişen hastalıklara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özlü, "Kovid-19 sonrası hayatı zora giren hastalar var ve bunların bir kısmı bu hastalığı ayakta hafif geçirmiş kişiler. Genel itibariyle baktığımızda bazı hastalarımızın Covid-19 sonrası uzun süren semptomları olabiliyor. Bayağı ciddi ağır semptomlar olanlar da var. Yani nefes darlığı ile yürüyemiyor, merdiven çıkamıyor, günlük işlerine geri dönemiyor, solunum sıkıntısı yaşıyor hatta oksijene bağımlı olanlar tekerlekli sandalyeye bağımlı olarak yaşamak zorunda kalanlar var. Ama bazılarında daha hafif bulgular olabiliyor. Kalple ilgili problem yaşayanlar oluyor uzun süreli devamlı kalp tedavisi almak zorunda kalan hastalarımız var" diye konuştu.

'3-5 AY İÇERİSİNDE NORMALE DÖNÜYORLAR'

Kovid-19'un ardından bazı kalıcı hastalıkların ortaya çıktığını belirten Özlü, şu ifadeleri kullandı:

"Bazılarında uzun süreli şeker hastalığı ve onunla ilgili tedavi almak, böbrek yetmezliği gelişen sürekli takip altında olan hastalar da var. Tabii genel olarak iyileşiyor. İyileşen kişiler 3-5 ay içerisinde normale dönüyorlar. Ama bu şekilde az da olsa sayıca fazla ama oransal olarak az hastalarımız var. Ama onlar için tabii çok yıkıcı ve kalıcı hasarlar olabiliyor. Onları takip ediyoruz onlar bize sürekli geliyor kontrollerini yapıyoruz tedavilerini elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz ama hayatı gerçekten zora giden hastalar var ve bunların bir kısmı Covid'i ayakta geçirmiş hafif geçirmiş kişiler. Yani yoğun bakıma yatmamış servise yatmamış ben diyor 'hani bunu çok hafif atlattım. 3-5 gün evde istirahat ettim kas ağrılarım oldu öksürüğüm oldu geçti' diyor. Ardından birkaç ay geçtikten sonra bir solunum sıkıntısı bir problem ortaya çıkıyor. Bakıyoruz akciğerde iyileşmeyen bir hasar var. Dediğim gibi bazen çok ciddi boyutlarda da olabiliyor. Onun için ben gencim bunu atlatırım geçer gider diyoruz ama bazen de öyle olmuyor."

KAYNAK: DHA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Musa 1 yıl önce Şikayet Et
    Zulüm kurulu üyelerine kulak asma.
    Cevapla
  • İsmail 1 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi bu açıklamalarınız için FELAKET TELLALI gibisiniz diyeceğim ama alınacaksınız da, durmadan endişe ve korku empoze ediyorsunuz fenalık geldi artık ve iyice BAYDINIZ. Tam anlamı ile ilacı dahi bulunamamış ve yeni türevleri ile boğuşur iken bu verileri ne çabuk tespit ettiniz... Şayet tespitleriniz de doğru ise bu meret Labaratuarda üretilmiş ve sömürü-temizlik içinmidir...
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne alaka ben hafif geçirdim hiç şikayetim yok...asi olanlar abakin asi olmuş 4 doz coronadan vefat etmiş acaba neden
    Cevapla
  • güzelsöz 1 yıl önce Şikayet Et
    Uzun süredir yoktun, amca yine korku pompalamaya başlamış.. hayırdır..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Para kuleleri skandalında komik savunma!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da izlettiği 'Gerçek belediyecilik' klibi ses getirdi...