41 yıl önce Diyarbakır Cezaevi'nde yatan Orhan Miroğlu, hücresinden fotoğraf paylaştı

12 Eylül 1980 darbesi sonrası işkencelerle anılan Diyarbakır Cezaevi'nde bugün tabela indirildi. 41 yıl önce Diyarbakır Cezaevi'nde hapis yatan AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, bugün kaldığı hücreden fotoğraf paylaştı.

GİRİŞ 24.10.2022 17:38 GÜNCELLEME 24.10.2022 17:51
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

1972 yılında yapımına başlanan Diyarbakır Cezaevi, 4 Temmuz 1980'de açıldı.

Cezaevi 12 Eylül 1980 sonrası askeri yönetime devredilerek "Sıkıyönetim Askeri Cezaevi" olarak kullanıldı.

Cezaevinin adı 12 Eylül askeri darbesinden sonra yaşanan işkencelerle anıldı. Cezaevi hakkında birçok belgesel çekildi ve kitap yazıldı.

Adalet Bakanlığına 9 Mayıs 1988'de devredilen cezaevi, bir süre öncesine kadar ceza infaz kurumu olarak kullanılmaya devam etti.

ERDOĞAN'IN TALİMATIYLA MÜZEYE OLUYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Temmuz 2021'de kenti ziyaretinde "Geçmişte uzunca bir dönem adı zulümle, işkenceyle, insanlık dışı muameleyle anılan Diyarbakır Cezaevi'ni yakında boşaltıyor ve kültür merkezi olarak sizlerin hizmetine sunuyoruz." açıklamasının ardından başlatılan çalışmalarda dün somut adım atıldı.

BUGÜN TABELASI İNDİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplu açılış ve bazı ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği kentte, "Adalet Bakanlığımız, cezaevini tamamen boşalttı. Bugün itibarıyla cezaevi, Adalet Bakanlığımızdan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devredilmiştir. Geçmişte nice acılara, zulümlere, kötü hatıralara konu olan Diyarbakır Cezaevi binası artık hem hafıza hem de farklı alanlarda faaliyet yürütme mekanı olarak hizmet verecektir." açıklamasını yaptığı saatlerde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, müze yapılmak üzere mülkiyeti Adalet Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilen Diyarbakır Cezaevi'nin kapısını kilitleyip, anahtarını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a teslim etti.

Diyarbakır Cezaevi'nin tabelası da bugün indirildi.

ORHAN MİROĞLU 41 SENE ÖNCE KALDIĞI HÜCREYE GİRDİ

AK Parti eski Mardin Milletvekili ve MKYK üyesi Orhan Miroğlu, 41 yıl önce Diyarbakır Cezaevi'nde kaldığı hücreye girdi. Tutuklu kaldığı sürede işkenceler gören Miroğlu, 41 yıl sonra ilk kez Diyarbakır Cezaevi'ni ziyaret etti. 

Miroğlu, paylaşımında "41 yıl önce, 1981 yılı Mart ayında tutuklanarak girdiğim Diyarbakır Cezaevine 41 yıl sonra eski bir mahkum, şahitliğini yazıya dökmüş bir şahid olarak girdim. Hücremi gördüm. Cezaevi, kültür ve hafıza müzesi olacak, burada can veren insanlar, zalimler ve mazlumlar unutulmayacak!" dedi. 

KAYNAK: HABER7
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 24
  • Kızılelma 1 yıl önce Şikayet Et
    O cezaevini Türkiyeyi bölmek ve parçalamak için cehenneme çeviren hain kefereler.
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    pkk burdan hortlatildi simdi ayni kisiler kürt lere özgürlük diyor … burda bitmistir artik kimseyi kandirmazlar
    Cevapla
  • Sakarya 1 yıl önce Şikayet Et
    En son kapatılacak hapishane ulan inadinami yapiyonuz, bosalttiniz bari bir yağlı ip ve tabure koyun...!
    Cevapla
  • Vatandaş ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Sucu olan ceza evine denetimli serbeslik tutuksuz yargılama yok efendim 2 yıldan az cezanın yatarı yok derken ülkede suçlu terörist dolandırıcı uyuşturucu satıcısı fuhuş mafya özentili son birkaç yıldır tv dizileri iyice toplumu sıvanadan çıkarttı terör suçlusu hapishaneden demeç veriyor. Hapishaneler otel konforunda sucu meslek edinenler de ne cezaevi ne polis devlet korkusu kalmadı. Yetti artık bu memleket te sadece suçlu yaşamıyor masum vatandaşı kim koruyacak
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Cezaevlerini 5 yıldızlı otel konforuna getirdik. Bu nedenlede TTB, STK lar ın bazıları, ve meclisin içindeki milletvekili teröristler gemiyi iyice azıya aldılar. Sokaklarda suçlular cirit atıyor. Acaba fazlamı gaza geldik düzgün vatandaşın tek koruması sadece cezalar ve cezaevleri. Onlarıda azaltmayın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrail'i kendi silahıyla vurdu! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü
Dünyanın gözü Hamas'ta! Kararını duyuracak