Van Gölü için korkutan açıklama

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, son günlerde etkili olan yağışların aldatmaması gerektiğini belirterek, Van Gölü’nün sürekli alan kaybetmeye devam edeceğini söyledi.

Van Gölü için korkutan açıklama
Van Gölü için korkutan açıklama
GİRİŞ 01.11.2022 23:43 GÜNCELLEME 01.11.2022 23:44
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nde küresel iklim değişikliğinin etkisiyle son birkaç yılda büyük ölçüde su kaybı yaşadı. Sıcaklıkların artmasıyla beraber yağışların azalması ve aşırı buharlaşmadan dolayı Van Gölü’nün kıyıları çekilmeye devam ediyor. Uzmanlar, sürecin hem Van Gölü’nün hem de diğer bütün göllerin aleyhine işlediğini belirterek, alanı yeninden tasarlamak ve yeni bir yönetim planını hayata geçirilmesi önerisinde bulundu.

“Yönetim planı oluşturulması ihtiyacı doğuruyor”

İHA muhabirine konuşan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, küresel iklim değişikliğinin hayata yeni alışkanlıklar katacağını belirtti. Van Gölü Havzası’nın kapalı bir havza olması nedeniyle küresel iklim değişikliğinden çok daha olumsuz etkileneceğini ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Van Gölü Havzası’nda birçok göl var. Bu göllerde teknelerin yanaştığı çok sayıda liman var. Küresel iklim değişikliğinin getirdiği sıcaklık artışı başta buharlaşma olmak üzere bir takım olumsuzlukları beraberinde getirdi. Bu olumsuzluklardan birisi buharlaşmayla birlikte su kaybı, yağışlardaki azalma, yağış şekli, mevsimler arasındaki farklılaşma havzanın yeniden tanımlanmasına ve bir yönetim planı oluşturulması ihtiyacı doğuruyor” dedi.

“Bu yağışlar aldatmasın”

Van Gölü’nün yüzey akışları ve yeraltı sularıyla beslendiğini anımsatan Alaeddinoğlu, “Ancak şu an hem yeraltı sularından hem de buharlaşan yüzey akışlarından dolayı beslenemiyor. Bu yüzden yapmamız gereken yeni duruma adapte olmaktır. Bu yüzden kıyı yönetim planı oluşturulmalıdır. Kıyı yönetim planıyla birlikte limanların yeniden tasarlanması gerekiyor. Aksi takdirde balıkçılarımız denize çıkamayacak. Bu yağışlar aldatmasın, Van Gölü sürekli alan kaybedecek. Çünkü düşen yağıştan daha fazla buharlaşma gerçekleşiyor. Süreç hem Van Gölü’nün hem de diğer bütün göllerin aleyhine işliyor. Bütün bunlar bize alanı yeninden tasarlamak ve yeni bir yönetim planını hayata geçirmek gerekiyor” diye konuştu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    2000 yıllarda göl suyu yükselmiş iskele ve tren yolu polis okulu yapılacak binalar ve ayrıca Tatvan Van karayolu nun bazı bölümleri su altında kalmıştı.1991 yılında ise Van iskelesinde feribotun altı değdiği için çamurlar temizleniyordu
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    bu adamları anlamakta zorluk çekiyorum. suyun yüz metre altında selçuklu mezarı var. yüzlerce yıl sürekli büyüyen ve bu yüzden yirmi sene önce tren istasyonunu kaybeden sanki van değilmiş gibi konuşuyorlar. van gölü yüzlerce yıldır büyüyor. arada bir azalsada bu geçici. laf olsun diye konuşuyorlar.
    Cevapla
  • öztürkçü 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle Abdulbaki bey insanlar Van Gölü'nün eski durumunu hatırlamıyorlar yada bilmiyorlar
    Cevapla
  • Zzz 1 yıl önce Şikayet Et
    Gel gör oyle konus
    Cevapla
  • Yavuz Özmen Almanya 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türk Hava Kuvvetleri'nin geleceği: KAAN, HÜRJET, GÖKBEY ve HÜRKÜŞ
100 bin TL'ye işçi bulamıyorlar! Ev alan patron bile var