İzmir Büyükşehir'den zam yağmuru!

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun "Türkiye'yi İzmir gibi yöneteceğiz" dediği kentte otopark, su ve ulaşım ücretlerine zam üstüne zam yapılırken, birçok belediye hizmetine yüzde 100'e varan zam kararı alındı.

İzmir Büyükşehir'den zam yağmuru!
İzmir Büyükşehir'den zam yağmuru!
GİRİŞ 04.11.2022 09:45 GÜNCELLEME 04.11.2022 10:04
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Osmanlı ecdada yönelik hakaretteki maharetini belediye idaresinde gösteremiyor. İzmir'in kurtuluşu kutlamalarında Osmanlı'ya hakaret ederek, "100 yıl önce bu toprakları yönetenler gaflet, delalet ve hatta hıyanet içindeydi. Saraylarındaki saltanatı korumak için bütün bir milleti ateşe attılar." diyen Soyer, mali krize saplanan İzmir BB'yi kurtarmak için yüzde 100'e varan oranlarda zam hazırlığına girdi.

SU VE ULAŞIM ZAMLARI YETMEDİ

Yeniasır gazetesinden Metin Burmalı'nın haberine göre, geçen Ocak ayından bu yana otopark, içme suyu ve ulaşım ücretlerine birçok zam yapan Soyer, yeni yılda diğer belediye hizmetlerine de zam yapacak.

HASTANEYE ZAM, İMARA ZAM, RUHSATA ZAM

Meclis'te görüşülüp, karara bağlanacak 2023 yılı mali bütçe tasarısına göre; büyükşehir belediyesi idaresindeki hastane ve huzurevlerinden, otopark, imar ve ruhsat işleri başta olmak üzere birçok belediye hizmetine 1 Ocak'ta zam gelecek.

İZMİRLİLERE 25 MİLYAR LİRALIK YÜK

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2023 Mali Yılı Bütçe taslağına göre, Soyer'in Ocak ayından bu yana toplu ulaşım ve düzenli olarak su tarifesine yaptığı zamlara yeni yılda diğer belediye hizmetleri de eklenecek. 2023 yılı gelir bütçesinin bir önceki yıla göre iki katına çıkarak 25 milyar 900 milyona çıkması planlanırken, taslak bütçenin yükünü 1 Ocak'tan sonra yine İzmirliler sırtlanacak. Önümüzdeki günlerde belediye meclisinde görüşülüp karara bağlanacak tahmini gelir gider bütçesi bu haliyle kabul edilirse 1 Ocak'tan itibaren belediye hizmetlerine yüzde 100'ü bulan oranlarda zam gelecek.

İŞTE O ZAMLAR:

İŞYERİ RUHSATI: Kasap, tavukçu, balıkçı, bakkal, şarküteri, süpermarket, kuruyemişçi, süpermarket, büfe gibi ruhsata tabi olan sıhhi işyeri işletme, çalışma ve sınıflandırma ücretleri yüzde 21 artarak 380'den 480 liraya çıkacak. 1. sınıf lokanta, kebapçı, hamburgerci, pizzacı, kafetarya, kahvehane ve benzeri işyerleri ile berber, kuaför, güzellik salonu, hamam ve saunalarda bu ücretler yüzde 20'lik zamla 495'ten 595 liraya çıkacak.

Oyun salonları ruhsat ücretleri ise 430 liradan 520 liraya, çay ocakları da yüzde 21'lik zamla 380 liradan 460 liraya çıkacak.

BAR-PAVYON RUHSATINA DA ZAM GELİYOR

Birinci sınıf gazino, diskotek, pavyon, bar, açık hava gazinoları ise bin 800'den 2 bin 160 liraya çıkacak.

KEDİ-KÖPEĞİNİ DEFNETMEK DE ZAMLI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Seyrek'te oluşturduğu 4 bin kapasiteli hayvan mezarlığına kedi veya köpeğini defnetmek isteyenler gömü ücreti olarak 70 lira yerine yeni yılda 100 lira ödeyecek.

HASTANEYE GİREN HASTA OLACAK

Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Eşrefpaşa Hastanesi'nde işe giriş, okul kaydı, silahsız özel güvenlik, hakem, akli denge, durum bildirir sağlık kurulu raporları ile iç hastalıkları, göz, nöroloji, psikiyatri gibi temel sağlık kurulu rapor ücretleri 200'den 250 liraya yükselecek.

OTOPARKA DA ABONMAN ÜCRETLERİNE DE ZAM

İzmir Büyükşehir Belediyesi en son Haziran'da otoparklara yüzde 33,5 zam yapmıştı. 1 Ocak'tan itibaren kent genelindeki 25 lira olan açık otopark ücreti ise 35 liraya çıkacak.

Yeni yılla birlikte otopark ve abonelik ücretlerine ortalama yüzde 40-45 oranında zam olacak. Alsancak Punta Katlı Otoparkı'nda 0-2 saat 20'den 25 liraya, aylık abone ücreti 850'den bin 100 liraya çıkacak. Bahriye Üçok Yolaltı Otoparkı, Çankaya ve Konak Katlı Otoparkı'nda 0-2 saat 20'den 30 liraya, aylık abonelik ücretleri 890'dan bin 250 liraya yükselecek.

BAYRAK ASMAYA BİLE ZAM

İtfaiye Yangın ve Acil Müdahale Şube Müdürlüğü'nce sağlanan merdivenli araç ve bayrak asma gibi hizmetlere de zam geldi. Buna göre yüzde 70'lik zamla 32 metreye kadar olan araçlar için 2 bin 250 lira olan saat ücreti 4 bin liraya, 90 ve 104 metre bomlu sepetli araçlar içinse yüzde 66'lık zamla saat ücreti 6 bin liradan 10 bin liraya çıkacak.

Türk bayrağı haricindeki bayrak işlemleri ise 150'den 250 liraya çıkacak.

PARKIN ZAMMI %100

Doğal Yaşam Parkı'na giriş ücretleri de yüzde yüz zamla 10 liradan 20 liraya çıkacak. Ayrıca öğrenci giriş ücreti de 5 liradan 10 liraya yükseltilecek.

HUZUREVİNDE BİR ODA 3 BİN

Zübeyde Hanım Huzurevi ve Buca Sosyal Yaşam Kampüsü'nde tek kişilik lüks oda fiyatı 2 bin 20 liradan 3 bin 20 liraya yükselecek. Bir kişilik lüks oda ücretleri ise 1010 liradan 1510 liraya çıkacak.

HAYVAN KESİMİNE %100'DEN FAZLA ZAM

Büyükbaş hayvan kesim ücreti adet olarak 175'den 400 liraya, küçükbaş hayvan kesim ücreti 32'den 70 liraya yükselecek.

PATENLER BUZ KESECEK

45 dakikalık seans ücreti 20'den 30 TL'ye çıkacak. Özel ders ücreti bir kişi için 75 liradan 120 liraya çıkacak.

İZMİR'İN SERVİSÇİLERİ DE YANACAK

Büyükşehir, toplu taşıma ve reklam ruhsatlarına da zam yapacak. Buna göre; ticari taşıt tahsis belgesi ücreti 330'dan 500 liraya, yıllık tek ödeme yapılan reklam yetki belgesi 400'den 600 liraya, iki yıllık güzergah izin belgesi 310'dan 470 liraya, ücretsiz müşteri taşımacılığı 400'den 600 liraya, şehiriçi yük taşımacılığı belgesi 290'dan 440 liraya, tarım işçisi taşıma izin belgesi 165'den 250 liraya, özmal şehiriçi servis belgesi ücreti 475'den 715 liraya, özmal okul servis aracı özel izin belgesi ücreti 240'dan 360 liraya çıkacak. İlçe terminallerindeki giriş çıkış ile abonman tarifesinde de yüzde 50-60 oranlarında zam yapılacak.

AİDATLARA DA ZAM

İzmir BB Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri İçin Buluşma ve Dayanışma Merkezi'nde haftada iki gün devam eden üyeler için aylık üyelik aidatı 300'den 450 liraya, haftada üç gün devam eden üyelerin aylık üyelik aidatı da 370'den 550 liraya çıkarılacak.

KAYNAK: YENİASIR
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 64
  • Tuba erdiren 1 yıl önce Şikayet Et
    hayvan mezarlığı nedir yaa hadi yaptın hayrına diyelim bir de 100 tl ücret alıyormuş o kadar saçma geldi ki dünyanın hiçbir yerinde böyle bir saçmalık yoktur resmen belediye insanını soyuyor..3 yıldır izmir de oturan bir vatandaş olarak yaşayan gören biri olarak burda su çok pahalı
    Cevapla
  • Cemal altın 1 yıl önce Şikayet Et
    Izmirli bazı vatandaşlar da İBB ne yapsın, eli bağlı, diyerek Belediye zamlarına arka çıkıyorlar. Nerde sosyal belediyecilik beyler? Özellikle su temel insan hakkı. Zararına vereceksin temizlik için.
    Cevapla
  • Sinan 1 yıl önce Şikayet Et
    Secimde oy moy yok bunlara bos atcan izmir icin birsey yamadiar.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Adana Çukurova belediyesi kurulduğundan beri CHP de. Hizmet yok, borç çok seçim zamanı ortada aday olmasın CHP logosu kazanır. Adamlar da bunu bildikleri için hizmet değil aday olma rekabeti içindeler.
    Cevapla
  • yıldırım 1 yıl önce Şikayet Et
    İzmirliye az bile. Hizmet sıfır (0), zam astronomik. Yakışır izmirliye. İzmirli uyanmadan yapabildiğini yap gerçi chp ne yapsa sorun etmiyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Netanyahu'yu tutuklanma korkusu sardı! Dünya liderlerine seslendi
Beyaz Saray, Netanyahu'ya bir kez daha Refah uyarısında bulundu: Kara saldırısına karşıyız