İstanbul'da hava kirliliği çok riskli seviyede: Baş ağrısı bile yapabilir!

İstanbul'da hava kirliliği oranı çok yüksek seviyeye çıktı. Bu gece ve yarın sabah için uyarı yapıldı. Uzmanlar, kentte yoğunluğu artan trafiğin bu duruma sebep olduğunu kaydetti.

GİRİŞ 05.11.2022 18:59 GÜNCELLEME 05.11.2022 19:37
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

İstanbul'da hava kirliliği riskli seviyeye ulaştı. Bu gece ve yarın sabah saatlerde azot dioksit oranının çok yüksek seviyeye çıkacağı ifade edildi. 

Yüksek basınç ve rüzgarsız havanın kirliliği daha da etkileyeceği belirtildi. 

Kirli havanın astım hastaları için tehlikeli olduğu ve birçok kişide baş ağrısına neden olduğu kaydedildi.

AZOT DİOKSİT NEDİR? 

Azot dioksit, formülü NO2 olan, kırmızımsı kahverengi ve zehirli bir gazdır. Keskin bir kokuya sahip olan bu gazın kokusu klor gazına benzemektedir. Bu gaz N2O4 şeklinde gaz haline gelmektedir.

Yaklaşık olarak 200 °C sıcaklıkta NO2 gazı NO ve O2 gazlarına parçalanmaktadır. Bunun yanında suda çok iyi çözülmektedir ve keskin, öksürüğe yol açan bir kokusu vardır.

NO2 fosil yakıtlarının, yani gaz, kömür ve yağların yanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Böylelikle araçların atık gazlarında ve ısınmak için kullanılan gaz ve kömürün yanmasıyla bol miktarda bu gazdan doğaya salınmaktadır. Bunların yanı sıra kâğıt üretiminin bazı safhalarında çok az olsa da NO2 gazı oluşmaktadır.

AZOT DİOKSİT ZARARLI MIDIR?

Azot dioksit çok zehirli bir gazdır bu yüzden düşük konsantrasyonda fark edilmesi zor olmaktadır. Bu gazın solunumu sonucunda baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtileri ortaya çıkmaktadır.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, İstanbul'daki hava kirliliğini gösteren sitesi.


TRAFİK ARTIŞI HAVA KİRLİLİĞİNİ TETİKLİYOR

İstanbul'da son günlerde trafik yoğunluğundaki artış da dikkati çekiyor. Uzmanlar, bu durumun da hava kirliliğini etkilediği görüşünde. Çevre Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "Trafikte 10 kilometre hızla gidince, yüzde 50 ile 100 oranında daha fazla yakıt tüketiliyor. Bu da hava kirliliğine neden oluyor" dedi.

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 35
  • Ercan 1 yıl önce Şikayet Et
    servis kullanin servis...çogu insan kendi arabasiyla işe gidiyor..ne kadar rahatiniza düşkün oldunuz böyle..
    Cevapla
  • Mühendis 1 yıl önce Şikayet Et
    Araçların emisyonları düzgün yapılmıyorsa çoğu araç duman atıyorsa, egzos kısımlarındaki partifikül filitreleri iptal edilipte trafikte dolaşıyorsa hava kirliliğin artması kadar normal birşey yok.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    her şey güzel oldu
    Cevapla
  • Guiadoglu 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanim diyen anlamiyor. Cikar ugruna bile bile kendi düsmanina oy veriyor. Yer gök ve deniz cekmiyor bu ihaneti. Bunlari anlamayan daha beterine hazir olsun. Üstüne görevini yapmiyor. Namaz var mi? Eh. Oruc? Hastayim. Zekat? Baba enflasyon. Bunlari yapmayan kosmaya ve sürünmeye hazir olsun. Yüzde iki veremeyen, yüzde 99 vermeye hazir olsun.
    Cevapla
  • Ahmet biy 1 yıl önce Şikayet Et
    Elektrikli araba şart!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İlber Ortaylı'dan skandal Ayasofya sözleri: Namaz kılmak için gudubet bir bina
Facianın eşiğinden dönüldü: Yol kapatıldı evler boşaltıldı