İlber Ortaylı: Trakya'yı iyi bir istikbal bekliyor ama felaket de olabilir

Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Trakya'yı iyi bir istikbal bekliyor ama bu felaket de olabilir yani garantisi yok. Karar vermek zorundasınız. Ya sanayi ya ziraat" dedi.

GİRİŞ 15.11.2022 20:12 GÜNCELLEME 15.11.2022 20:12
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Keşanlı Yönetici ve İş Adamları Derneği (KEYİAD) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda Yunanistan’ın Selanik şehrindeki etkinlik öncesi Edirne’nin Keşan ilçesinde programa katıldı. Ortaylı, Trakya’nın sanayileşmesi ve ekonomideki yeri hakkında değerlendirmelerde bulunarak, "Trakya'yı iyi bir istikbal bekliyor ama bu felaket de olabilir yani garantisi yok. Karar vermek zorundasınız. Ya sanayi ya ziraat. Fevzi Çakmak gibi düşünecek değilim. Ona kalsa burada bir tane baca bile yaptırtmazdı, genelkurmay başkanı olarak çünkü düşman gelir, alır; diye. Trakya'nın bu zenginliği, organizasyonu, üniversitelerinin gelişmesi, Tekirdağ'ın her alanda patlaması, hastanesi birçok hastaneden iyi. Bunlarda sanayinin payı var. Onun getirdiği zenginlik, onun getirdiği görgü, onun getirdiği organizasyon ama bir şeyi de unutmayın; burası imparatorluğu besleyen bir ziraat bölgesi. İnsaflı olmak zorundasınız. Başka yerlere çıkın artık. Deniz kıyılarından, Trakya’dan uzak yerlere gitmenizi istirham ederim. Anadolu sanayi bekliyor. Sanayi kurmadığımız takdirde herifler tabiatı istismar ediyorlar, su kaynaklarını kontrolsüz bir şekilde; Konya Ovası’nda olduğu gibi. O da bizim felaketimiz olacak. Bu memleket ekmeğini ya kendine verir veyahut da vermez. Sürünürüz" diye konuştu. 

"Boş insanların, ekip biçmeyen veya tezgah kullanmayan adamların çevreci laflarının bir şey getireceğine, bir ciddi teklif yaratacağına inanmıyorum" diyen Ortaylı, şöyle devam etti: 

"Çalışan adam bilir neyin ne olduğunu. Üreten adam bilir. Muhakemenizi insafla adil bir hakim gibi yaparsanız memleket kurtulur. Yapmadığınız takdirde hapı yutarız. Bir memlekette çevreyle tarımla sanayinin dengesine hippiler karar vermez. Bunu yine çiftçilerin, sanayicilerin ve ciddi tüketicilerin kendilerinin düşünmesi lazım. O bakımdan sorunların, problemlerin karşısında muarız olarak değil taraf olarak yer alın. Bu miras kavgası değil. Mirasın kendi aileniz olduğunu, kendi ailenizin içinde kalacağını, kalması gerektiğini hesaplayarak münazaaları halletmek lazım."

KAYNAK: DHA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Halk 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katiliyorum. Buyuk universiteler haric yuzde doksan universite bolumunu de istanbulda kapatalim. Ic anadoluda acalim. Boylece trakyanjn verimli topraklarina insaat yapmak yerine tarima kullaniriz. Istanbulda konut stogu yeterli hale gelir. Yuzbinlerce yeni toki yapacaginiza gereksiz universiteleri kapatsaniz yeni insaata gerek kalmaz.
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanayiyi ve tarım ikiside olacak şeftali değil sadece uretmek
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    aynen artık sanayiler anadolu ve Karadenize kaysın
    Cevapla
  • Anadolulu 1 yıl önce Şikayet Et
    Size kaysın birader bize niye kalıyormuş, menmunsalar batililarda kalsın sanayi değillerse bize niye kaydiriyorlar..Daha batıya kaldırsınlar memun değillerse, aman batıya batuiya nereye kadar dünya yuvarlak sonuçta döner gelir yine bize kalır sanaii
    Cevapla
  • Adalet 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun
    Cevapla
  • erol 1 yıl önce Şikayet Et
    Tarım a ihtiyaç var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz