Öksürük neden bir türlü geçmek bilmiyor? Merak edilen sorunun yanıtı...

Prof. Dr. Elif Dağlı, çeşitli faktörlere bağlı olarak yaygın biçimde görülen ve neredeyse hemen her yaşta kişilerin ortak problemi haline gelen öksürüğün neden geçmediği noktasında önemli değerlendirmelerde bulundu.

GİRİŞ 19.11.2022 18:55 GÜNCELLEME 19.11.2022 23:02
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Çocuk Göğüs Hastalığı uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, 7’den 70’e herkesin yakındığı bir konu olan öksürüğe dair doğru bilinen yanlışları ve merak edilen soruları yanıtlandırdı.

Anadolu Ajansı'nın Youtube kanalına konuşan Prof. Dr. Elif Dağlı şu ifadeleri kullandı;

ÖKSÜRÜK NEDEN GEREKLİDİR?

Öksürük insanlar için gerekli bir reflekstir. Öksürük olmasaydı biz içimize aldığımız tozları, mikropları dışarıya çıkaramazdık. Bunu yaparken derin bir nefes alırız. Karın kaslarımızı kasarız, birden patlar tarzda dışarıya atarız. Ve bu yaptığımız hareketle çok önemli miktarda tozu aslında siz hiç bilmeden, görmeden dışarı atarsınız.

NE ZAMAN TEHLİKELİDİR?

Çok sık olursa, tekrarlayıcı vasıfta olursa, uyandırıcı vasıfta olursa, bir yemek yemeyi veya normal hareketi yapmamızı engelleyecek tarzda olursa o zaman anormal bir hastalık belirtisi demektir.

ÖKSÜRÜK NEDEN GEÇMİYOR?

Hastalandım, hastalandığımın bittiği gün öksürüğüm de bitecek mi? Bitmiyor. Çünkü bunun bir tamir süreci var. Hala o devam ediyor. Nefes borusu kendisinin üstünde meydana gelen hasarları düzeltecek, temizleyecek. Dışarıya atılması gereken bir madde varsa o süreç devam edecektir.

ÖZELLİKLE NEDEN GECELERİ YOĞUNLAŞIYOR?

Yatar pozisyondayken salgıların daha fazla akıyor olması burnunuzdan, genzinizden içeriye doğru bir onu arttırıyor. Bir de alerjisi var, kontrol altında alerji ama enfeksiyon geçiriyor. Enfeksiyonla birlikte çok kontrolsüz hale geliyor.  O zaman gece öksürükleri artar. 

DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞ...

En fazla bahsedilen şey, öksürüğün bir hastalık zannediliyor olması. Vücudun imdat sinyali olarak görüyorum. Bir yerde kapalı kaldınız, beyaz bayrak sallıyorsunuz 'Gelin buraya' diye. İşte onun gibi vücut 'Benim bir derdim var, kurtar onu' diyor. Öksürük şurupları bu nedenle zararlı oluyor. Öksürüğün sesini keser ama bitmedi hastalık. Sadece sesini kestiniz öksürüğün. Hastalığınız içten içe işliyor. Daha da kötü bir şey bu. Öksürük bir hastalığın belirtisidir. O hastalığın ne olduğunu bulmak zorundayız.

Kübra Yılmaz Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Kübra Yılmaz

Editör Hakkında

1994’te İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2017’de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun oldu. 2017’den beri Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 22
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    O fakültelerde yuvalanmalar gözlem altında tutulmalı..
    Cevapla
  • Pala remzi 1 yıl önce Şikayet Et
    Nefes burundan alınır üç ana görevi filtreler ısıtır ve nemlendirir. Gece ağzın açık uyursan hastalığada açıksın demektir. Burnum tıkalı olmuyor deme dene burunla ağzını ortak kullan sonra burnun açılacaktır.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir nedenide mide içeriğinin o ekşi sıvının gece akciğerlere kaçmasıdır o da kuru öksürüğe sebeb oluyor doktorum bana mide asidini azaltıcı ilaç yazdı çok iyi geliyor doktorunuzla konuşun astım vari öksürüğüm geçti yollardır beni perişan eden
    Cevapla
  • Kurtalan 1 yıl önce Şikayet Et
    Delta2 plus in hatırası 10 aydır kurtulamadım. Yorgunluk ve aniden terleme ile kardeşler.
    Cevapla
  • Gül 1 yıl önce Şikayet Et
    Keçiboynuzuözü var zerdecal ve propolis de karisimli sabah ac karnina bir kasik ictik cok iyi geldi öksürük falan kalmadi elhamdulillah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fatih Altaylı’dan 1 Mayıs'taki provokasyona tepki çeken yorum!
Özgür Özel'e, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinde Namık Tan eşlik edecek