Cumhurbaşkanı açılışını yapacak! TRT’ye Yusufeli Barajı’nın inşa hikayesi geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün açılışını yapacağı Yusufeli Barajı’nın zorlu inşa sürecini konu olarak işleyen “Türkiye’nin Dev Yapıları” belgeseli, ilk defa TRT'de seyircisinin karşısına geçmeye hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanı açılışını yapacak! TRT’ye Yusufeli Barajı’nın inşa hikayesi geliyor
Cumhurbaşkanı açılışını yapacak! TRT’ye Yusufeli Barajı’nın inşa hikayesi geliyor
GİRİŞ 22.11.2022 12:57 GÜNCELLEME 22.11.2022 14:37
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Yükseklik bakımından dünyada 5. Türkiye'de ise 1.sırada bulunan Yusufeli Barajının açılışı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilecek.

Yusufeli Barajı’nın tasarımından tamamlanmasına kadar olan sürecin gözler önüne serileceği “Türkiye’nin Dev Yapıları” belgeseli TRT ekranlarında olacak. Yusufeli Barajı’nın zorlu inşa sürecinden görüntüler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşliğinde yapılacak töreninin arkasından ilk defa TRT ekranlarında izleyici kitlesini ağırlayacak.

Engin Altan Düzyatan’lı Çöp Adam’dan beklenmedik karar! Ertelenmesinin nedeni…Engin Altan Düzyatan’lı Çöp Adam’dan beklenmedik karar! Ertelenmesinin nedeni…

“Türkiye’nin Dev Yapıları” belgeseli bu akşam saat 21.00’de eş zamanlı olarak TRT Belgesel, TRT Avaz, TRT Türk ve TRT Kürdi’de, saat 23.30’da ise TRT 1’de ekrana taşınacak.

Ekonomiyi 5 milyar lira katkıda bulunacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde bugün hizmete açılacak olan Yusufeli Barajı, Türkiye ekonomisine katkısı ve sağlayacağı faydaların yanında devasa gövdesi ve yüksekliğiyle birçok rekorun da sahibi olacak. Yükseklik bakımından Türkiye’de birinci, dünyada beşinci sırada yer alan baraj, yıllık ortalama 1,9 milyar kilovatsaat elektrik üretecek ve ekonomiye 5 milyar lira katkıda bulunacak.

Yusufeli Barajı Hakkında Merak Edilen Ayrıntılar...

-Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES), Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Artvin'in 70 kilometre güneybatısında, Türkiye'nin en hızlı akan ırmağı Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi.

-Talvegden 220, temelden ise 275 metre yüksekliğe sahip barajın gövdesi, 100 katlı bir gökdelen yüksekliğine sahip.

-Barajın gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlandı. Bu çift eğrilikli tasarım sayesinde barajın arkasındaki milyonlarca metreküplük suyun basıncı yamaçlara aktarılıyor ve gövdenin mukavemeti artırılıyor. Bu tasarım aynı zamanda devasa gövdeye zarif bir görünüm de kazandırıyor.

-Orta Çoruh Havzası'nda inşa edilen en büyük baraj olan dev tesisin yapımına 2012'de başlandı.

Kübra Yılmaz Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Kübra Yılmaz

Editör Hakkında

1994’te İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2017’de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun oldu. 2017’den beri Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • hıdır kurşat 1 yıl önce Şikayet Et
    maşallah berakallah
    Cevapla
  • BAFRA'lı 1 yıl önce Şikayet Et
    Böyle gurur verici eserleri yaparsa Tayyip Erdogan ve Akparti yapar. gerisi denize heykel diker. vatana millete hayirli olsun.
    Cevapla
  • Mizah 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet inşaatı epey uzun sürdü. Devlete millete hayırlı olsun.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah emeği geçenlerden razı olsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
'Güneş enerjisi'ni kullanarak insanları böyle kandırdılar! 'Tosuncuk'tan daha beter'
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi