Tunceli'li köylülerden 'komünist başkan'a tepki: 55 bin fidan yok olacak!

Çevreci ve emekçi söylemleriyle PR yapan Tunceli Belediye Başkanı Maçoğlu'nun Sütlüce köyü yakınlarına inşa etmeyi planladığı katı atık tesisine köylüler tepki gösteriyor. Köylüler, Maçoğlu'nun ağaç katliamı yapacağını söylüyor.

Tunceli'li köylülerden 'komünist başkan'a tepki: 55 bin fidan yok olacak!
Tunceli'li köylülerden 'komünist başkan'a tepki: 55 bin fidan yok olacak!
GİRİŞ 28.11.2022 15:54 GÜNCELLEME 28.11.2022 17:22
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Tunceli'de "örnek başkan" modellemesiyle PR yapan Komünist Parti'li belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, yerel halktan yoğun tepki görüyor.

Merkez ve ilçe belediyeleri tarafından Sütlüce Köyü yakınlarında yapımı planlanan katı atık tesisine karşı çıkanlara sert sözler sarf eden belediye başkanı Maçoğlu, aynı tonda karşılık gördü. Maçoğlu'nun, "İnsanların demokratik tepkisini bir linç kampanyasına çevirmeye çalışıp burada halkı karşı karşıya getirme çabasını kınıyoruz" sözlerine Sütlüce köylülerinden cevap geldi.

Basın toplantısı düzenleyen Sütlüce köylüleri sözcüsü Seydali Bulut, katı atık tesisinin yapılması durumunda bölgenin insansızlaşacağı ve halk sağlığının tehlikeye gireceğini söyledi. Tesisin yapılmaması için direneceklerini belirten Bulut şöyle konuştu:

“Tunceli Merkez Sütlüce bölgesi halkı olarak katı atık projesine seçilen yerin yanlışlığı nedeniyle yasal, meşru, demokratik bir tutum ile karşı çıktık, çıkmaya devam ediyoruz. Bu haklı karşı çıkışımızın tek gerekçesi yaşam alanımız olan köylerimizi ve doğamızı korumaktır. Resmi bilirkişi raporuna göre bu proje ile 55 bin genç meşe ve ardıç fidanı yok olacak. Dereler, çeşmeler ve su kaynakları kirlenecek. Pülümür çayının kirlilik yükü artacak. Bölgedeki endemik flora ve fauna yok olacak. Arıcılık, tarım ve hayvancılık faaliyetleri zarar görecek, köylerine dönüş yapmış olan insanlar süreç içerisinde göç edecek ve bölge insansızlaşacak. Halk sağlığı tehlikeye girecek. Şehir merkezi yıllar içinde ciddi bir ağır koku sorunu ile karşı karşıya kalacak. Su içtiğimiz çeşmelerdeki suyu yudumlarken 'acaba bu su temiz mi değil mi' şüphesini, kaygısını hep birlikte yaşayacağız. Havaya salınan zehirli gazlar, sulara sızan zehirli sular ile kanser vb. pek çok hastalığa yakalanacağız.”

BELEDİYE RAPORU GİZLEMİŞ

Bulut, açıklamasında Munzur Üniversitesi'nin proje ile ilgili bir rapor hazırladığını ancak belediye yönetiminin bu raporu gizlediğini ve açıklamadığını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Munzur Üniversitesi de projenin sakıncalarına ilişkin benzer bir rapor yayınlamış ama belediye yönetimi bu raporu kamuoyundan gizlemiştir. Sorun sadece Sütlüce'nin değil tüm şehrin sorunudur. Halkımızı Sütlüce'ye sahip çıkmaya, ormanlarını korumaya çağırıyoruz. Biz ne yaptık/yapıyoruz? Tek başına, bağımsız bir şekilde mücadelemizi sivil, şiddetten uzak, demokratik ve hukuki bir şekilde sürdürdük/sürdürüyoruz. Hiçbir siyasi ideoloji veya hareketin topraklarımızdan/ormanımızdan değerli olmadığını biliyoruz ve bu şiarla yolumuza devam ediyoruz. Bu konuyu siyaset üstü olarak görüyoruz ve hiçbir siyasal görüşün payandası olarak kullanılmasına izin vermiyoruz/vermeyeceğiz.”

KÖYLÜLERE TEHDİT

Bulut, yaşam alanlarını koruyan köylülerin yaptıkları çevre eylemleri nedeniyle tehditlere maruz kaldıklarını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Halkın karanlık mahfillerce tehdit edilmesi, hedef gösterilmesini halkımızın takdirine sunuyoruz. Demokratik ve şeffaf bir çevre-hukuk mücadelesi yürüten halkımız provokatörlükle suçlanmakta, hakaret, küfür ve tehditlere maruz kalmaktadır. Buradan bu halkı tehdit edenlere diyoruz ki tarihin çöp sepetinde kaybolup gideceksiniz, bu halk ise çocuklarına onurlu bir gelecek bırakacak."

MAÇOĞLU'NUN YÖNTEMLERİ HUKUKSUZ

Seydali Bulut, açıklamasının son bölümünde Başkan Maçoğlu’nun kanunsuz ve hukuksuz kararlar aldığını belirterek şunları konuştu;

“Başkan Maçoğlu’nun bu kanunsuz, hukuksuz, insani ve vicdani olmayan tutumuna ve belediye meclisini anti demokratik bir şekilde yasalara aykırı yönetme usulüne, belediye meclis üyelerinin tepki göstermesi ve mensubu oldukları partilerin kararlarına ve iradelerine uygun davranmalarını beklerdik. Meclis'te temsiliyeti olan birçok siyasi parti gelinen aşamada, proje yerinin hatalı olduğunu ve mevcut alandan yapımından vazgeçilmesini kamuoyuna deklare etmişlerdir (EMEP, HDP VE CHP) ancak belediye başkanı siyasi partileri, halkı, STÖ’leri ve bilimsel raporlara aldırış etmeden halkın iradesini yok sayarak projeyi ölümüne savunmakta ve mevcut alanda yapımından vazgeçmemektedir. Bugün belediyede 'söz, yetki, karar halka' diyerek halkın oyuyla halkı temsil edenler, yetkilerini halkı korumak yerine onun yok edilmek istenmesine yönelik kullanmaktadır. İlk sandıkta halkımız gereken hesabı kendisini yok sayanlara oylarıyla soracaktır."

TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNDE YERİNİ ALACAK

Açıklama şöyle tamamlandı: "55 bin ağacımızı kökünden sökmeye geldiklerinde yaşanacak olan olaylar ve halkın göreceği zararların sorumluları halka hesap verecek ve tarihin çöplüğünde yerlerini alacaklardır.”

BAŞKAN MAÇOĞLU: 6 BİN AĞAÇ KESİLECEK!

Konuya ilişkin açıklama yapan Tunceli Belediye Başkanı Maçoğlu, Orman Bölge Müdürlüğü’ndeki görevlerin yapılacak tesis alanındaki incelemelerde 6 bin 711 ağacın kesileceğini söyledi. Maçoğlu, “Neden bunları yapıyoruz, projeden kesilen her ağaç Orman Müdürlüğü tarafından tek tek fiyatını belirleyip parasını alacak o projeden. Onun için bir ağacı bile kaçırma ihtimali yok. 6 bin 711 sayısını bize bildirdiler. Yanlış ise kamuoyunu yanlış bilgilendiriyor diye o mühendisler ve bölge müdürleri hakkında hukuka başvursunlar. Biz bu dönemde özellikle o sayımı belediyenin ve buradaki insanlar tarafından yapılmasını doğru bulmadık."

KAYNAK: ÖZGÜR DERSİM GAZETESİ
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 9
  • ANTI CAPULCU 1 yıl önce Şikayet Et
    EEEE Gezi zekalilar size is cikti orgulenin hadi gariii ! Bakalin gercektende cevrecimisiniz GEZI nin hakkini verinde suphemiz kalmasin!!!
    Cevapla
  • gerçek nuri 1 yıl önce Şikayet Et
    iide adam gene güzel bişey yapğıyor katı atık tesisi yapıyor gene eçvre için yapıyor bunu
    Cevapla
  • vatanperver 1 yıl önce Şikayet Et
    demokratik bir ülkede komünist geçinmek çok kolay. bunu kuzey koreye gönderip orada komünist rejim nasıl oluyormuş göstercekler. bu çevreci geçinen dernekler, ülkede ne zaman hayırlı bir iş olsa içine etmek için sıraya girerlerdi. şimdide aynısı oluyor. katı atık depolama yapılacak ise orası olmazsa başka yer olur, ama yapılmak zorundab
    Cevapla
  • Sincap 1 yıl önce Şikayet Et
    siz seçtiniz şimdi niye ağlıyonuz
    Cevapla
  • Ali cagatay 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah kahretsin
    Cevapla
  • Ali cagatay 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah kahretsin
    Cevapla
  • nail 1 yıl önce Şikayet Et
    kOMİNİSTLERİN oy verdiği ve koministin yönettiği ancak bu kadar olur oy verenler utansın demekk tunceli buna layık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyelere kritik soru! Bu vaatleri ne zaman vereceksiniz?
Arkasına parkeden sürücüye sinirlenen sürücü öyle şeyler yaptı ki görenler şaşırdı kaldı