Meteorololji'den son dakika hava durumu açıklaması! AFAD'dan İstanbul için SMS'li uyarı

İstanbul ve bütün Marmara bölgesi başta olmak üzere Ege ve Batı Karadeniz'de çok kuvvetli lodosun etkili olması bekleniyor. Şiddetli rüzgar ise ardından yağışı da sürükleyecek. Çok sayıda il için turuncu kodlu uyarı verildi.

GİRİŞ 10.12.2022 18:20 GÜNCELLEME 10.12.2022 18:29
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Hava durumu tahminlerini yayımlayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara, Ege ve Batı Karadeniz'de bulunan vatandaşlara şiddetli lodos ve yağış konusunda uyarısını yaptı. 

RÜZGARIN HIZI 80 KM'Yİ BULACAK

İtalya ve Yunanistan üzerinden yaklaşan alçak basınç sistemi Marmara ve Ege Bölgesi'ndeki lodosu şiddetlendirecek.

Rüzgarın hızı 80 kilometreyi kadar bulacak. Lodos beraberinde yağmuru da getirecek. 

Özellikle Çanakkale ve İzmir arasında rüzgarın hızı saatte 70-80 kilometreyi bulabilir. İstanbul'da da lodos hızının 70 kilometreyi geçmesi bekleniyor.

İSTANBUL'DA ŞİDDETLİ YAĞIŞ

İstanbul'da hafta sonu şiddetli yağış da bekleniyor. Ege Bölgesi de su baskınlarına karşı uyarılıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü beklenen hava olaylara ilişkin bir uyarı yayımladı. 

Bugünden itibaren yurdun, batı kesimlerinden başlayarak Akdeniz üzerinden gelen yağışlı bir sistemin etkisine gireceği belirtildi. 

İSTANBUL VALİLİĞİ UYARDI: KUVVETLİ FIRTINA BEKLENİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün değerlendirmelerine göre; Rüzgârın; 10 Aralık 2022 Cumartesi akşam saatlerinden itibaren etkisini artırarak 11 Aralık 2022 Pazar günü bölge genelinde (İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya ve Yalova) güney yönlerden fırtına ve kuvvetli fırtına (50-80 km/saat), Edirne ve Kırklareli çevreleri ile Tekirdağ'ın doğusu ve İstanbul'un Avrupa Yakasında zaman zaman hamleli olarak tam fırtına (80-100 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Meteo Uyarı Rengi (10-11 Aralık 2022, Cumartesi-Pazar)

AFAD KISA MESAJ İLE UYARDI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise vatandaşlara gönderdiği SMS ile uyarılarda bulundu. AFAD tarafından vatandaşların cep telefonlarına gönderilen kısa mesajda; “Meteorolojiye göre bugün ve yarın fırtına beklenmektedir. Ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, baca gazı zehirlenmelerine karşı tedbirli olun” ifadeleri yer aldı.

Meteoroloji, yaşanabilecek olumsuzlukları ve önlemleri sıraladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yaptığı uyarıların yanı sıra yaşanabilecek olumsuzlukları ve alınacak önlemleri de sıraladı. Meteorolojiden sel karşısında alınacak önlemler için yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Selleri tahmin etmek onları tetikleyen olayların türü ve doğasına bağlıdır. Kısa süreli yoğun yağış ani sele, uzun süreli yağışın nehirlerin taşmasına neden olacağını unutmayın.

Evde değerli eşya ve önemli belgeleri yüksek yerlere kaldırın. Varsa afet ilk yardım çantasını yanınıza alın. Zarara yol açabilecek ya da zarar görebilecek eşyaları içeri alın. Su kaynakları kirlenebileceğinden, yedek içme suyunuzun olduğundan emin olun Suyun evi terk ettiği her yerden içeri de girebileceğini hatırlayın. Kum torbaları temin edin. Selin kullanabileceği ark, hendek, vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun Açık alandaysanız en yüksek cisim siz olmayacak şekilde tepeye çıkın.
Yüksek yerlere çıkın. Asla sel suyu içinde araba kullanmayın, ölümlerin yüzde 80’nin araç içinde olduğunu unutmayın. Aracınızı selden etkilenmeyecek bir yere çekin. Sel suyu, akıntı ya da nehirlerde yürümeye çalışmayın. Hızla akan 15-20 cm derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın. Ev yada işyerinizi boşaltmanız gerekiyorsa elektrik, doğalgaz vb.. kapatın. Çok gerekli olmadıkça yolculuğa çıkmayın. Binalardaki yapısal hasarı kontrol edin. Karanlıktaysanız mum değil el feneri kullanın. Sel suyu ile temas etmiş bütün gıda malzemelerini konserve dahil atın."

“FIRTINADAN ÖNCE HAZIRLIKLI OLUN"

Fırtına uyarılarını radyo ve televizyondan takip edilmesi belirtilen açıklamada, "Meteoroloji’den telefonla bilgi alın. Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın. Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgar alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın. Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun. Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın. Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun. Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın. Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.

Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın. Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın. Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın. Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin. İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın. Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun. Eğer yüksek bir aracınız varsa ya da yüksek bir aracı çekiyorsanız daha da dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgara dikkat edin. Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın.
Yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan elektrik / telefon kablolarına dokunmayın. Duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin, fırtınanın zayıflatmış olabileceğini unutmayın. Savunmasız komşu ve yakınlarınızın güvende olduğundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri yapmalarına yardım edin” ifadelerini kullandı.

 

Turuncu uyarı

Hava durumu tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir.

FIRTINA VE YAĞMUR

Yağışların; Pazar günü Marmara’nın batısı, Kıyı Ege ve Antalya çevreleri ile Isparta’nın güneyinde yerel olarak kuvvetli gök gürültülü sağanak şeklinde etkili olması bekleniyor.

Rüzgarın; Cumartesi günü Çanakkale çevrelerinden başlayarak etkisini arttıracağı, gece saatlerinden sonra ve Pazar günü Marmara ve Kıyı Ege’de güney yönlerden fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Batı bölgelerinde beklenen kuvvetli yağış ve fırtınaya karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi. 

CUMARTESİ HAVA DURUMU

PAZAR HAVA DURUMU

 

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Guaidoglu 1 yıl önce Şikayet Et
    Imami takib edin yolunuz acilir.
    Cevapla
  • AdanaLıKardeşiniz 1 yıl önce Şikayet Et
    Malesef çağımızın önemli sorunu küresel ısınma ve iklim değişimleri yağış rejimindeki görülebilir düzensizlikler yaşamaktayız tanık oluyoruz örneğin 6 aylık yağış birkaç saat içerisinde veya bir gün içinde gözlenebilmekte dikkatli olunmalıdır özellikle sel sularından geçme yürüme vb. hatalı davranmayalım.Ülkemize bol yağış getiren yağış sistemi Orta Akdeniz sistemidir uzunca senelerdir bu sistem fazlaca etkin olmadı önümüzdeki Kış İlkbahar döneminde etkisini gösterebilir günlük meteorolojik uyarıları dikkate almalıyız Allah hayırlısını kılsın yaşatsın yağışlarda önemli gerek yağmur gerekse kar ülkemizde yeterli düzeyde gerçekleşmesini diliyorum.
    Cevapla
  • Timuçin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bakin her insani cenabu allah yaratir evet bu doğru ama bu dünyada zalimligi kötülüğü inancsizligi tecavüzü haksızlığı yaradan sizsiniz ölümü ve şeytani doğuran bunlardir bunlar allah bunlari görmez naletlemistir aslinda allah hiç bir insani görmez dikkate almaz yaratir birakir defol kalbin var beni ve doğruyu bul der size bize egerki allaha sunulan iyilikle aşkla vicdanla ve inançla ilgili bir şey allahi mutlu etmişse allah bu kişinin yaşamını kayda alir ozaman tanri insan peygamber olmuşsunuz ne varkeder copde olseniz dahi bence.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    anlaşılamadı
    Cevapla
  • Reis 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütün hadiseler Allah ın irade etmesi ile olur.
    Cevapla
  • Eee? 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz inkar mi ettik?
    Cevapla
  • savaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Nedense bir gelemedi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı