200 yıllık evin çatısından Osmanlıca kayıt defteri çıktı

Antalya'nın Finike ilçesinde, 1800'lü yıllarda inşa edilen evlerinin çatısında, bölgedeki narenciye ve diğer tarım ürünleri ticaretinin kayıt altına alındığı Osmanlıca yazılı defter bulundu.

200 yıllık evin çatısından Osmanlıca kayıt defteri çıktı
200 yıllık evin çatısından Osmanlıca kayıt defteri çıktı
GİRİŞ 13.12.2022 13:08 GÜNCELLEME 13.12.2022 13:08
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Antalya Valiliği'nin Finike ilçesindeki tarihi yapıları restore ve iyileştirme çalışmaları kapsamında, üzerinde hilal el işlemelerinin de bulunduğu tarihi evin çatı katında, 100 yıl öncesindeki ticareti faaliyetlerin kayıt altına alındığı Osmanlıca defter bulundu. Tarihi evlerin restorasyon çalışmalarında görevli, Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi'nden koruma ve restorasyon uzmanı Cemil Karabayram, 2022 başında, bölgede tarihi değer taşıyan evlere yönelik koruma ve restorasyon çalışmalarına başladıklarını belirtip, "Bu konut, Baysarı ailesine ait önemli yapı. Bu yapı, benim yüksek lisans proje çalışmalarım kapsamında da ele aldığım bir yapıydı" dedi.

Restorasyon projesi kapsamında 'Narenciye Müzesi ve Tadım Merkezi' olarak da planlanan yapıda bulduğu, tarihi 100 yıl öncesine ait kayıt defteriyle ilgili bilgi veren Karabayram, “O dönem aile fertlerinden izin aldık konuta girmek için çatı katında bir veriye rastladık. Osmanlıca yazılı bir deftere ulaştık. Uzmanlarca tercümesi yapıldı. 1880'lerin başında birinci katı, 1900'lerin başında da ikinci katı inşa ediliyor. Çatı katında bulduğumuz veri, aslında Antalya ve Finike açısından önemli. Portakalın tarihinden narenciye üretimi, hangi ilçelere buradan ne kadar ürün gönderildiği, kaç kişinin yaşadığı, bölgedeki depolara kadar birçok veri içeriyor. Tercümesi yapıldıktan sonra defteri aile bireylerine teslim ettik. Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, valimiz Ersin Yazıcı ve Antalya Milletvekili Atay Uslu büyük destek veriyor, müze ve tadım merkezine dönüşünce inşallah burada sergilenecek" diye konuştu.

Tarihi defterin tercümesini yapan Türkoloji uzmanı Ramazan Özpınar, 29'ar satırdan oluşan 76 yapraklı eserin rika yazı ile yazıldığını belirterek, “Osmanlı Türkçesi hususiyetleri taşıyor. Eserin bir yerinde tarihle ilgili bir nota rastladım. 13 Temmuz 1929 olarak görülüyor fakat eserin daha eskiye dayandığını dil özelliklerinden yola çıkarak düşünüyorum. Eser içeriğinde, Antalya'nın hal ve ambar olarak çiftliklerden yapılan sevkiyatları detaylı şekilde yer alıyor. Kalem kalem tüm hesaplar yapılmış, buna yönelik bir kayıt defteri. Portakalla ilgili de detaylı bilgiler veriliyor. Malın kimden alındığı, türü, nereye gittiği detaylı yazıyor. Finike portakalı, buğday, arpa, pirinç ve diğer bakliyat ürünleri de yer alıyor" dedi.

Finike'de köklü narenciye üreticisi Baysarı ailesine ait tarihi konutun mirasçılarından, eski Antalya milletvekili Mehmet Baysarı ise “Dedem Mehmet Baysarı tarafından 1800'lerde yapının inşasına başlanmış. İlk katı 1800'ün ortalarında bitirilmiş, ikinci katı 1900'lerin başında inşa edilmiş bir konut. Ailemize ait bir mesken. Bizim de çocukluğumuzun geçtiği, 1965 yılına kadar içinde yaşadığım ailemizin yaşam alanı. Narenciye bahçesinin içine yapılmış bir bina. Bahsedilen defter de dedem Mehmet Baysarı'ya ait. O günkü ticari faaliyetleri hem narenciye hem ambarlarla ilgili bilgileri içeren bir belge niteliğinde. Bölgede yapılan hem ticaret hem narenciye üretiminin, nereye gönderildiğinin belgesi olarak bizim için önem taşıyor. Antalya Valiliği'nin destekleriyle burayı orijinaline uygun şekilde inşallah restore edeceğiz" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • dertli 1 yıl önce Şikayet Et
    Bakara suresinin 282. Ayet "Ey iman edenler! Belli bir süre için birbirinize borçlandığınız zaman bunu yazın. Aranızda bir yazıcı adaletle yazsın. Yazıcı, Allah'ın kendisine öğrettiği şekilde yazmaktan kaçınmasın, (her şeyi olduğu gibi dosdoğru) yazsın. Üzerinde hak olan (borçlu) da yazdırsın ve Rabbi olan Allah'tan korkup sakınsın da borçtan hiçbir şeyi eksik etmesin (hepsini tam yazdırsın). Az olsun, çok olsun, borcu süresine kadar yazmaktan usanmayın. Allah'a karşı gelmekten sakının. Allah size öğretiyor. Allah her şeyi hakkıyla bilendir. " MaşaAllah ne güzel insanlardaki kitabımızı amel ederek yaşıyorlardı.
    Cevapla
  • Selami 1 yıl önce Şikayet Et
    bulgaristana kilo ile saatalım defteri
    Cevapla
  • İbrahim 1 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın Selami bey. 1931 yılında Chp iktidarı tonlarca Osmanlı Arşivlerini Bulgaristan'a hurda kağıt olarak sattı maalesef. Bu yapılan ne tuhaf, ne akılalmaz bir iştir. O evrakların içinde 1500-1600'lü yıllarda Avrupa Şehirlerine yapılan fetih hareketlerinde görev alan personelin geçici görev yolluğu ödeme evrakları bile bulunuyordu.
    Cevapla
  • İLHAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlıdan Sonra Cahil Kaldık...
    Cevapla
  • garbisyan 1 yıl önce Şikayet Et
    cahil dediğiniz gerici dediğiniz osmanlı tebaasının köylüsü dahi arif imiş demekki ?
    Cevapla
  • FİKRET 1 yıl önce Şikayet Et
    osmanlıda halk cahil değildi . okur yazardı
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hadi len. %5'i ancak okuryazardı aç da resmi kayıtları oku. Osmanlıca şimdi çalışıyorum, hiç de arapçaya benzemiyor. Okunması ingilizce gibi düzensiz. Üstün, esre, ötre olmadığından kendilerince kural uydurup zor okunan bir dile dönüşmüş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin İsrail kararı sonrası ABD'den son dakika Türkiye açıklaması
Nisan ayının en çok satan otomobil modelleri belli oldu