Isparta'da görüldü, dünya literatürüne girdi

Isparta'da mantar çeşitliliği alanında çalışmalar yapan akademisyen, bölgede yaygın olarak yetişen mantar türünü 10 yıllık çalışma sonucunda "Pluteus Vellingea" ismiyle dünya literatürüne kazandırdı.

Isparta'da görüldü, dünya literatürüne girdi
Isparta'da görüldü, dünya literatürüne girdi
GİRİŞ 13.12.2022 17:58 GÜNCELLEME 13.12.2022 17:58
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

sparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Oğuzhan Kaygusuz, saha çalışmaları kapsamında yeni bir mantar türü tanımladı.

Merkeze bağlı Gelincik ve Deregümü köyleri arasındaki ormanlık alanda akkavak ağacının çürümüş kütüklerinde tespit edilen mantar türüne, bu konudaki çalışmalarıyla tanınan bilim insanı Dr. Else C. Vellinga'ya atfen "Pluteus Vellingea" ismi verildi.

"10 yıllık çabayla mantarı dünya literatürüne kazandırdık"

Mantar türüne ilişkin çalışma, İsviçre'nin mikoloji (mantar bilimi) alanında yayın yapan "Journal Of Fungi" isimli dergisinde yayımlandı.

Kaygusuz, söz konusu mantarı 2011-2013 döneminde saha çalışmaları yürütürken 2012'de bulduğunu söyledi.

Arazi ve laboratuvar çalışmalarının uzun soluklu uğraşlar olduğunu vurgulayan Kaygusuz, 10 yıllık bir çaba sonucunda mantarı dünya literatürüne kazandırdıklarını dile getirdi.

"Bu mantar türünün diğer mantarlardan farklı olduğunu gördük"

Mantarların evrensel geçmişiyle ilgili çalışmalar yaptığını belirten Kaygusuz, "Bu mantar türüne daha önce yaptığımız mikroskobik çalışmalarda rastlamadık. Bulduğumuz mantarın moleküler çalışmalarını derinleştirdik. Verilerimizi Avrupa, ABD ve Kanada'da çalışan bilim insanlarıyla kıyasladık ve bu mantar türünün diğer mantarlardan farklı olduğunu gördük" dedi.

"Türkiye zengin bir biyoçeşitliliğe sahip"

Kaygusuz, mantarın Isparta'da yaygın yetiştiğini ancak dünyanın geri kalanı için yeni bir tür olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olduğuna dikkati çeken Kaygusuz, "Mevcut olan canlı biyoçeşitliliği ülkemizin dünyada tanınırlığını oldukça artıran bir etken. Türkiye'de hem bitki hem hayvan ve hem de mantar çeşitliliği her geçen gün artıyor. Özellikle Isparta ilginç bir biyoçeşitlilik barındırıyor. Kent, rakımının yüksek olması ve farklı geçişli iklimlerin hakim olması nedeniyle çeşitli bitki türlerine ev sahipliği yapıyor" diye konuştu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • Cihat 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkçe nin suyumu çıkmış
    Cevapla
  • Aslı 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz o mantarı asır lardan beri yiyoruz ve adıda kavakmantarı
    Cevapla
  • Teoman 1 yıl önce Şikayet Et
    Mantar yerli de isim koyanlar yerli mi?
    Cevapla
  • Fatime 1 yıl önce Şikayet Et
    İsim söylerken kimin aklına gelir yerli mantarları söyleyemiyoruz uygunsuz isim olmuş
    Cevapla
  • Okadar 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünya literatürüne girse ne olur, amerika sonsuz enerji için yeni buluşlar buluyor, biz mantarın peşindeyiz, Allahın yarattığı her şey güzeldir. Onu anlatmaya gerek yok, yeni buluş dediğin ülkene bişey katmasın katma değer katmasıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bombalı saldırı hazırlığındaki DEAŞ'lı yakalandı
Kalkınma Yolu Projesi'nin yıllık getirisi 600 milyar dolar! 'Ticarete yeni nefes borusu'