Bakan Koca 'Çözeceğiz' demişti! On binlerin beklediği kararda çarpıcı detaylar

Eczanelerde yaşanan ilaç sorunuyla ilgili harekete geçildi. Temel ilaçların tedarikinde yaşanan aksamayı sona erdirmek için "Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar" Resmi Gazete'de yayınlandı. Peki bu karar sorunu giderebilecek mi? Türkiye Eczacılar Birliği Saymanı ve Uzman Eczacı Tahir Özelçi, konuya ilişkin olarak Haber7’ye özel açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 14.12.2022 15:16 GÜNCELLEME 14.12.2022 15:16
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

             
Haber 7 - ÖZEL

Her yıl 28 Şubat’ta uygulanan tıbbi ilaçlardaki fiyat güncellemesi, bu sene Şubat’a kalmadan 14 Aralık’ta revize edildi.

Resmi Gazete’nin 14 Aralık 2022 tarihli sayısında 1 Euro’nun değeri TL cinsinden yüzde 36,77 oranında arttırıldı.

Artışa bağlı olarak fiyat korumalı ürünler 27,13 TL’den 37,10’a, diğer ürünler ise 14,18 TL’den 19,39 TL’ye yükseltildi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, ilaç tedarikinde yaşanan aksamadan bahsederek sorunun gündemlerinde olduğunu, 1-2 gün içerisinde ilk adımların atılacağını açıklamıştı.

Bakan Koca’nın açıklamasına binaen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı karar Resmi Gazete’de yer aldı.

Resmi Gazete'nin 14 Aralık 2022 Çarşamba tarihli nüshası

Sağlık Bakanı, bu yeni gelişmeyi sosyal medya hesabından şu sözlerle özetledi:

"İlaç bulunamaması probleminin çözümü için ilk adım Sayın Cumhurbaşkanımızın imzası ile atıldı. Şubat ayında yapılması gereken fiyat güncellemesi erkene çekildi. Diğer adımlar da yolda. Çözeceğiz kimse endişe etmesin

Peki Resmi Gazete’de yer alan karar ilaç tedarikinde yaşanan aksamayı, temel ilaçlara erişimdeki sorunları sona erdirecek mi? Türkiye Eczacılar Birliği Saymanı ve Uzman Eczacı Tahir Özelçi, ‘Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ı Haber7’ye anlattı.

TEMEL İLAÇLARA ULAŞIMIN ÖNÜ AÇILDI

Alınan karardan sonra vatandaşın antibiyotik, ateş düşürücü, ağrı kesici, çocuk şurubu ve benzeri ilaçlara kolaylıkla erişebileceğini söyleyen Tahir Özelçi, "İlaç üretiminde maliyet artışına sebep olan cam, şişe, karton kutu gibi ürünlerde de üretim sıkıntısı vardı. Bu sübvanseden sonra sanırım bu sorunlar giderilmiş oldu. Dolayısıyla hastalarımız temel ilaçlara çok rahat ulaşabilecekler” dedi.

Türkiye Eczacılar Birliği Saymanı ve Uzman Eczacı Tahir Özelçi

SORUN GİDERİLDİ

Sorunun çözümüne yönelik alınan kararın piyasalara olumlu yansıyacağını belirten Uzman Eczacı Özelçi, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Kesinlikle ilk etapta sorun giderilmiş olacak. Hastalarımız birkaç gün içerisinde aradıkları ilaçları bulabilecek."

Özelçi, kararın yayınlanma tarihinin 14 Aralık olmasına rağmen 15 Aralık'ta yürürlükte olacağına dair düşüncesini paylaştı.


FİYAT KORUMALI ÜRÜNLER İLE DİĞER ÜRÜNLER ARASINDAKİ FARK

Yayınlanan kararnamede kur revizasyonu yapılan ürünler iki başlıkta sıralanmıştı. Kararnamede "Fiyat korumalı ürünler" ve "Diğer ürünler" ibareleri yer almıştı. Bu ayrımla ilgili detaylı bilgileri okurlarımız için paylaşan Türkiye Eczacılar Birliği Saymanı Tahir Özelçi, şunları söyledi:

“Fiyat korumalı ürünler genellikle nadir hastalıklarda kullanılan ve yurt dışından ithalatı sağlanan ürünlerdir. Euro kurundaki sürekli değişiklikten ötürü fiyat korumalı tarifesi uygulanıyor bu ilaçlara. Diğer ürünler ise üzerinden belirli bir süre geçmiş, fiyatı sabitlenmiş ürünlerdir. Bunların herhangi bir korumaya da ihtiyacı olmaz. Bu sebeple diğer ürünlerin fiyatı daha az rakamda tutulur.”

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Uzman Eczacı Özelçi, 2004 yılında yayınlanan İlaç Fiyat Kararnamesi'nin eczacıların kâr marjını düşürdüğünü de sözlerine ekledi. Özelçi şöyle konuştu:

“Uzun bir süredir eczacılar, karlılığını belirleyen baremlerde değişikliğe gidilmesini söylüyorlardı. Çünkü İlaç Fiyat Kararnamesi 2004 yılında çıkmış, eczacılarla ilgili bir değişiklik en son 2007’de yapılmıştı. Son güncelleme de 2 ay önce eklenmişti. Fakat bu yeterli değil.

Niye? Şimdi 36,77’lik bir artışla 400 TL’nin üzerindeki ilaçlarda eczacıların karlılığı yüzde 78’den yüzde 13’e düşmüş oldu. Giderlerimizi hesapladığımızda eczacıların da karlılık oranında mutlaka bir iyileştirmeye gidilmesi ve baremimizin en az 400 TL yükseltilmesi gerekiyor. Bizim talebimiz bu.

"Cumhurbaşkanımızdan beklentimiz var" diyen eczacı Özelçi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Evet ilaç yokluğu giderildi. Üreticilerin ve tedarikçilerin sıkıntıları giderildi. Ama bu hizmetin son noktası olan eczanelerimizin de hastalarımıza daha kaliteli bir hizmet sunabilmeleri adına Sayın Cumhurbaşkanımızdan beklentimiz var. Sayın Cumhurbaşkanımızın eczacıların bu sorununa da bir çözüm bulacağını tahmin ediyoruz ve bunu kendisinden bekliyoruz”

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 5
  • fakir fukara 1 yıl önce Şikayet Et
    şubatta bir zam daha yapın sayın bakanım böyle seyleri dert etmeyin
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İlaç ve eczacılık kemalistlerin tekelinde. Gayrısını siz anlayın
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bugüne kadar sıkıntı yoktu ilaç konusunda. Geçen seneye kadar başkasının elinde miydi???!!! Toz kondurmamak için 40 değil, 40 milyon takla atarsınız.
    Cevapla
  • okur0613 1 yıl önce Şikayet Et
    evet ezcacılar olarak, inşaallah baremlerde de bir değişiklik bekliyoruz sn.bakanımız ve başkanımızdan.
    Cevapla
  • cevdet 1 yıl önce Şikayet Et
    Sağlık bakanlığı ilaç fabrikası kurmalı ve jenerik ilaçları üretmeli bu böyle gitmez buna para dayanmaz ,aşıdaki yanlışı yapmayın bu işe el atın
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırmıştı! O gencin ilk ifadesi ortaya çıktı
Erdoğan-Özel görüşmesinde neler konuşulacak? AK Partili Usta'dan önemli açıklama