Diyanet 16 Aralık Cuma Hutbesi Metni - 'Çocuk, Rabbimizin Kıymetli Emaneti'

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, önceki gün 16 Aralık tarihli Cuma Hutbesi metnine dair ilk bilgileri kamuoyu ile paylaştı. Erbaş, 'Çocuk, Rabbimizin Kıymetli Emaneti' başlıklı hutbeyi anlattı. İşte, 16 Aralık günü tüm camilerimizde okunan Cuma Hutbesi metninin tam hali!

GİRİŞ 16.12.2022 14:05 GÜNCELLEME 16.12.2022 14:05
Bu Habere 136 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ankara’da düzenlenen "Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi 2022 Yılı Toplantısı"na katıldı. Programda konuşan Erbaş, cuma hutbesinin kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi ile ilgili olacağını söyledi.



Şiddetin asla bir zemine oturtulmaması gerektiğini söyleyen Ali Erbaş, “Bugün maalesef dünyanın her yerinde merhametten uzaklaşarak kadınlara şiddet uygulayan ahlak eğitiminden yoksun kimselerin varlığı hepimizi derinden üzmektedir. İnsanın en dokunulmaz değeri olan cana kastedenlerin, sorumsuz ve sabırsız davranarak hanımını, çocuğunu incitip rencide edenlerin varlığı vicdanları yaralamaktadır. Aslında bu da göstermektedir ki, cahiliye anlayışı sadece bir çağı değil, bir zihniyeti ve hayat tarzını ifade etmektedir. Bu noktada rahmet ve merhamet dininin, adalet ve irfan medeniyetinin mensupları olarak bizlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Kadını, erkeği, genci, yaşlısı, çocuğu, büyüğü ile insanı değersizleştirmenin, aşağılamanın ve onlara şiddeti reva görmenin hiçbir akli, vicdani, dini yönü, dayanağı ve mazereti olamaz. Şiddetin beslendiği hiçbir referans; insani, ahlaki ve İslami olamaz. Bunu her yerde ve herkese anlatmak durumundayız. Bu gerçeği tüm akıllara benimsetmek, tüm yüreklere nakşetmek zorundayız” ifadelerini kullandı.



90 BİN CAMİMİZDE HUTBE KONUSU ÇOCUK


Aile ve şiddet konularında birçok çalışma yaptıklarını söyleyen Erbaş, “2022 yılı içerisinde aile içi şiddet, çalışma hayatı ve kadın, kadına yönelik şiddetle mücadele, İslam'a göre kadın hakları, çocuk hakları, çocuğun eğitim hakkı, küçük yaşta evlilik, kız çocuklarının eğitimi konularında seminer, konferans, panel ve benzeri türlerde 2 bin 765 faaliyet gerçekleştirilmiş. İnşallah yarın (Bugün) 90 bin camimizde hutbe konumuz çocuk. Rabbimizin kıymetli emaneti. Özellikle birkaç gün öncesinden itibaren duyduğumuz, o hepimizi derinden yaralayan konuyla ilgili yarın 90 bin camimizde çok önemli bir hutbe okutuyoruz" diye konuştu.

Toplantıya Erbaş’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katıldı.

ÇOCUK: RABBİMİZİN KIYMETLİ EMANETİ

Muhterem Müslümanlar!

Okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Biliniz ki, mallarınız ve çocuklarınız birer imtihan sebebidir ve büyük mükâfat Allah katındadır.”

Okuduğum hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: “Çocuğunun senin üzerinde hakkı vardır.” 

Aziz Müminler!

Çocuklarımız, Cenâb-ı Hakk’ın bizlere bahşettiği kıymetli bir emanettir. Onlar, hayatımızın neşesi, yuvamızın bereketidir. Ailemizin umudu, geleceğimizin teminatıdır. Onun içindir ki çocuklarımızı sağlıklı bir aile ortamında, sevgi ve güzel ahlakla yetiştirmek öncelikli görevimizdir.

Onları her türlü ihmal ve istismardan korumak, dini, ahlaki, hukuki ve insani sorumluluğumuzdur.

Kıymetli Müslümanlar!

Maalesef çocuklarımızla ilgili vicdanlarımızı derinden yaralayan haberlerin öne çıktığı bir gündemin içerisindeyiz.

Ne acıdır ki, yozlaşmanın, ahlakı ve hukuku kaybetmenin, vicdansızlığın bedelini en fazla çocuklar ödüyor. Bir yanda yaşanan savaşların ve trajedilerin, mülteci kamplarının ve yoksulluğun; diğer yanda ihmal, istismar ve insanlık dışı davranışların en büyük mağduru çocuklar oluyor.

Bu mağduriyetlerden biri de “küçük yaşta evlilikler”, “çocuk evlilikleri”, “çocuk gelinler” gibi ifadelerle gündeme gelen aşırılıklardır.

Değerli Müminler!

Kız çocuklarını, aile kurma sorumluluğuna sahip olmadan evliliğe zorlamak ve bunu İslam dininden hareketle meşrulaştırmaya çalışmak, büyük bir günah, ağır bir vebaldir. Bu yanlış tutum ve söylemin İslam’ın evlilik anlayışıyla hiçbir ilgisi yoktur.

Çocukların emeğinin, bedeninin, geleceğinin istismar edilmesi, insanlığın iflas ettiğinin bir göstergesidir. Nerede, nasıl, ne zaman olursa olsun ve kim tarafından yapılırsa yapılsın, çocukların ihmal ve istismarı, akılla, vicdanla ve ahlakla bağdaşmayan, insanlık dışı bir eylemdir.

Çocukları mağdur eden, onların geleceklerini karartan hiçbir söz ve davranışın mazereti ve meşruiyeti olamaz. Bir çocuğun hayatını karartmak, insanlığa ve vicdana karşı işlenebilecek en büyük cürümdür. Hem Yüce Allah hem de insanlık önünde hesabı verilemeyecek ağır bir suçtur.

Kıymetli Müminler!

Çocukların küçük yaşta evlendirilmesi ve çocuk istismarı vakalarının yüce dinimiz İslam ile anılması ve Müslüman kimliğinin zedelendiği bir sürece dönüştürülmesi asla kabul edilemez. İslam’a göre kadın ve erkek hem duygusal ve fiziksel, hem de ruhsal ve zihinsel olgunluğa erişmeden, aile kurmanın anlam ve sorumluluğunu idrak edecek rüşt yaşına gelmeden evlendirilemez.

Zira evlilik için sadece ergen olmak yeterli değildir. Ergenlik biyolojik bir süreçtir. Evlilik ise reşit olmayı gerektirir. Nitekim ülkemizde evlilik yaşının asgari sınırı on sekiz olarak kanunlarla belirlenmiştir. Başta anne-babalar olmak üzere herkesin evlilik yaşı ile ilgili sınırlara riayet etmesi hem dini bakımdan gerekli bir davranış hem de ailede kalıcı huzur ve mutluluğu sağlamanın en temel şartıdır.

Aziz Müslümanlar!

Allah’ın emaneti olan yavrularımız, vicdan ve merhamet konusunda insanın ve toplumun en hassas terazileridir. O halde, yarınlarımızın ümidi olan çocuklarımıza karşı sorumluluklarımızın idrakinde olalım. Onların eğitimlerine, psikolojik, sosyal, kültürel gelişimlerine, dini ve ahlaki terbiyelerine özen gösterelim.

Çocuklarımıza yönelik her türlü ihmal ve istismara karşı hep birlikte mücadele edelim. Çocuk istismarı gibi son derece hassas bir konuyu bilinçaltı mesajlarla İslam ve Müslümanlarla ilişkilendirmeye çalışanlara karşı da uyanık olalım.

Unutmayalım ki insanlık, çocukların güven ve huzurunu temin etmedikçe asla iyiliğe erişemeyecektir. Hutbemi Kur’an-ı Kerim’de bize öğretilen şu dua ile bitiriyorum: “Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle.”

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 136
  • Yesrip 1 yıl önce Şikayet Et
    Mesele çocukların küçük yaşta evlendirilmesimidir, çoluk çocuk zina ediyor, daha lise 1 de kız kendi yaşında bir çocuktan hamile kalmış bumudur kız çocuğuna sahip çıkmak. Valla onu bunu bilmem okullarda işyerlerinde genç delikanlılar genç kızlar ateşle barut misali. Bunlar ailelere konulan barut
    Cevapla
  • cenk işler 1 yıl önce Şikayet Et
    zamansız ve taraflı .doğru bulmadım.
    Cevapla
  • Cübbesiz hoca. 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah sosyal medyadan razı olsun. Olmasaydı birçok şeyden haberimiz olmayacaktı.
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütün çocuklara sahip çıkalım sadece bir ikisine değil kötü yollara düşürülmüş fuhuş mafyasının eline düşmüş kız çocuklarına niye sahip çikilmiyor uyuşturucunun neden önü alınmıyor sanki sadece bir kız çocuğu madur başka madur yokmu
    Cevapla
  • Vatandaşın 1 i 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah iftiradan bütün müslümanları muhafaza etsin Allah hiç bir müslümanı evladiyla imtihan etmesin İslam düşmanları ni kahrı perişan etsin amin
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu arkadaş neden böyle herşeye sazan gibi atlıyorsunuz, dava neticelenmemiş, muhakeme sürüyor, Damat haklı çıkarsa yüzün kızaracakmı acaba!
    Cevapla
  • Demir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hala bunu yapan insan değil diyemiyorsunuz. Yazıklar olsun. Bu mudur islamiyet. Müslüman böylemi olmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Lexus LBX Türkiye'de satışta! B-SUV markanın en ucuz modeli oldu