Bakan Koca açıkladı: Az bulunan ilaçların ihracatına bir süreliğine ara verildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, temininde zorluk yaşanan ilaçların ihracatına ara verildiğini açıkladı. Bakan Koca, temininde zorluk yaşanan ilaçların üretimini artırmak üzere de ilaç üreticileriyle anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Bakan Koca açıkladı: Az bulunan ilaçların ihracatına bir süreliğine ara verildi
Bakan Koca açıkladı: Az bulunan ilaçların ihracatına bir süreliğine ara verildi
GİRİŞ 17.12.2022 17:17 GÜNCELLEME 17.12.2022 18:37
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Son dakika haberleri: Az bulunan ilaçlarla ilgili hükümetten yeni bir adım geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, temininde zorluk yaşanan ilaçların ihracatına ara verildiğini açıkladı. 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, vatandaşların ilaca erişiminde sorun kalmaması adına atılan adımları açıkladı.

"ARADIĞINIZ İLACI İLK GİRDİĞİNİZ ECZANEDE BULACAKSINIZ"

Sosyal medya hesabından konuyla ilgili detaylı açıklamalar yapan Bakan Koca, ilaç teminindeki zorluğa karşı üreticiler için yeni kur düzenlemesi yapıldığını, az bulunan ilaçların ihracatının bir süreliğine durdurulduğunu ve ilaç hammadde alımının güvenilir şartlara kavuşması için gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti ve “Üç adımda çözüm: Muhtemelen aradığınız ilacı ilk girdiğiniz eczanede bulabileceksiniz” dedi.

"İLAÇ ÜRETİCİLERİYLE ANLAŞMAYA VARDIK"

Bakan Koca, atılan adımların detaylarını “HASTALARIMIZIN İÇİ RAHAT OLSUN” diyerek açıkladı ve şu şekilde detaylandırdı: 

“İlaç temininde yaşanan zorluğu birlikte giderene dek, piyasada halen az bulunan ilaçların ihracatına bir süreliğine ara verdik. Kararımıza saygıları için, ilaç üreticilerimize teşekkür ederim. İlaçta sorun çözülüyor. Temininde zorluk yaşanan ilaçların üretimini artırmak üzere, ilaç üreticileriyle anlaşmaya vardık. Bazı ilaçların temininde zorluk, yurtdışı kaynaklı hammadde sorunundan kaynaklanıyor. İlaç şirketlerimiz, hammadde alımı için harekete geçmeye hazır. İlaç temininde yer yer yaşanan zorluklar bir anda aşılmayacak. Ürün dağıtımı, eczane raflarına konması az da olsa elbette zaman alacak. Doğal olarak, üretimin artması da.”

Geçen hafta, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), hastaların ilaca erişiminin sağlanması için ülkemizde üretilen ilaçlara ihracat yasağı getirdi. 

İlaç fiyatlandırmasında yeni kur düzenlemesinin Resmî Gazete’de yayınlanmasının ardından Sağlık Bakanı Koca, ilaç sektörünün tüm paydaşlarının yöneticileriyle bir araya geldi. 

Sektör temsilcileriyle yapılan geniş kapsamlı toplantıda, ancak piyasada yeterli miktarda ilacın olması durumunda o ilaca ihracat izni verilebileceği ve denetimlere sıkı şekilde devam edileceği belirtildi. Sağlık Bakanı, vatandaşların ilaca erişimini sağlamak için gereken tüm tedbirleri almakta kararlı olduklarını bir kez daha vurguladı. Bakan Koca, “Süreci dinamik bir şekilde yürütmeyi sürdüreceğiz. Alınan kararlar, yapılan istişareler, sıkı denetimlerle ilaç konusunda yaşanan geçici sıkıntıları kısa sürede çözeceğiz” dedi.

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 29
  • İklimDeğişikliği 1 yıl önce Şikayet Et
    Doktorlarımızın akıl hocalığını yapıp yanlışlığa sürükleyip vatandaşla karşı karşıya gelmesine sebep olan ve Türk SAĞLIK sistemini felç etmek için elinden geleni yapmak isteyen tabibler birliği acilen kaldırılıp hekimlerimiz esaretten hastalarda zulm ve eziyetten kurtulmalidir çıbanın başı tabibler birliğidir ilaç krizini çıkartan ve doktorlari kışkırtanda bu oluşumdur derhal fesh edilmelidir.
    Cevapla
  • İklimDeğişikliği 1 yıl önce Şikayet Et
    Türk tabibler birliği acilen kaldırılmalı doktorlar ilaç şebekelerinin kurbanı olmuş önüne gelen hastaya tam teşhis ve tedaviyi uygulamadan yan etkileri varmı yokmu hastaya sormadan rastgele ilaç yazıp hastanın derdine deva olmadığı gibi hem devlete hem vatandaşa ziyan oluyor 2 şer 3 er kutu ilaç yazarsa elbetteki ilaç sıkıntısı yaşanır sayın bakanımız acilen 81 ildeki tüm hastaneleri denetim yapmalı ben aylardır avuç içindeki yaraya teşhis ve mudahele edecek bir hekim bulamadım yazık yazık diyorum gereksiz yere yanlış ilaç ve tedavi yöntemleri uygulaniliyor doğru hekim buluncaya kadar herşey için geç kaliniliyor teftiş edilmeli hastaneler ve eczaneler
    Cevapla
  • sonkusak1453 1 yıl önce Şikayet Et
    ilaç sektöründe isteniz demeye başlamış.sonucta Yahudi'nin elinde ilaç sektörü .hükümeti yıpratmak adına her şey yapılacaktır buna kesin emin ola bilirsniz
    Cevapla
  • Taha Kılınç 1 yıl önce Şikayet Et
    Eczaneye gittim 340 TL ödedim SGK li olmasam bundan iyi hiç değilse bağkur ödemem
    Cevapla
  • Tahsin 1 yıl önce Şikayet Et
    Eczane o yok bu yok diye kafasına göre muadil veriyor.Doktor onaylamadan bunu yaptırmayın.her ilaç aynı değildir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'na tebrik
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı