CHP'li belediye kanunu çarpıttı, valilik harekete geçti! Bakın kimlerle iş birliği yapıyor

HAYTAP ile işbirliği yapan CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nu çarpıttığı ortaya çıktı. Skandal sonrası harekete geçenİzmir Valiliği, yapılan şikayetler üzerine yanıltıcı reklamları kaldırdı.

CHP'li belediye kanunu çarpıttı, valilik harekete geçti! Bakın kimlerle iş birliği yapıyor
CHP'li belediye kanunu çarpıttı, valilik harekete geçti! Bakın kimlerle iş birliği yapıyor
GİRİŞ 22.12.2022 12:46 GÜNCELLEME 22.12.2022 16:50
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Başıboş köpek popülasyonu hızla artarken vatandaşlara yönelik köpek saldırıları da hız kesmiyor.

Vatandaşların şikayetleri için harekete geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çözüme yönelik bakanlara talimat vermesinin ardından bazı hayvan dernekleri ve CHP’li belediyelerce propaganda çalışmaları başlatıldı.

KANUNU ÇARPITTILAR

Sokakların güvenliğini ve sahipsiz başıboş köpeklerin toplatılmasını isteyen vatandaşları görmezden gelen CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni bir skandala imza attı.

Kurban Bayramı karşıtlığıyla bilinen Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ile işbirliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nu çarpıttığı ortaya çıktı.

5199 sayılı kanun gereğince; sokakta yaşayan hayvanların sadece aşılama, kısırlaştırma ve tedavi maksadıyla yaşadıkları bölgeden alınarak sonrasında aynı bölgeye tekrar bırakılması YASAL ZORUNLULUKTUR.” ifadelerinin yer aldığı reklam afişlerinin gerçeği yansıtmadığı belirlendi.

BELEDİYELERİN KÖPEKLERİ ALDIKLARA YERE BIRAKMA ZORUNLULUĞU VAR MI?

Başıboş Köpek Sorunu Platformu Sorumlusu Sedat Çağırgan, konuyla ilgili İzmir Valiliği’ne dilekçe yazdı ve dilekçesinde kanunun çarpıtıldığı ifade ederek yayının durdurulmasını talep etti.

Dilekçede 5199 sayılı kanunun 6’ncı maddesinin çarpıtıldığını gözler önüne seren Çağırgan, böyle bir zorunluluğun bulunmadığını belirterek şunları ifade etti:

“Paylaşılan görsellerde bahsi geçen kanun 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu olup görsellerde vurgulanan madde ise 6'ncı maddedir.

Haytap tarafından hazırlanan bu görsellerde 'köpeklerin alındıktan sonra tekrar alındıkları yere bırakılmaları ZORUNLUDUR' şeklinde yasa özetlenmişti.

Oysa, ilgili maddede alındığı yere bırakılma zorunluluğu bulunmamaktadır. 5199/6 aynen şöyledir;

'Madde 6-... [3] Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra ÖNCELİKLE alındıkları ortama bırakılmaları esastır.'

Kanunumuzda da açıkça belirtildiği gibi toplanan köpeklerin alındıkları ortama bırakılma zorunluluğu yoktur. Bunun nedeni; okul, hastane, otoyol vb yerlerden alınan köpekler tekrar aynı yere bırakıldıklarında hem insan hem çevre hem de kendileri için tehlike olmasındandır. Bu nedenle kanun öncelikle demektedir. Yani farklı yere bırakılabilir.

Yukarıda belirttiğim nedenle Haytap isimli hayvan koruma konfederasyonu tarafından hazırlanıp İzmir Büyükşehir Belediyesi basılı ve dijital tanıtım panolarında yayımlanan ilanların, kanunu hatalı yansıtıp öğretmesi nedeniyle uygulamanın da hatalı olacağı için yayımdan kaldırılması ve kaldırılma gerekçesinin hem belediye hem de görselleri hazırlayan Haytap tarafından tekzip edilerek duyurulması için gereğini arz ederim.”

O REKLAM PANOLARI KALDIRILDI

Çağırgan’ın talebini haklı bulan İzmir Valiliği, panolardaki yanıltıcı reklamlarla ilgili harekete geçti.

Valiliğin başvuruyu değerlendirdiğini ve reklamların kaldırıldığını aktaran Başıboş Köpek Sorunu Platformu, sosyal medya hesabından şu duyuruyu yaptı:

“Haytap ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan anlaşma gereği belediyeye ait reklam panolarında paylaşılan bazı görsellerin; “5199 sayılı kanun hükümlerinin bilerek çarpıtıldığı” gerekçesiyle yaptığımız başvuru sonucu kaldırıldığı bilgisi tarafımıza aktarılmıştır.

Kamuoyuna duyurulur.”

Öte yandan çarpıtılan kanunun tekzip edilip edilmeyeceği ise merak konusu oldu.

HAYTAP’IN KURBAN BAYRAMI KARŞITLIĞI

Başta CHP’li belediyeler olmak üzere çok sayıda belediye ile işbirliği halinde olan Hayvan Hakları Federasyonu'nun (HAYTAP) Kurban Bayramı karşıtlığı dikkat çekiyor.

HAYTAP'ın resmi internet sitesi ve sosyal medya hesaplarında, Müslümanların kutsal kabul ettiği Kurban Bayramı’na "dini dogma" ifadesinde bulunduğu öğrenildi.

HAYTAP'ın resmi Twitter adresi "@HaytapOfficial" hesabıbdan yapılan 8 Temmuz 2022 tarihli paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"Kurban Bayramı Hakkında HAYTAP görüşü ve duruşu hayvanların bayram adı altında kesilmesine,işkence görmesine,can çekiştirilerek vahşice öldürülmesine karşıyız. Dini dogmatik kurallara karşı gelmenin bu coğrafyada da mümkün olmadığını ve bedelinin çok ağır olduğunu biliyoruz."

Kurban Bayramı'nın bir gün öncesinde yapılan paylaşımda ayrıca, "Kurban olarak adlandırılan hayvanın kesilerek işin şov malzemesi yapılması ya da eziyet törenlerine dönüşmesi yerine,bu paranın ihtiyacı olanlara verilmesi  ya da hastanelerde örneğin ameliyat parası olarak gerçekten ihtiyacı olan kişilere verilmesi yardımlaşma ve dayanışmanın öne çıkarılması gibi , bugün artık bir çok kişi tarafından da savunulan görüşü desteklemekteyiz." denildi.

HAYTAP, yayımladığı çeşitli karikatürlerle de Kurban Bayramı karşıtlığını yinelediği belirlendi.

RAMAZAN'DA FİTRE VE ZEKAT TOPLADI

Kurban Bayramı'nın "dini dogma" olduğunu savunan CHP destekli HAYTAP'ın, Ramazan ayında Müslümanların fitre ve zekatlarına talip olarak para topladığı öğrenildi.

HAYTAP'ın 9 Ağustos 2019 tarihli fitre ve zekat paylaşımı şöyle:

OKULLARDA ÇOCUKLARA EĞİTİM VERİYORLAR

İlkokul, ortaokul ve liselerde faaliyetlerde bulunan HAYTAP, çeşitli okullarda öğrencilere eğitim veriyor. 

HAYTAP'ın eğitim verdiği okullar arasında Tatvan Selahaddin Eyyubi İlköğretim Okulu da bulunuyor.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 19
  • mahmuthan 1 yıl önce Şikayet Et
    chp deyince lgbt haytap hdpkk sahip çıkmaları ha esadi unuttuk.ram bir Türk òrf anenelerine kardiyoloji çıkan hdpkkyı destekleyen Suriye de Esada tazminat ödeyecek olan bir parti aklımıza geliyor
    Cevapla
  • altan 1 yıl önce Şikayet Et
    Para için zekat-fitre için büyük dinimiz, kurban için (para toplayamıyor ya) dogmatik din. Hain, ikiyüzlü, ihanet içerisinde olan bir sapık sosyal proje daha.
    Cevapla
  • aksaray 1 yıl önce Şikayet Et
    valla ben kurtuluş savaşında yunanlıların denize döküldü ğü yazan tarihi kabul etmiyorum.madem yunanlılar denize döküldü bunlar neren çıkıyorya
    Cevapla
  • Boş yapma 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynı şey çarpıtma yok ...Yani Rehabilite Tedavi et ve sonra Aynı veya Başka sokaklara bırak ...
    Cevapla
  • hknslh 1 yıl önce Şikayet Et
    dinen kurbana hayır ama fitre, zekat bağışa evet öyle mi? :) bunların alayı tipik chp kafasıdır. her seferinde aşağılarlar dini ama işin ucunda para göründü mü girmeyecekleri şekil yoktur!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu TSK'ya kimyasal iftirası atan Şebnem Korur Fincancı ile!
İstanbul'da 1 Mayıs tedbirleri: 42 bin polis görevde