Haşema ile havuza girmeye izin vermeyen site yönetimine 'ayrımcılık' cezası

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, haşemayla havuza girilmesine izin vermeyen site yönetiminin din ve inanç temelinde ayrımcılık yaptığına hükmetti ve site yönetimine 20 bin lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Haşema ile havuza girmeye izin vermeyen site yönetimine 'ayrımcılık' cezası
Haşema ile havuza girmeye izin vermeyen site yönetimine 'ayrımcılık' cezası
GİRİŞ 27.12.2022 11:37 GÜNCELLEME 27.12.2022 11:37
Bu Habere 85 Yorum Yapılmış

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun kararına göre, başvurucu A.Ş.Ü'ye tesettür mayo olan haşema ile ikamet ettiği sitenin havuzuna girmesine izin verilmedi. İtirazına rağmen site yönetiminin haşemayla havuza girilmesinin yasak olduğunu savunması üzerine A.Ş.Ü, din ve inanç temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiği iddiasıyla TİHEK'e başvurdu.

Başvuruyu inceleyen TİHEK, site yönetiminin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine hükmederek, siteye 20 bin lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

KARARIN GEREKÇESİNDEN

Kurumun ihlal kararında, Anayasa'nın 10'uncu maddesine göre herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu kaydedildi.

Anayasa'nın 24'üncü maddesinde de "din ve vicdan hürriyeti"nin tanımlandığına işaret edilen kararda, 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nun 3’üncü maddesine göre de herkesin hak ve hürriyetlerden yararlanmada eşit olduğu vurgulandı.

Başvurucunun haşemayla havuza girmesinin yasaklanmasının güvence altına alınan hakların ihlali olduğuna işaret edilen kararda, şu değerlendirmeye yer verildi:

"Din veya inanca uygunluk veya din veya inancın gereklerinin uygulanması sadece törenleri değil, aynı zamanda, beslenme ile ilgili belirli adetleri, belirli kıyafetlerin giyilmesini, başörtüsü takılmasını ve çeşitli ritüelleri de içerebilir. Bu bağlamda haşema giymenin de din ve inanç hürriyeti kapsamında bir dışa vurum şekli olduğunun kabul edilmesi gerekir."

KAYNAK: AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 85
  • F.Guler 1 yıl önce Şikayet Et
    Millet istedigi gibi girer havuza , kiçi baṣi açik olana ṣaṣirmiyorsunuzda haṣemayla havuza girenmi garibinize gidiyor ??
    Cevapla
  • Serhat 1 yıl önce Şikayet Et
    Erkeklerin içinde haşemayla suya girip vücüd edep hatları ortaya çıkan kadınların o havuzda ne işi var.
    Cevapla
  • Ferhat Guler 1 yıl önce Şikayet Et
    Haṣemanin ne oldugunu bilmedigin belli oldu,,boṣ boṣ yorum yapma.
    Cevapla
  • ABDULLAH 1 yıl önce Şikayet Et
    Belki kadın erkek ayrı giriyordur bro!
    Cevapla
  • Yolu vardır 1 yıl önce Şikayet Et
    20 bin lira siteden toplanır, olur biter. Elbet bunun bir yolu vardır.
    Cevapla
  • Önce Vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    Milletimizin gündeminde başörtüsü, haşema gibi konular yok iken, birileri sırf siyasi ve dini rant elde etmek için bunları kullanıp duruyorlar. Yahu kardeşim insanoğlu artık marsa gidecek neredeyse, biz hala başörtüsü ve haşema ile uğraşıyoruz, Allah akıl fikir versin, bizler bu kafayla gidersek dünyaya ayak uyduramayız.
    Cevapla
  • -Gözlemci 1 yıl önce Şikayet Et
    Gülüp geçemiyoruz yeter artık CHP zihniyetinden utanıyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrail'i kendi silahıyla vurdu! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü
Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?