'Suriye'de sona yaklaşıyoruz' Erdoğan-Esad görüşmesi için ışık yandı

Suriye'de yaptığı araştırmaların ardından Türkiye'ye dönen Sosyolog ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Banu Dalaman, Suriye'deki son gelişmelere ilişkin Haber7'ye konuştu.

GİRİŞ 30.12.2022 16:08 GÜNCELLEME 30.12.2022 17:47
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Suriye'de araştırmalar yapan ve 20 gün önce bölgeden dönen Sosyolog ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Banu Dalaman, bölgede edindiği izlenimlere ilişkin Haber7'ye konuştu. Suriye'de Türkiye'nin düzenlediği Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekat bölgelerinde yaşananlara ilişkin konuşan Dalaman, bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye'nin operasyon bölgelerinde bir eğitim diplomasisi yürüttüğünü ve orada insanların yaşam alanlarını arttırmaya çalıştığını belirten Dalaman, "Çünkü orası yokluk bölgesi bir nevi. Orada yeniden yapılanmaya öncülük etmeye çalışıyor, danışmanlık yapıyor Türkiye." dedi.

"FEDERATİF YAPIYA GEÇMEK DÜŞÜNÜLEBİLİR" 

Türkiye'deki Suriyelilerin geri dönüşüne ilişkin bilgiler veren Dalaman, buradaki en büyük sorunun mülklerle ilgili olduğunu söyledi. Banu Dalaman, "Mülk sahipleri evlerin, terk ettikleri anda başkaları oralara yerleşti. Bununla ilgili de uluslararası bir koruma kanunu yok. Diyelim Türkiye'deki göçmenler döndüler nereye gidecekler belli değil. Onların evlerinde başkaları oturuyor şu anda. Ancak bu Esat'la görüşmeler yapılarak çözüm bulunabilir ama bu bölgeyi de oluşturan en önemli güç Esat karşıtlığı. Dolayısıyla çözümle ilgili olarak belki federatif yapıya geçmek düşünülebilir. Bölge halkı için yerel meclisler üzerinden çözüm bulmak daha doğru olacak." şeklinde konuştu. 

TOPLU KONUTLAR, OKULLAR, CAMİLER İNŞA EDİLİYOR

Türkiye'nin operasyon bölgelerinde hayatı tekrar canlandırmak ve insanların dönüşünü sağlamak için büyük bir inşa başlattığını söyleyen Dalaman, "Afrin 50 bin kişilik bir ilçeyken, şuan 600 bin kişi oturuyor. Demek ki orada bir şeyler yapılmış.  Orada toplu konutlar, okullar, camiler inşa ediliyor." dedi. 

"ERDOĞAN-ESAD GÖRÜŞMESİ İÇİN IŞIK YANDI"

Dünkü Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan'ın Rusya'da Suriye Savunma Bakanı ve istihbarat başkanı görüşmelerini değerlendiren Dalaman, "Türkiye, bu bölgeyle ilgili olarak sonuca varılması gerektiğini düşünüyor. Türkiye de çok yoruldu çünkü. Daimi olarak o bölgede olmak, asker bulundurmak danışmanlık yapmak maddi manevi yorucu bir süreç. Türkiye'de artık bir sonuca varsın istiyor. Üniter yapıya mı dönülecek, yoksa federatif bir yapıya mı gidilecek? ama Suriye'de bir çözüm olmasını bekliyor Türkiye. Zaten Rusya da aynı düşüncede. ABD zaten çekildi gibi. Dolayısıyla bir çözüm sürecine doğru yaklaşıyoruz gibi." yorumunda bulundu.

Olası Cumhurbaşkanı Erdoğan-Esad görüşmesi için "ışık yandı gibi geliyor bana" diyen Dalaman bu durumun biraz da Türkiye-Rusya ilişkilerine de bağlı olduğunu söyledi. 

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 39
  • Kenan Öztürk 1 yıl önce Şikayet Et
    İşik varsa iyi Esad Erdoğan'la görüşmesi zor ama Türkiye' helepi alsa Türkiye an zengin ülke olur
    Cevapla
  • Ozcan- 1 yıl önce Şikayet Et
    Bilende yaziyor bilmeyende 11 yil once rusya turkiyeyi esadla baristirmak icin yol aradi ama turkiye obama yonetimi esadi 6 ayda devirelim bu is biter dedi rusya davet edildi isler karisti suriyede bir cok silahli illagal gurup terorist turedi ve bu gunlere geldik gercek bu
    Cevapla
  • Realist 1 yıl önce Şikayet Et
    Suriye kendi göbeğini dost ve samimi komşularıyla kesmelidir..Ortadoğu dış güçlerin baskı ve oyunlarına gelmeden kendi bölgesinin barışını kendisi sağlamalıdır.
    Cevapla
  • Öğretmen 1 yıl önce Şikayet Et
    Davuloğlunun bizlere kazığı Suriyeliler.
    Cevapla
  • salman 1 yıl önce Şikayet Et
    bu işi de yine erdoğan çözecek, dünyanın son düzlükte görüp göreceği tek lider.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu