Başkan Mehmet Çınar Haber7’ye konuştu: Bu kahvenin 44 yıl hatırı var

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Haber7'ye önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Çınar, "Yeşilyurt'ta yine bizim geliştirmiş olduğumuz doğal organik kayısı çekirdeğinden 44 yıl hatırı olan kayısı çekirdeği kahvemiz var." dedi.

GİRİŞ 30.12.2022 17:47 GÜNCELLEME 30.12.2022 18:16

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Haber7 Muhabiri Gamze Türk’ün sorularını cevapladı. 2022 yılına dair gerçekleştirdikleri projelerden bahseden Başkan Çınar, önemli açıklamalarda bulundu.

Malatya’nın en büyük ilçelerinden biri olan Yeşilyurt’ta bu yılı ‘Kadın ve Aile Yılı’ ilan ettiklerini vurgulayan Başkan Mehmet Çınar, gençlere yönelik projelerinden ve şehre özgü kültürel adımlar attıklarını belirtti.

"BU YILI ‘KADIN VE AİLE YILI’ OLARAK İLAN ETMİŞTİK"

Bir yılın daha sonuna geldik. Yeşilyurt’ta neler yaptınız ve devam eden projeleriniz nelerdir?

Yeşilyurt Belediyemiz, Doğu Anadolu'nun en büyük ilçelerinden, 350 bine ulaşan nüfusuyla doğunun incisi diyebileceğimiz bir ilçe. Biz her yılı bir tema yılı olarak işliyoruz. Bu yılı ‘Kadın ve Aile Yılı’ olarak ilan etmiştik ve kadınlarımıza yönelik yıl boyu etkinlikler, organizasyonlar, çeşitli programlar gerçekleştirdik. Aynı zamanda tarih, kültür, gastronomi ve tescilli ürünlerimizin tanıtılması noktasında çok büyük gayretlerimiz oldu.

Yeşilyurt’a kazandırmış olduğumuz dokuz müzemiz var. Ziyaretçilerimiz cezaevi müzemize, tekstil müzemize, gastronomi müzemize, butik otelimize gelir oldu. Aynı zamanda bu yıl çok güzel bir sinema müzesi de kazandırdık. Sinema müzemiz Türkiye'deki en büyük sinema müzelerinden bir tanesi, içerik olarak gerçekten de dolu dolu.

Bölgemizde lezzet caddesi oluşturduk ve oluşturduğumuz bu lezzet caddesinde Yeşilyurt'un yemeklerini yerdikten sonra oradaki müzeleri gezecek şekilde yeni bir planlama yaptık. İnsanlar Malatya’ya geldiği zaman özellikle o bölgenin yöresel yemeklerinden tatmak istiyorlar. Bizim de hazırlamış olduğumuz Yeşilyurt'umuza ait tescilini yaptığımız ve tescil süreci devam eden toplamda 39 ayrı yemek türümüz var. 

“BU KAHVENİN 44 YIL HATIRI VAR”

Yeşilyurt'ta yine bizim geliştirmiş olduğumuz doğal organik kayısı çekirdeğinden 44 yıl hatırı olan kayısı çekirdeği kahvemiz var. Bu kahvemizi de yine Yeşilyurt'a kazandırmış olduğumuz kahve konağında gelen misafirlerimize ikram ediyoruz ve diyoruz ki burada kahvenin 44 yıl hatırı var çünkü bizim insanımız 4 dörtlük insanlar plakamız da 44 normal Türk kahvesinin 40 yıl hatırı varken Yeşilyurt kayısı çekirdeği kahvesinin de 44 yıl hatırı var.

Kent Belleği Müzesi, Çoban Müzemiz var. Bunların her biri şehirde ayrı bir alan açtı ve dışarıdan gelen misafirlerimizin de uğrak noktası haline geldi.

2022 yılında gençleri de unutmadık. Şu anda bizim bünyemizde faaliyet gösteren 24 ayrı spor branşımız var ve yaklaşık 25 bin sporcumuz var. Bunların da 4 bin tanesini lisanslı sporcu haline getirdik. Şehirde otuzun üzerinde spor etkinlik alanı oluşturduk. Yeşilyurt, gençlerin spor yaptıkları, özel bir mekân haline geldi. Bu da şehirdeki gençleri hem bize bağladı hem canlı tuttu. Aynı zamanda ismimiz gibi yeşil bir ilçeyiz.

Yeşilyurt'ta 235 tane parkımız tamamen bitti. İnsanlarımızın gidip dinlenebilecekleri, nefes alabilecekleri, oturup konuşabilecekleri, aynı zamanda çocukların oyun oynayabilecekleri mekanlar oluştu.

Dünyada kayısının başkenti biziz ama daha fazla gelir elde etmek için son dönemlerde bir yarış başladı. Bu da şehrimize olumlu bir şekilde yansıdı ve insanlar kayısıdan gelir elde ettikçe şehrine yatırım yapar hale geldi. Bu vesileyle de bölgemizde olan organize sanayi bölgesindeki fabrika sayılarında artış oldu. Artış olunca istihdam oluştu ve Yeşilyurt ticaretin, gastronominin, turizmin, kültürün, sosyal yaşamın olduğu bir ilçe haline geldi. Biz de âcizane bu ilçemize öncülük yapıyoruz. Her alanda geliştirmeye gayret ediyoruz. Kitap kafe, millet kıraathanesi gibi hem yöre halkının hem de gençlerin aktif olarak kullanabilecekleri mekânlar oluşturduk. Bu mekânlar da dolu dolu ve çok da beğeniliyor. Anlatılmaz ama orayı görüp yaşayıp orada bulunmak gerekir diye düşünüyorum. 

“VAR OLAN PROJELERİMİZİ BİTİRECEĞİZ”

‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu için çok çalışacağınızı belirttiniz. Önümüzdeki dönem için neler yapmayı planlıyorsunuz?

Bizim ilçemiz şehrimizin batısında en güzel lokasyonunda yer alıyor. Aynı zamanda 16 tane ilin geçiş güzergâhı üzerinde olan bir ilçeyiz. Biz var olan projelerimizi bitireceğiz.

2020 yılında Elazığ-Malatya depreminden dolayı hasar gören birçok konutumuz vardı. Onları hızlı bir şekilde yeniledik ama ömrünü tamamlamış binalarla ilgili de ciddi bir kentsel dönüşüm çalışmamız var. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bunları daha depreme dayanıklı, sağlam ve nitelikli konutlar haline getireceğiz.

Yeşilyurt belediye hizmet binamız yoktu, hızlı bir şekilde imalatlarını sürdürüyoruz. 2023 yılında bunu da bitirip hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız.

Doğu Anadolu ve bölgemizin en büyük parklarından bir tanesi olan Beylerderesi Şehir Parkı ve Millet Bahçesi’nin yarısını bitirdik, çalışmalarımızı bu yıl da devam ettirmeyi planlıyoruz.

2019 yılında İstanbul'da Haliç Kongre Merkezi'nde Uluslararası Sıfır Atık Zirvesi'nde sıfır atıkla ilgili ambalaj atığı ayırma ve toplama üzerine ödül almıştık. Çevreyle, iklim değişikliği ve sıfır atıkla ilgili çalışmalarımızı daha da arttıracağız.

2023 yılını kültür ve sanat yılı olarak ilan ettik. Kültürel anlamda festivaller, paneller, kongreler, konserler, gençlere yönelik etkinlikler, çeşitli gezi organizasyonları gibi programımızı belirledik. Hemen hemen her hafta farklı etkinliklerle, organizasyonlarla, kültüre de çok fazla yatırım yapmayı düşünüyoruz. 

“İNSANLAR DOĞRUYU GÖRÜYORLAR”

2023 seçimlerine çok az bir süre kaldı. Seçimler öncesi vatandaşlardaki durumu ne yönde görüyorsunuz?

Bizim ilimiz Cumhurbaşkanımızın Türkiye'deki en yüksek destek aldığı illerden biri. İnsanlar Cumhurbaşkanımızı içten gelen bir sevgiyle seviyorlar ve bağrına basıyorlar. Bir buçuk ay kadar önce Cumhurbaşkanımız Malatya'ya geldiğinde çok ciddi bir kalabalık vardı. Bu sevgiyi saatlerce güneşin altında beklemelerinden de anlıyoruz ve ben Cumhurbaşkanımızla ilgili kanaatin değişmediği, aynı şekilde oylarını arttırarak devam edeceği noktasında hiçbir tereddüttüm yok. Bizler de oylarımızı daha da arttırmak için var gücümüzle çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Tabii muhalefet de boş durmayacak, kendilerince oylarını artırmak için uğraşacaklar. İnsanlar doğruyu görüyorlar, doğruyu biliyorlar ve Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 20 yıldır bir AK Parti iktidarı var. Ülke değişti, şehirler arası yollarda tutun, ulaşımdan tutun, teknolojiye, savunma sanayinden tutun ve çok farklı alanlarla ilgili büyük değişimler oldu. Bizim insanımız doğruyu bilir, bizim insanımız güzeli tercih eder. Hele hele kayısı yiyenlerin yanlış yapma gibi bir şansı yok. Hiçbir tereddüttüm, şüphem, soru işaretim yoktur. 

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Taceddin Kutay ve küçük kızına Kadıköy'de saldırı! 28 Şubat yeniden hortladı
Eda Nur'un cemevindeki cenazesine CHP'den katılım olmadı! İBB kan parası mı teklif etti?