Yargıtay'dan emsal 'Mehir' kararı

Yargıtay, 'damat adayının, düğün öncesi gelin adayına ödemeyi vaadettiği mal ya da para' olarak bilinen 'mehir'le alakalı emsal teşkil edecek bir karar verdi.

Yargıtay'dan emsal 'Mehir' kararı
Yargıtay'dan emsal 'Mehir' kararı
GİRİŞ 04.01.2023 15:41 GÜNCELLEME 04.01.2023 15:43
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Yüksek mahkeme; resmi nikah akdi yapılmadığı takdirde mehir senedinin geçerli bir belge olmayacağına hükmetti.

Tam 5 sene önce dünya evine giren çift, şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanmaya karar verdi. Aile Mahkemesi'ne başvuran davacı genç kadın, resmi nikah yapmaksızın iimam inikahıyla evlendiği kocasının alkol kullanması, düzenli ve yeterli gelirinin olmaması, ekonomik durumu hakkında yalan söylemesi sebebiyle boşandığını dile getirdi.

Kocasının, ailesi tarafından imzalanan mehir senedinin tahsilini talep eden davacı kadın; davalıların mehir senediyle 500 gram 22 ayar altın borçlandıklarını, bu borçlarını ödemediklerini ileri sürerek; altının dava tarihindeki değeri olan 85 bin TL'nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte tahsilini talep etti. Davalılar davanın reddini istedi.

Aile Mahkemesi; davanın kısmen kabulüne hükmetti. Hem davacı hem de davalılar kararı istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, itirazları geri çevirdi. Kararı davalılar temyiz edince devreye Yargıtay 3. Hukuk dairesi girdi.

Emsal nitelikte bir karara imza atan daire, resmi nikah olmadan mehir senedinin geçirli sayılamayacağına hükmetti.

Kararda şöyle denildi:

"Damat ve damat babasının imzaladığı belgede 'mehir senedi, bu mihir senedini eşim olacak kişiye mihir olarak veriyorum' ibaresi mevcuttur. İşbu belgenin evlilik birliğinin gerçekleşmesi amacıyla düzenlendiği ancak davalı ve davacı arasında resmi nikah akdi yapılmadığı, bu itibarla da söz konusu belgenin geçerliliği olmadığı ortadadır. Buna göre ilk derece mahkemesince; davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ve yazılı gerekçeyle davanın kabulüne karar verilmiş olması usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir. İlk derece mahkemesi kararının, bozulmasına karar verilmiş olduğundan, işbu karara karşı yapılan istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin bölge adliye mahkemesi kararının da kaldırılmasına karar verilmiştir." 

KAYNAK: İHA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • Kadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Laik!!! bir devlet de İslami usullere olan mehir olmaz.
    Cevapla
  • Merve 1 yıl önce Şikayet Et
    Resmi olarak evlenselerdi demek mehir belgesi kabul edilecekti. O zaman kadınlar mutlaka mehir bedelini yazıp imzalatmali.
    Cevapla
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet önce erkekleri korusun. Erkekler güçlü olsun. Güçlü erkekler kadınları korusun çocukları korusun. Ailede Reis erkektir. Reis zayıf düşünce aile yıkılıyor. Kadın zayıf düşünce toplum yıkılıyor. Kadın ve çocuklar ailede Reis olursa ailelerde yıkılıyor. Mesela bir örnek, Erkek 300 bin lira evlilik masrafı yapıyor. 3 ay sonra boşanma oluyor. 3 ay sonra Erkek iflas ediyor. İflası kabul etmeyenler ortalığı ateşe veriyor.
    Cevapla
  • afy 1 yıl önce Şikayet Et
    evlenirken mehr aramaz boşanırkenararsak mutluluğu böyle buluruz...
    Cevapla
  • zeki 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim töremizde Resmi nikah olmayabilir. Dini Nikahta geçerlidir.. Dolayısıyla alınan karar Hukuka uygun değildir. Halkın gelenekleri de bir Hukuktur... Kanuna uygun değil denilebilir.. Resmi nikahtan sonra düğün yapılmayıp boşanmışsa evli mi sayılacak.. Ki bu bizim toplumda çoktur.. Özellikle memurlar resmi nikahı yapar tayinlerden sonra düğün yapılır.. Geleneklerimizie göre gerdeğe girmeyenler evlenmiş sayılmazlar.. Dolayısıyla Mahkemenin klararı yanlıştır. Resmi nikaha zorlamak gerekir belki ama hukuksuzluk oluşturmuştur.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    sen de sektördensin galiba.. dini nikahla evlenecek kadın zaten ev aldırıyor üzerine senet almıyor.. Yargıtay doğru karar vemiş
    Cevapla
  • Resmi Nikah 1 yıl önce Şikayet Et
    F.ckbody gibi yaşamışlar birlikte işte. Tek nikah devlet nezdinde yapılan resmi nikahtır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!