Bakan Kurum 'Bu tablo umut vermiyor' diyerek vatandaşları uyardı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'de son 52 yılın en sıcak Aralık ayının yaşandığını belirterek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

GİRİŞ 05.01.2023 15:36 GÜNCELLEME 05.01.2023 17:03
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Ocak ayının ortasına doğru ilerlediğimiz bu tarihlerde son yılların en kurak kış ayları ile karşı karşıya kaldık. Yağışların çok az olduğu, soğuğu hissetmediğimiz bir dönemde kuraklık konusunda da alarm zilleri çalmaya başladı.

BAKAN KURUM: SON 52 YILIN EN SICAĞI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Meteoroloji'den gelen son verileri incelediğini belirterek, "Son 52 yılın en sıcak aralık ayını yaşadık. Yağışlar ciddi oranda azaldı. Bu tablo umut vermiyor." dedi.

"ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMALIYIZ"

Kaynakların sınırsız olmadığını dile getiren Bakan Kurum, "Bu bilinçle çalışıp adımlarımızı atıyoruz. Hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız." diye konuştu.

Türkiye’de yıl sonu sıcaklık değerlendirmelerini açıklayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 1991-2020 dönemi ortalama sıcaklık değerinin 4.8 santigrat derece ölçüldüğü hatırlatılarak, “2022 yılı Aralık ayı ortalaması ise 3.2 santigrat derece artış göstererek 8.0 santigrat derece olarak gerçekleşmiştir. Bu değer iklim değerlendirmesinde kullanılan 255 istasyona ait 1971-2022 yıllarını kapsayan 52 yıllık aralık ayı ortalamalarının en yükseği olmuştur. Aralık ayları arasında en yüksek ortalamanın yaşandığı ikinci aralık ayı 7.8 santigrat derece ile 2010 yılında yaşanmıştır. 2010 yılı Türkiye’nin yıllık en yüksek sıcaklık ortalamasının 5.5 santigrat derece yaşandığı yıldır.” ifadelerine yer verildi. 

7 BÖLGEDE SICAKLIK ORTALAMASI YÜKSELDİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bölgeler düzeyinde 2022 Aralık ayı sıcaklıkları 1991-2020 dönemlerine göre değerlendirdi. 

Yapılan karşılaştırma sonucunda; Marmara Bölgesi ortalaması 7.0csantigratcderece iken Aralık 2022 sıcaklık ortalama değeri 10.3csantigratcderece olarak ölçüldü. Ege Bölgesi ortalaması 7.9csantigratcderece iken Aralık 2022 sıcaklık ortalama değeri 10.8 santigrat derece olarak ölçüldü. Akdeniz Bölgesi ortalaması 9.1 santigrat derece iken 11.8 santigrat dereceye, İç Anadolu Bölgesi ortalaması 1.4 santigrat derece 4.6 santigrat dereceye çıktı. Karadeniz Bölgesi’nde ise ortalama sıcaklık 4.8 santigrat derece iken 7.8 santigrat dereceye, Doğu Anadolu Bölgesi ortalaması 1.5 santigrat derecede iken Aralık 2022 sıcaklık ortalama değeri 2.4 santigrat derece olarak belirlendi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise durum değişmedi, sıcaklık ortalaması 6.4 santigrat derece iken Aralık 2022 sıcaklık ortalama değeri ise 9.2 santigrat derece olarak ölçüldü. 

 

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • AdanaLıKardeşiniz 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet sayın bakanım sayın okurlar özellikle Sonbaharyağışlarında ciddi azalma vardı artık mevsimlere dağıldı azalış ve yağış düzensizliği Adana için yağış azalma oranı %40 larla ifade ediliyordu günümüzde %50 lerin üzerinde azalış var kar yağışıda ülkemiz için önemli zaten İçAdadolu Bölgemiz o eski kar yağışlarını alamıyordu önümüzdeki Temmuz ayı ortasına dek çok tedbirli olmalıyız mevsim yağışları kısa sürede gerçekleşebiliyor henüz kış bitmedi Mayıs ayınada sarkabilir .Bazı illerimizde baraj su seviyesi azalmış fakat rekor yağışlar halinde önemli avantaj sağlar budurum .Yağışlar konusunda dikkatli olmalıyız.
    Cevapla
  • Arap Dayı 1 yıl önce Şikayet Et
    Anam desene Ekrem bașkan karda yemeğe gidemeyecek bu sefer.
    Cevapla
  • memur 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç yağış olmasa Kayseri nin 50 yıl yetecek suyu var afişleri geldi aklıma. Erciyes e tesisler yapılırken çevrenin su kaynakları korunması telaşına düşen insanlara verilen cevap
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Küresel ısınma vs hikaye Rabbım vermiyor işte.. Mesela x sehirde her yılbaşı geceleri otel önünde karda dansöz oynatıyorlar turizm adi altında vs...Tam kuzey doğu yönünde kuşbakisi 900 metre ötede sahabanin türbesi var..Bu sene hiç kar düşmedi x şehire. şimdi kar yagmiyorsa bereket yoksa küresel isinmami yoksa maneviyat kaynaklı mi?x sehir dedim çünkü benzer muhabbetler ülkenin her yerinde var...Şehrin Bi önemi yok önemli olan toplumsal gidişatın bozukluğunun farkında olmamız.. Devlet bu bar pavyon içki vs ne kadar kötü şey var yasak koysa keşke..
    Cevapla
  • anadolu 1 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim x şehrini açıklar mısın? 900 metre ilerde sahabenin türbesi var dedin.İnan bu şehri merak ettim. Birde şu son cümlene katılıyorum.Keşke yasak konulabilse. Hatırlar mısın çalışma saatlerinde değişiklik yapılmıştı. gece 24.00 de kapatıyorlardı. Malum çevreler ne olay yapmıştı bunu.......
    Cevapla
  • Vanti 1 yıl önce Şikayet Et
    İlk önce belediyeler akşamdan sabaha kadar çim sulamak için suları açık bırakmayacak!! Ot sulamak için tonlarca suyu yola akıtıyorlar insan bi süre yeterlilik analizi yapar!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Öğretmen atamaları ne zaman? Bakan Tekin tarih verdi!
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı