Çin'den Türkiye'ye 'Doğu Türkistan' mesajı

Çin Büyükelçisi Liu Shaobin, "Türk tarafını samimiyetle Sincan'a davet etmek istiyoruz" dedi.

Çin'den Türkiye'ye 'Doğu Türkistan' mesajı
Çin'den Türkiye'ye 'Doğu Türkistan' mesajı
GİRİŞ 05.01.2023 16:44 GÜNCELLEME 06.01.2023 09:24
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Çin- Türkiye ilişkilerinde bir yavaşlama olduğu yönündeki açıklamaların ardından Çin Büyükelçisi Shaobin, gazetecilerle bir araya gelerek iki ülke ilişkilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Shaobin, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek istediklerini vurgulayarak, ekonomik ilişkilerde ticaret hacminin büyüyerek 36 milyar dolara yaklaştığını kaydetti.

SİNCAN MESAJI: DAVET ETMEK İSTERİZ

Çin'in Türkiye'nin toprak bütünlüğü konusunda kararlı bir şekilde destek verdiğini hatırlatan Shaobin, Sincan üzerinden batılı ülkelerinin Çin karşıtlığı dezenformasyon yaptığını öne sürdü.

Türk tarafının batının bu yöntemlerini iyi bildiğine dikkat çeken Shaobin, Çin'in İslam ülkeleri ile olan ilişkilerinin en süt düzeyde olduğunu vurgulayarak İslamafobiye karşı çıktıklarını anlattı.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi'nin Sincan'ı ziyaret etmesini istediklerini söyleyen Shaobin, "Türk tarafını samiyetle Sincan'a davet etmek istiyoruz" ifadesini kullandı. "Konuklar o evin hassasiyetlerine göre davranmalı" uyarısını da yapan Shaobin, Türk-Çin ilişkilerinin temelinde anlaşmazlık olmadığını belirterek Çin tarafının Türkiye ilişkileri geliştirmek için samimi olduğunu vurguladı.

Uygur Türklerinin iadesi konusunda basında çıkan haberleri de hatırlatan Shaobin, adli yardımlaşma anlaşmalarını hatırlatarak, suçluların etnik kökenlerine, dinlerine bakılmayacağına dikkat çekti.

Türkiye-Çin ilişkilerinin pandemide örnek bir ilişki olduğunu hatırlatan Shaobin, 8 Ocak'tan sonra Çin'de pandemi tedbirlerinin kaldırılacağını belirterek bunun Çin- ile Türkiye arasında seyahatin geliştirilmesi içinde faydalı olacağını, bunun iş adamları içinde bir fırsat olacağını kaydetti.

Shaobin, yeni sektörlerden digital dönem ve yüksek teknol6oji konularında olduğu gibi savunma sanayinde de işbirliği yapılabileceğini kaydetti.

 
KAYNAK: İHA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 11
  • Hızır ilyas HASTA 1 yıl önce Şikayet Et
    Herşeye rağmen ÇİN TÜRK İlişkileri normal düzeyde devam ediyor. Gönül isterdi ki ✍️ Uygur Türklerine yapılan baskılar son bulsun. TÜRK+ÇİN Ortaklaşa projeleri icraatlar ve işbirliği içinde müttefik,lik ruhuyla taçlansin
    Cevapla
  • Hızır ilyas HASTA 1 yıl önce Şikayet Et
    Çin Türk ilişkilerinde SİNCAN,daki Türklerin zorla çalıştırıldığı ve esir muamelesi gördüklerini okuyoruz. Aynı zamanda zorla ASİMİLASYON Uygur Türkleri yaşıyor
    Cevapla
  • Hambal 1 yıl önce Şikayet Et
    Az kaldı size bir sed daha yaptıracağız
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    sincar da zulüm var başka hiç biyerde yokmu burnunuzun dibindeki zulme alkış tutuyorsunuz
    Cevapla
  • Emeklidur 1 yıl önce Şikayet Et
    Toplama,kafa yıkama kamplarından ne haber.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı
Başıboş köpek saldırıları devam ediyor! Yaşanan son Aydın'dan...