Türkiye Yüzyılı III: Eğitim ve İnsan Gerçeği

Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu, Türkiye Yüzyılı'nı Haber7 için değerlendirdi.

GİRİŞ 15.01.2023 13:52 GÜNCELLEME 15.01.2023 14:29
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu medeniyet vurgulu eğitim politikalarının temel parametreleri dediği birer değer olarak içselleştirilmiş ahlâk, fazilet, insanî birlikte yaşama ve marufun egemenliğinin mutlak farkındalıklar silsilesi maddelerini sıralayarak Türkiye Yüzyılı’nın üzerinde yoğunlaşacak en mühim konuyu şekilde ifade etti; insan düşüncesinden hareketle bu unsur üzerinde yükselecek medeniyet problemi ve bu problemin pratik olarak zihin formasyonumuzda meydana getireceği kalıcı değişikliklerin pragmatik değil müreffeh, maddeci değil ruhsal aydınlanmaya, muhteris değil insan gerçeğine dayalı amaçlar etrafında şekillenmesi olacaktır.

MEDENİYET KURUCULAR VE YIKICILAR

Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu'nun yazı dizisinin üçüncüsü, "Türkiye Yüzyılı III: Eğitim ve İnsan Gerçeği" şöyle: 

Bir medeniyeti inşa eden ana kurucu bilgi, ideal üzerine giydirilmiş insan gerçeğinin sonuçlarıyla ilgilidir. Eğitim felsefesi bir anlamda insan felsefesidir. Fakat unutulmaması gereken en mühim şey, medeniyeti ihya eden insan olgusundan hareketle nesiller, daima birbirleriyle zamanın yıkıcılığına rağmen organik bir bağ tesis edebilmiştir. Medeniyet kurucular, gereklilik idealleri üzerine kurarken; yıkıcılar gereksiz hâle gelmiş, savrulmuş olmanın idealsizliğiyle yıkarlar yani artık merkezde kalamayışlarının tarihi örneği olurlar. İşte insan düşüncesiyle doğrudan alakalı bu uygarlık süreci, eğitimin majör etken olduğu gerçeğini hiçbir çağda gündemden düşürmemiştir. O hâlde insan nedir? Eğitim, insanı ve medeniyeti nasıl ayağa kaldırabilir?

Türkiye Yüzyılı I: Millî İmkân ve Teknolojik DevrimTürkiye Yüzyılı I: Millî İmkân ve Teknolojik Devrim

Türkiye Yüzyılı II: Anadolu İrfanı ve CesaretTürkiye Yüzyılı II: Anadolu İrfanı ve Cesaret

TÜRKİYE YÜZYILI’NIN ÜZERİNDE YOĞUNLAŞACAK EN MÜHİM KONU

İnsan, tabiatı gereği bilgi nesnesiyle etkileşimi ömür boyu devam eden bir varlıktır. İnsanın yaratıldığı gibi bırakılmayışı, vahiy bilgisinin ve ahlâkî öğretilerin işaret ettiği en önemli konudur. İnsana dair bütün özgürlük, hürriyet ve inanç alanları, belirli bir eğitim sürecinin sonucu olarak şekillenir. Medeniyet ise kurucu bir bilinç itibariyle insan düşüncesinin üzerinde yükselir. Elbette medeniyet vurgulu eğitim politikalarının temel parametreleri; birer değer olarak içselleştirilmiş ahlâk, fazilet, insanî birlikte yaşama ve marufun egemenliğinin mutlak farkındalıklar silsilesi olarak tesis edilmelidir. İşte Türkiye Yüzyılı’nın üzerinde yoğunlaşacak en mühim konusu; insan düşüncesinden hareketle bu unsur üzerinde yükselecek medeniyet problemi ve bu problemin pratik olarak zihin formasyonumuzda meydana getireceği kalıcı değişikliklerin pragmatik değil müreffeh, maddeci değil ruhsal aydınlanmaya, muhteris değil insan gerçeğine dayalı amaçlar etrafında şekillenmesi olacaktır.

Türkiye Yüzyılı; eğitim anlayışına yönelik yeniliği bir anlamda doktrinel olarak besleyip yüzyılların ötesine taşınacak içerikler üreterek çağcıl teknolojileri ve modern hareket kabiliyetlerini yarınlara taşıyacaktır. İşte Yeni Büyük Türkiye, tıpkı denizlerin altında keşfedilen enerji kaynakları ve kendi gök kubbemizde özgürce uçacak ileri teknolojileri yarınlara bir güvence olarak taşıdığı gibi genç nesillerin zihinlerinde de ideallerine imkân sağlayacak temeller oturtacaktır. Medeniyetin sadece popüler moda ve teknolojilerden ibaret olmadığı düşünülürse yeni nesillerin öncülüğünde Türkiye, teknolojiyi modelleyen değil bizatihi bulgulayan bir doktrin üzerine örgütlenecek ve onu milletimizin özgün uygarlık kodlarına uyumlu hâle getirecektir.

Denilebilir ki son yirmi yıllık milli eğitim ve terbiye usulü adına Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde eğitim altyapısında meydana gelen devrim niteliğindeki gelişmeler, Türkiye Yüzyılı’nın bundan sonraki atılımının tamamlanması bakımından kurucu hamleler niteliğindedir. Böylelikle Türkiye Yüzyılı; aziz milletimizin genç zekâlarını, mukaddes ve tarihi kabiliyetlerini, yarınlara güven içerisinde taşıyıp onların istikbal yürüyüşlerini temin ve tesis edecektir. Türkiye Yüzyılı, yarınımız olan nesilleri, mutlak bir medeniyet ve tarih bilinciyle dünyaya yani zamanın ruhuna kendi ruhundan katmak için hazırlayacaktır.

Türkiye, savunma sanayiinde altın çağını yaşıyor! İlk 100 listesinde 7 Türk şirketTürkiye, savunma sanayiinde altın çağını yaşıyor! İlk 100 listesinde 7 Türk şirket

Eyyüp Kadir İnan: Evet, Türkiye’de gençler muhaliftir!"Evet, Türkiye’de gençler muhaliftir!"

ÖZGÜN MEDENİYET METODOLOJİSİNİN KAYNAĞI

Yüzyıllardır Batı’nın sürekli değiştiği ve değiştirdiği, Doğu’nun ise değişmeyen içinde değişeni yakalamak yerine değişmeyen değerlerini dahi kaybetmek üzere olduğu kabul edilirse Türkiye Yüzyılı; eğitimi, değişmeyen değerler içinde modern zamanın ruhunu değiştirme iddiasıyla hareket edeceği bir yüzyıl olacaktır. Burada medeniyet adına şüphesiz sıralanacak değer sistematiği, asırları aşan geleneğin beslediği temerküzle şekillenecektir. Batılı anlamda pedagojik yöntemlerin tek ve mutlak değer aktarımı olmadığı başka bir deyişle medeniyet ve kültürümüzün özündeki insan gerçeğini çoğu zaman yansıtmadığı dikkate alındığında Türkiye Yüzyılı; özgün medeniyet metodolojisini Yunus’un, Mevlânâ’nın Akşemseddin’in değer sistematiğini; Fârâbî, Cezerî, Hârizmî veya Kâtib Çelebi metodolojisiyle yeniden geliştirip böylelikle yüzyıla hediye edebileceği yeni kâtip, bürokrat ve bilginleri romantik birer tarihi portre veya anı olmaktan çıkarıp bizatihi tarihin çekirdek bir değerden temellük edilmesini sağlayacaktır. Bu, Âkif’in Asım’ı için direniş ve çevikliğin nesillere sirayeti, Karakoç’un Taha’sında ise dirilişle nesillere ruhî bir eklemlenme fırsatı olacaktır. Türkiye Yüzyılı, medeniyet yüzyılı olarak eğitim politikalarını kitaba uygunluktan çıkarıp nesillerdeki ruhî çözülmeye panzehir niteliğinde yeni şeyler söylemenin yüzyılı olacaktır.

İSTİKBALİN YEGÂNE GÜVENCESİ GENÇLERİN ÖDEV BİLİNCİ OLACAK

Dolayısıyla Türkiye Yüzyılı, nesillerin ihya ve ikmali için yürütülen bütün çabaları normatif olmaktan çıkarıp insanî değer dizgesine ve medeniyet kıymetlerine yaklaştıracak; özünde insan gerçekliğini kaybetmiş sosyal medya, sunî teknoloji veya yapay zekâ gibi ısrarla tarihsel kökenleri dijital bir insan dışı medeniyete doğru sürükleyen çağa direnç oluşturacaktır. Çağı kendi dinamiklerinden kurgulayacak nesiller için Türkiye Yüzyılı, eğitim devriminde insan gerçekliğini yansıtarak kendi tarihi kodlarını ve değer paradigmalarını modern çağın/dünyanın radikal kaosuna teklif edip kabul ettirecektir. Ahlâkı, irfanı ve de insan gerçeğini yüzyılların ötesine taşımak ise istikbalin yegâne güvencesi gençlerin ödev bilinci olacaktır.        

Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu

Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi                              

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 21
  • M. A.A. 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Yüzyılı söylemini daha da anlamlı hale getiren, önemli tahlillerin ve tespitlerin olduğu ufuk açıcı bir yazı... Kaleminize sağlık değerli hocam.
    Cevapla
  • Turco 1 yıl önce Şikayet Et
    Felsefesi olmayan halklar iyi bir eğitim de kuramaz. Türklerin hiçbir zaman felsefesi olmadı. Bari din ile yapabilseydi, onu da yapamadı. Türkler İslam felsefesini de o yana bu yana sündürdü, hiçbir zaman anlamadı. Ve böylece 1000 yılda buralara geldik. Bakalım yeni bin yılda nereye gidecek.?
    Cevapla
  • Türk hayranı Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Turco, desene Türkler tarihte hiç bir halt yapamadı; bütün haltları batılılar yaptı...
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Muhteşem olmuş. Bu gün bile Mevlanalarımız Yunus'larımız mevcut; çok şükür. Anadolu'nun dokusu onlarla bir bütün. Zira biz onların ektiği tohumlarla o zamanlar bilimin teknolojinin anahtarını fizik geometri astronomi vs. ilimlerde kullandık yükseldik. Ne zaman kıblemizi batıya çevirmek gafletinde bulunduk, işte o zaman tökezledik ve düştük. Yiğit düştüğü yerden kalkarmış. Biz de öyle yapıyoruz yapmaktayız, yapacağız. Vesselam.
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünya liderimiz Reisimiz R.T.E Büyük ve güçlü Türkiye yüzyılı vizyonu millete hizmet Yolunda Durmak yok yola devam ❤️
    Cevapla
  • Şaşkın vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten okudum ve güldüm. Ortalık torpil, adam kayırma, rüşfet yıkılıyor.. Ben bu kokuşmuşluğa çare için bilime, teknolojiye evrensel değerlere atıf yapılan bir yüzyıl öngörüsünde bulunulacak diye düşünürken, bilimi, teknolojiyi, normları hiçe sayan bir bakış açısı ortaya konulmuş. Bari, Mevlanayı, Yunusu hiç alet etmesydiniz.
    Cevapla
  • MAA 1 yıl önce Şikayet Et
    Şaşkın vatandaş, şayet yazıyı dikkatlice okursan makalede bilime, teknolojiye ve evrensel değerlere atıf yapılan bir yüzyılın öngörüldüğünü ön görürdün...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...