MİT tırları kumpasında dikkat çeken detay! Can Dündar devlet sırrını bu yüzden ifşa etmiş

FETÖ'nün 17-25 Aralık operasyonlarının hemen ardından tezgahladığı MİT tırları kumpasının üzerinden 9 yıl geçerken, kirli kalkışmanın ardındaki “villa” detayı yeniden gündeme geldi.

GİRİŞ 19.01.2023 15:37 GÜNCELLEME 19.01.2023 15:52
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

  Haber7-Özel

Türkiye’yi “teröre yardım eden ülke” olarak yansıtmak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Avrupa Adalet Divanı’nda yargılatabilmek için 9 yıl önce korkunç bir kumpasa imza atan Fetullahçı ihanet şebekesi, Bayırbucak Türkmenlerine yardım malzemeleri götüren MİT tırlarını durdurarak uluslararası kamuoyuna iğrenç mesajlar verdi. 

İHANET OPERASYONU 9’UNCU YILINDA

Devletin kılcal damarlarına kadar sızan FETÖ'cü hainler, Suriye'ye giden Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait yardım tırlarını özel yetkili savcının talimatıyla durdurdu. 1 Ocak 2014'te Hatay Kırıkhan'da, 19 Ocak 2014'te Adana Ceyhan'da gerçekleştirilen 2 ayaklı kumpasta MİT personelleri derdest edildi, tırlardaki malzemeler, FETÖ’cü jandarmalar tarafından didik didik tarandı. Operasyonun emrini cumhuriyet savcıları Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıklıoğlu’nun verdiği kayıtlara geçti. MİT TIR’larını durduran Tümgeneral Hamza Celepoğlu ile ilgili ortaya çıkan “villa” ayrıntısı ise kirli kumpasın akçeli ayrıntılarını gün yüzüne çıkardı. 

Bu olay sonrası özel yetkili savcılıklar kaldırıldı. Operasyon emrini veren cumhuriyet savcıları Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıklıoğlu ise 15 Ocak 2015'te Hakimler ve Savcılar Kurulunca görevden uzaklaştırıldı. 

HEPSİ ATILDI

Bu olay sonrası özel yetkili savcılıklar kaldırıldı. Operasyon emrini veren cumhuriyet savcıları Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıklıoğlu ise 15 Ocak 2015'te Hakimler ve Savcılar Kurulunca (HSK) görevden uzaklaştırıldı. 


SAVCININ EVİNDE DEVLET SIRLARI BULUNDU

Savcılar Süleyman Bağrıyanık, Özcan Şişman ve Aziz Takçı'nın avukatı Alp Değer Tanrıverdi, 8 Eylül 2016'da tutuklanırken, Tanrıverdi'nin evinde yapılan aramada "devlet sırrı" niteliğindeki 13 çuval evrak bulundu. Tanrıverdi, yargılandığı davada, 18 Ocak 2019'da "örgüt üyeliği" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yaşanan bu kalkışmanın üzerinden bugün itibariyle 9 yıl geçti. 

TIRLAR İÇİN 7 MİT'ÇİYİ DİNLEMİŞLER

FETÖ'cülerin MİT tırlarının hareket tarihine ve güzergahlarına ilişkin bilgileri ise dinleme yöntemiyle aldıkları öğrenildi. Devlete sızan hainler, 7 Ocak 2014'te, 7 MİT görevlisi hakkında, uydurma araştırma raporlarıyla uyuşturucu madde ticareti ve kaçakçılık suçlarından Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden iletişimin dinlenilmesi, kayda alınması ye sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi yönünde kararlar aldırdı. Telefonların dinlenmesi ve teknik takibine 10 gün süreyle devam edildi.

Böylelikle MİT mensuplarının görevlerini ifa ettikleri esnada iletişimlerini dinleyip, kayda alan, sinyal bilgilerini değerlendiren örgüt mensupları, bu şekilde yardım faaliyetiyle ilgili süreçten anbean haberdar oldu, faaliyetin tüm ayrıntısını öğrendi.

GÖRÜNTÜLERİN ALINMA VE YAYINLANMA SÜRECİ

Yaşanan devlete başkaldırı girişiminin ardından FETÖ’cü güvenlik kuvvetleri tarafından kayda alınan görüntüler, medyada çarşaf çarşaf yayınlandı. Gizli kalması gereken görüntüler, Cumhuriyet gazetesinde 29 Mayıs 2015'te “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” manşetiyle yayınlandı. Çarpıtma bilgilerle servis edilen görüntülerin ardından başlatılan dava kapsamında yargılanan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar yurt dışına firar etti.

ZAMAN’I ZİYARET ETTİ, DEZENFORMASYON BAŞLADI

Peki Cumhuriyet gazetesine o görüntüleri kim servis etmişti?
Bu sorunun cevabı, MİT tırları kumpasından bir süre sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun, FETÖ'nün yayın organı Zaman gazetesine gerçekleştirdiği ziyarette gizli. CHP’li Kılıçdaroğlu ve Berberoğlu, 17 Mayıs 2015'te Zaman gazetesini ziyaret etti. Kemal Kılıçdaroğlu, 3 gün sonra 20 Mayıs 2015’te Hürriyet gazetesine ziyarette bulundu. Kılıçdaroğlu’nun Hürriyet yöneticilerine “MİT TIR'ları görüntülerini seyrettiğini ve bunların gizlenecek bir yanı yok” dediği, gazetede aynen yer aldı. 



Kılıçdaroğlu’nun görüntüleri Zaman gazetesindeyken mi seyrettiği tartışma konusu olurken, söz konusu görüntüler medyaya düştü.
 

GÖRÜNTÜLERİ O VERDİ!

CHP'nin eski Genel Sekreteri ve eski Devlet Bakanı Mehmet Sevigen, katıldığı televizyon programında, partisi ve MİT TIR'larının durdurulmasıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Sevigen, FETÖ'cülerin Türkiye'yi hedef aldığı MİT TIR'ları olayında, kumpasın belgelerinin Enis Berberoğlu tarafından gazeteci Can Dündar'a servis edildiğini, Dündar'ın da Cumhuriyet gazetesinde haber yaptığını söyledi. Sevigen, "(Adana'daki MİT TIR'ları belgelerini) Enis Berberoğlu'na kim verdi? Kemal Bey götürdü o belgeyi verdi..." demişti.

Sevigen, Berberoğlu'nun tutuklanması sonrası Ankara'dan İstanbul'a başlattığı adalet yürüyüşüne ilişkin ise "Kemal Bey, o yürüyüşü Enis Berberoğlu hapishanede konuşmasın diye yaptı." ifadelerini kullanmıştı.  



DÜNDAR’LA GÖRÜŞTÜ, 2 GÜN SONRA MANŞET OLDU

Ziyarette yer alan CHP’li Enis Berberoğlu ile dönemin Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın 27 Mayıs 2015'te bir araya geldiği kaydedildi. Bu buluşmada Enis Berberoğlu, Zaman gazetesinden aldığı iddia edilen MİT tırları görüntülerini Can Dündar'a verdiği ve yayın sürecinin başlatıldığı ifade edildi.



Bu görüşmenin hemen ardından 29 Mayıs 2015'te Cumhuriyet gazetesinde “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” manşeti yayınlandı.

AVUKATIN UYARISINA RAĞMEN İFŞA EDİLDİ

Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı ve gazetenin avukatı Akın Atalay, görüntülerin haber yapılmasının devlet sırrının ifşası olduğunu ve tutuklanmanın kaçınılmaz olduğunu Can Dündar'a anlattı. Ancak avukata aldırış etmeyen Dündar, 29 Mayıs 2015 tarihinde ihanet görüntülerini yayınladı. 


 

CHP'Lİ ÖZEL DE KUMPASIN İÇERİSİNDE YER ALDI

MİT tırları kumpasında Enis Berberoğlu'nun yanı sıra CHP'li Özgür Özel de aktif rol aldı. CHP’li Özel’in, MİT’in devlet sırrı niteliğindeki yardım TIR’larını durduran ve istihbarat görevlilerini tartaklayan 5 üst rütbeli FETÖ’cüyle Hadımköy Askeri Cezaevi’nde görüştüğü, görüşmenin tüm notlarının FETÖ medyasına aktarıldığı tespit edildi. FETÖ-Özel görüşmesinin hemen ardından Cihan Haber Ajansı, Yarbay Erdal Turna, Binbaşı Mehmet Fırat, Binbaşı Bekir Karataş, Burhanettin Cihangiroğlu ve Yarbay Mustafa Yardımcı’nın Özgür Özel’e yaptığı açıklamaları noktası virgülüne yayınladı.

Örgüte ait Meydan gazetesi, 1 Ocak 2016’da “MİT TIR’ları tutuklusu subaylardan şok açıklamalar” sözleriyle tam sayfa olarak haberleştirdi.

Özel, ayrıca bir bakan danışmanının bilgisayarının hacklenmesiyle ele geçirilen devlet sırrı belgeleri de medyaya servis etti. 

GÖRÜNTÜLERİ YAYINLADI, VİLLASINI YÜKSEK FİYATA SATTIRDI

Kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıklar sonrası devlet sırlarını ifşa eden ihanet görüntülerinin yayınlanmasının sonrasında, Can Dündar'ın Ankara Rönesans Evleri'ndeki 2 yıldır satılamayan villasının, MİT tırlarını durduran Tümgeneral Hamza Celepoğlu'nun avukatına fahiş fiyata satıldığı belirlendi. Bu villanın MİT tırlarına ait görüntüleri yayınlaması karşılığında alındığı gerekçesiyle Celepoğlu'nun avukatının da aralarında bulunduğu 4 avukat hakkında 17 Şubat 2016'da gözaltı kararı verildi. Celepoğlu, MİT tırları davası kapsamında tutuklu bulunuyor.

 MİT TIRLARI DAVASI’NDA CEZA YAĞDI

Hatay'ın Kırıkhan ve Adana'nın Ceyhan ilçesinde Ocak 2014'te MİT'e ait araçların durdurularak, arama yapılması nedeniyle Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamak" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında olaya karışan 54 kişi hakkında kamu davası açıldı. 

Aralarında üst düzey bürokratların bulunması nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay'da görülen dava, Yargıtay 16. Ceza Dairesinde 28 Haziran 2019'da karara bağlandı.

Daire, aralarında eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ile eski Adana Jandarma Bölge Komutanı tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun da bulunduğu bazı sanıklara 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası verdi. Sanıklardan bazılarının beraatlerine hükmedilen davada, 7 sanık hakkındaki kamu davasını ayrıldı. Ana davadan dosyası ayrılan 7 sanığın Yargıtay'da yargılandığı davada karar 9 Mart 2022’de açıklandı. 3 sanığa 15 yıl 10'ar ay hapis cezası verildi, 4 sanık beraat etti.

 

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 52
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    o zaman hainlik yapan casuzluk yapan hepsini o gun idam edilecek idi biz de ise en az ceza alsin diye calisir sistem ve ømur boyu mallarina el koyarsin suclu olsa bile mahkeme birakir evine git kac diye akil verir sonra kacti mi arar o birakanlari atacaksin bunlarin yerine her suc da dava bitene kadar asla birakma olmayacak
    Cevapla
  • Aksu 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ım bu vatanın ekmeğini yiyip de hainlik edenleri kahretsin. Niçin bu hainleri besleriz ki , hainler için 7 yıl 6 ay kopyala yapıştır ceza sonra çıktıktan sonra kaldıkları yerden devam, ne güzel dünya...
    Cevapla
  • misafir1 1 yıl önce Şikayet Et
    Sana mı kaldı devletin sırrını açıklamak. Sen çünkü vatan hainisin.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Oda bu sayfaları okuyor Merak etme genco
    Cevapla
  • Yorumcu 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam YouTube’da cirit atıyor kampanyalarla milleti kışkırtıyor sizde yorum burada yazıyorsunuz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü