Konya'daki bu manzara 73 milyon TL'ye mâl oldu!

Konya'da boş araziye içinde sodyum sülfat, amonyum hidroksit, çeşitli atık yağ ve petrol ürünü bulunan 1'er tonluk 65 varil bırakan 4 kişiye 73 milyon TL ceza uygulanacağını açıklandı.

Konya'daki bu manzara 73 milyon TL'ye mâl oldu!
Konya'daki bu manzara 73 milyon TL'ye mâl oldu!
GİRİŞ 24.01.2023 11:54 GÜNCELLEME 24.01.2023 11:58
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Polis tarafından dün gözaltına alınan, varilleri bırakan TIR şoförleri Cemil A. (51), İbrahim M. (31) ve iş yeri sahibi Hamza Ö. (62) ile TIR'lara forkliftle yükleyen Mustafa Ö. (49), emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Selçuklu ilçesi Dokuz Mahallesi’ndeki boş arazide 21 Ocak Cumartesi günü akşamı çevredekiler tarafından variller içinde kimyasal madde bulundu. İhbar üzerine bölgeye polis ve AFAD ekipleri geldi. AFAD ekiplerinin yaptığı incelemede, 1 tonluk 65 varil içindeki kimyasal maddelerin sodyum sülfat, amonyum hidroksit, çeşitli atık yağ ve petrol ürünü olduğunu belirledi.

Selçuklu İlçe Emniyet Müdürlüğü Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği ekipleri, kimyasal maddeleri bırakan şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı. Çevredeki 74 güvenlik kamerası kaydını incelemeye alan polis, kimyasal maddelerin 2 farklı TIR'la bırakıldığını tespit etti. Plakadan yola çıkarak şoförler İbrahim M. ve Cemil A.'ya ulaştı.

Araştırmasını derinleştiren polis, kimyasal maddelerin 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Hamza Ö.'ye ait iş yerinden alındığını, Mustafa Ö.'nün forkliftle yüklediğini belirledi. Polis, 2'si şoför 4 kişiyi gözaltına aldı. Emniyette işlemleri tamamlanan şüpheliler, bugün adliyeye sevk edildi.  



PARA CEZASI 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Denetim Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, olay yerinde açıklamalarda bulundu. Kimyasal atıkların lisanslı bertaraf tesisine gönderileceğini belirten Akgün, “Yaptığımız ilk analizlerde petrol türevi atıkların deterjan atıkların, amonyum hidroksit, sodyum sülfat ve sodyum pirofosfata rastlanıldı. Şu anda atıkların kaldırılarak, lisanslı bir bertaraf tesisine gönderilmesi konusunda alanın temizlik çalışmalarını yürütüyoruz. Olayın müsebbipleri konusunda yapılan çalışma kapsamında emniyet müdürlüğümüz çok kısa süre içerisinde bu alana atıkları döken 3 kişiyi ve atıkların sahibini kamera kayıtlarından tespit etti. Bu 4 kişinin adli süreci devam ediyor. Çevre Kanunu kapsamında bu kişilere kişi başı 12 milyon 218 bin lira, atık sahibi işletmeye ise 36 milyon lira olmak üzere yaklaşık 73 milyon Türk lirası idari para cezası uygulayacağız. Aynı zamanda bu kişilerin eyleminin Türk Ceza Kanunu’nun ‘çevreyi kasten kirletmek’ suçundan değerlendirilmesi için de cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Sanayicilerimizin özellikle bu tür cezalarla bu tür yaptırımlarla karşılaşmaması, çocuklarımıza daha yaşanılabilir şehirler ve daha temiz bir dünya bırakmak için gerekli hassasiyeti göstermeleri konusunda yardımlarını bekliyoruz. Temmuz ayında da Konya’da benzer bir olay yaşamıştık. Yine atıklar araziye dökülmüştü. Bu kişiler kısa sürede tespit edilmiş hem hapis cezası hem de toplamda 36,5 milyon civarında bir idari para cezası uygulanmıştı. Biz atıkların yönetimi konusunda sanayicilerimizden gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz” dedi.



Öte yandan araziye bırakılan kimyasal atıklar; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin gözetiminde kamyonlara yüklenerek lisanslı bertaraf tesisine gönderildi. 

KAYNAK: DHA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Konyalı deli 1 yıl önce Şikayet Et
    Valla bugün itibariyle ceza verilmiş gelecek seçim arefesinde suçlar cezalar af olunuyor ihtimal odurki bu şahsiyetler bu parayı zor bulur yatırır devletimizde af ediverir konu kapanır gibi duruyor . siz nedersiniz arkadaşlar?
    Cevapla
  • İsyan 1 yıl önce Şikayet Et
    Af çıkar.. korkarmı kotuler af hep yetişir
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Böyle mahlukları asla affetmeyin en ağır cezayı verin
    Cevapla
  • İstanbul-18 1 yıl önce Şikayet Et
    İyi de Türkiye şartlarında daha ne kadar ağır ceza olabilir ki. Bundan sonrası müebbet habis veya idam. ''Çevre Kanunu kapsamında bu kişilere kişi başı 12 milyon 218 bin lira, atık sahibi işletmeye ise 36 milyon lira olmak üzere yaklaşık 73 milyon Türk lirası idari para cezası uygulayacağız.''
    Cevapla
  • Molla Kasım 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamların üzerine bir şey olmazssa, para cezasını kimden alacaklar. Para cezaları bu tip işlerde tamamen boş. Dayak cezası vereceksin, günde üç defa sopa atacaksın, birde zorunlu kamu hizmeti yaptıracaksın çevre temizliği üzerine. O zaman kimse cesaret edemez.
    Cevapla
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    firmaya ceza yazılıyor...
    Cevapla
  • SonAdam 1 yıl önce Şikayet Et
    Çevreye zarar vermek tüm tabiata karşı işlenmiş bir suç olduğundan, cezasının da böyle ağır olması çok iyi bir ders olmuştur. Umarım bundan sonra böyle bir suça kalkışacaklara da iyi bir göz dağı ve ibretlik ders olumuştur. İşte çevreye, kadına, çocuğa vesair tüm savunmasız canlı ve cansızlara karşı taamüden işlenen suçların tümünde cezalar böyle can yakıcı olmalı ki cezaların caydırıcılığıyla suçlar önlenebilsin. Suçu işleyen ağır bir bedeli ödemeyi göze almadıkça böyle bir suçlara tevasül etmesin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!
Kurbanlık pazarlığı başladı! İşte büyükbaş küçükbaş hisse fiyatları...