Vergi borçları ne zaman silinecek? Vergi affı neleri kapsıyor?

Kamu alacaklarına yapılandırma getirilmesini öngören 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi. Buna göre elektrik-su, öğrenim kredisi, belediyelere borçlar, vergi ve SGK borçları aftan yararlanacak.

Vergi borçları ne zaman silinecek? Vergi affı neleri kapsıyor?
Vergi borçları ne zaman silinecek? Vergi affı neleri kapsıyor?
GİRİŞ 03.02.2023 09:27 GÜNCELLEME 03.02.2023 09:27
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Vergi affı ile ilgili gelişmeler sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından müjdesi verilen düzenlemeyle vergi daireleri, SGK, belediyeler, il özel idareleri Yatırım İzleme ve Koordinasyon başkanlıkları gibi kurumların kamu alacakları yeniden yapılandırılacak. Yasa Meclis'ten geçtikten sonra yürürlüğe girecek. Teklifle, kamu alacakları yapılandırılırken, cezalar da siliniyor.

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK?

Teklifle; halkın vergi dairelerine hangi türden olursa olsun tüm borçları yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor. 

Tüm vergi cezaları, Trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları da yine yapılandırma kapsamına alınıyor. 

Teklifle; gümrük vergileri, idari para cezaları, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri alacakların da yapılandırma kapsamına alınması öngörülüyor. 

Daha önce yapılan yapılandırmalara konulan 36 ay vade, yeni düzenleme ile 48 aya yani 4 yıla çıkarılıyor. Düzenleme; 31 Aralık 2022 yılı öncesi borçları kapsıyor.

PEŞİN ÖDEMEDE ÜFE ORANINDAN YÜZDE 90 İNDİRİM

AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, yapılandırma teklifi ile ilgili kanun teklifinin tamamlandığını açıkladı.

Elitaş açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“Faydalanmak isteyenler 30 nisan 2023 tarihinde kadar ilgili idareye başvuracak ve yapılandırılan tutarları peşin veya taksitle ödeyecek. Bu kanunda yapılandırılan borçlar 48 ayda tahsil edilebilecek. Peşin ödeme halinde yurt içi ÜFE oranından yüzde 90 indirim. İdari para cezalarında ise aslında yüzde 5 indirim uyguluyoruz”

VADESİ SAYISI 48 AY

Borç yapılandırmasında bu kez vade sayısı uzun tutuldu. Tolu, bu farklılığı yazısında şöyle anlattı:

"Bugüne kadar çıkarılan yapılandırma yasalarında kesinleşmiş borçlar en fazla 36 ay yani 3 yıla kadar taksitlendirilebiliyordu. Taksitler ise 2 ayda bir 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödeniyordu. Yeni Torba Yasa Teklifi’nde, vade 4 yıla yani 48 ay’a çıkarılıyor. Borçlular, kesinleşmiş borçlarını bu düzenleme kapsamında 48 ay’a kadar taksitlendirebilecek ve 48 eşit taksitte ödeyebilecekler. Son derece önemli ve borçlular lehine bir değişiklik.

2 BİN TL ALTI BORÇLAR SİLİNECEK

Bir kişinin, 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenmesi gereken borçlarının toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aramadan borçlarını siliyor, alacağımızdan vazgeçiyoruz.

Böylece, bu borçlar nedeniyle vergi dairelerimiz takip işlemleri yapmayacak, vatandaşımız da takibe muhatap olmayacaktır.

Gelir Vergisi Kanununda yer alan genç girişimci istisnasının tutarını artırıyoruz. Mevcut düzenlemeye göre istisna kapsamında ilk defa işe başlayan gelir vergisi mükelleflerinin üç hesap dönemi kazançlarının yıllık 75 bin lirası gelir vergisinden istisna ediliyor.

Söz konusu tutarı 2023 yılı için 150 bin liraya çıkarıyor ve her yıl Gelir Vergisi tarifesinin ikinci dilimi tutarına paralel olarak artmasını sağlıyoruz. Böylece, izleyen yıllarda, dilim tutarlarında yeniden değerleme oranında artış oldukça, bu istisna da beraberinde artacak.

BAŞVURULAR NE ZAMAN?

Yapılandırma için, 30 Nisan 2023'e kadar ilgili idareye başvurulabilecek.

Yapılandırılan tutarları peşin veya taksitler halinde ödenecek. Kanun kapsamında sicillerinde 5 ila 95 puan cezası olan kişilerin, cezaları sıfırlanıyor. Alkol uyuşturucu ve ölüme sebebiyet verme gibi hallerin dışında bir süre el konulan ehliyetler de iade edilecek. Ayrıca ilk defa yapılan düzenleme ile de vergi dairelerine vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun borcu bulunan vatandaşların 2 bin lirayı aşmayan borçları siliniyor. 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenmesi gereken borçların toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aranmadan borçları silinecek.

VERGİ AFFI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Kamu alacaklarına yapılandırma getirilmesini öngören 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi. Teklifle, kamu alacakları yapılandırılırken, cezalar da siliniyor.

Teklif Meclis'ten geçtikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak hayata geçecek.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 9
  • OSMAN 1 yıl önce Şikayet Et
    ikametgahdan dolayı vergi borcum var 1963 tl silinecek mi?
    Cevapla
  • ademm 1 yıl önce Şikayet Et
    ssk prim affı yokmu
    Cevapla
  • cello 1 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim bu ne zaman yayınlanacak artık .. bu kadar zor mu resmi gazetede yayınlamak .
    Cevapla
  • İsmail 1 yıl önce Şikayet Et
    CELLO af çıksa bile Vatandaş olarak ben hakkımı helal etmeyeceğim sana ve senin gibilerine....
    Cevapla
  • tekniker44 1 yıl önce Şikayet Et
    3600 ek gösterge alamayan teknik personel de güncelleme olacaktı ses seda yok unutulmasın arada
    Cevapla
  • Şirket ortağı eyt 1 yıl önce Şikayet Et
    Bağkur tescil mağdurları unutmayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bölücülüğü savunan adayla ilgili çarpıcı sözler: Esenyurt’u özerkleştirecek mi nedir?
Fena saçmaladı! Özgür Özel'den ilginç darbe çıkışı: ‘Onlar yaparsa teslim olurum’