Köy camisindeki yüzlerce yıllık el yazması Kur'an cüzleri korumaya alındı

Kastamonu'nun Ağlı ilçesindeki bir köy camisinde saklanan ve yüzlerce yıllık tarihi bulunduğu değerlendirilen Kur'an-ı Kerim cüzleri, koruma altına alındı.

Köy camisindeki yüzlerce yıllık el yazması Kur'an cüzleri korumaya alındı
Köy camisindeki yüzlerce yıllık el yazması Kur'an cüzleri korumaya alındı
GİRİŞ 02.02.2023 22:05 GÜNCELLEME 03.02.2023 03:33
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

İlçenin Bereketli Köyü Camisi'nde 1300'lü yıllardan itibaren hafız adaylarına ders verilmesi amacıyla hattatlar tarafından Kuran-ı Kerim cüzleri yazıldı.

Cüzler, yüz yıllar boyunca köylüler ve imamlar tarafından korunarak günümüze kadar geldi.

Camide bulunan 57 Kur'an-ı Kerim cüzünde son yıllarda yıpranmalar görülmesi üzerine daha iyi ortamda muhafaza edilmeleri amacıyla Kastamonu Valiliği ile Ağlı Kaymakamlığınca çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda Kur'an-ı Kerim cüzleri, Kastamonu Yazma Eserler Kütüphanesine getirildi. Cüzlerin, uzmanlar tarafından yapılan incelemenin ardından kesin tarihlerinin belirlenip sergilenmesi planlanıyor.

Ağlı Kaymakamı Elif Yazıcıoğlu Kazanasmaz, AA muhabirine, Kur'an-ı Kerim cüzlerinin Bereketli köyünde uzun yıllardır muhafaza edildiğini söyledi.

Cüzlerin tamamının el yazması olduğuna dikkati çeken Kazanasmaz, "500-600 yıllık Kur'an-ı Kerim cüzlerimiz köyümüzün camisine vakfedilmiş ve orada saklanmaktaydı. Her gelen imam, bunu koruma görevi üstlenmiş. Kur'an-ı Kerim cüzleri, Ağlı ilçemizin ne kadar tarihi ve kültürel bir bölge olduğunu ispat eder nitelikte." dedi.

Bereketli Köyü Camisi imam hatibi Malik Kılıç da Kur'an-ı Kerim cüzlerinin önemini vurgulayarak, "Camimizde 57 cüz bulunmakta. Bunlar camimizde imamlar tarafından muhafaza edilmiş ve günümüze kadar korunmuş. Hepsi farklı tarihlerde yazılmış. Bunlar köyümüzün değeri." ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    iyi yakmamış CHP , bulupta 40 larda
    Cevapla
  • i.Yalçın 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu güzel köyümüzün yolun asfalt değil ALTIN döşeyin Rabbim razi olsun sizlerden Bandırma-BALIKESİR
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah Razı olsun demekki o köy tarihe geçmişe Saygılıy mış
    Cevapla
  • antılaıkbükücü 1 yıl önce Şikayet Et
    1920 den malum zatlardan iyi saklanmış bulsalardı kesinlıkle BU DİN DÜŞMANLARI TARAFINDAN YA YIRTILIP YAKILIRDI DİN DÜŞMANI RASMUSEN GİBİ YADA BULGARLARA HURDA DİYE ÜLKEYİ SATTIKLARI GİBİ SATARLARDI
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Korumaya almak için geç bile kalınmış
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel'i bugün kabul edecek
Saraçhane'de 1 Mayıs provokasyonu: 210 şahıs gözaltına alındı