Kar kış da zorda bırakıyor! Deprem uzmanı süre verip uyardı: Sakın yaklaşmayın!

Pazarcık ve Elbistan merkezli depremler bölgede 5 milyon kişiyi etkilediği bildirilirken uzman isimler, vatandaşların evlere girip girmeyeceği konusunda uyarılarda bulundu.

GİRİŞ 06.02.2023 17:58 GÜNCELLEME 06.02.2023 18:25
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

7,7 büyüklüğündeki Pazarcık depremi ve 7,6 büyüklüğündeki Elbistan depremi Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kayda geçti. Vatandaşlar depreme uykusunda yakalanırken devlet ve millet ele ele yaraları sarmak için harekete geçti.

UZMAN İSİMLER HABER7'YE KONUŞTU

Yaşanan deprem felaketiyle ilgili Haber7’ye açıklamalarda bulunan uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu.

ORUÇ: DEPREMDEN 5 MİLYON KİŞİ ETKİLENDİ

Haber7’ye konuşan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Oruç, koordinasyon vurgusu yaptı. Jeofizik mühendisi Bülent Oruç, boşaltılan risksiz evlere 3 ila 7 gün öncesinde dönülmemesi gerektiğini söyledi.

Depremden etkilenen 10 şehrin demografik yapısından bahseden Deprem Risk Yönetimi Uzmanı Prof. Bülent Oruç, sağ kurtulanlara planlı şekilde yardım ulaştırılması gerektiğini belirtti. Prof. Oruç, “Deprem bölgesinde toplamda 5 milyonluk nüfustan bahsediyoruz. Bu nüfusun hemen hemen tamamı bu depremden etkilendi. Bölgedeki akrabalarını merak edenleri de eklediğiniz zaman sayı 10 milyonu bulacaktır. Orada bulunan insanların içerisinde ilaç kullanan, hasta veya hamile olan, bebeği bulunan anneler, engelliler, yaşlılar var. Oradaki resmi kuruluşlar tarafından öncelikle bunlara ulaşılıp ihtiyaçları giderilmeli.” dedi.

KOORDİNASYON ŞART

Jeofizik mühendisi Bülent Oruç, şöyle devam etti:

Diğer vatandaşlarımız bu kış koşullarında havanın saatler sonra kararacağı düşünülerek, barınma ve yiyecek ihtiyaçları giderilmeli. Bu şu anda planlanmalı. Yoksa sadece arama kurtarma işlerine odaklanırsak, diğer hususlarda sıkıntı baş gösterdiğinde hazırlıksız yakalanılır ve ciddi sıkıntı yaşanır. Şu anda bunun koordine edilmesi gerekiyor.”

GİRİŞ-ÇIKIŞLAR KONTROLLÜ YAPILMALI

Oruç, deprem bölgesinde insanların ayrılmayıp bir arada olması gerektiğinin altını çizdi. Bülent Oruç, “Hep bir arada olunmalı, binalardan uzak açık ve güvenli bir yerde olunması gerekiyor. Gidip akrabalarında kalma planı yapanlar için ulaşım imkanları sağlanmalı ve onlar da koordine edilmelidir. Yolların tıkanması durumunda bölgeye karayoluyla gelecek yardımlar da sekteye uğrar. Gidiş-gelişler muhakkak kontrollü yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

SAKIN BİNALARIN YANINA BİLE GİDİLMESİN

Deprem riskinin devam ettiğini kaydeden Oruç, “Hiçbir bina bir anda çökmez. Bina yapımında kullanılan malzemeler kötüdür, zamanında yorulmuştur, bina yapımı sırasında gerekli denetleme yapılmadığı için prosedüre uygun yapılmamıştır ve bina prematüre doğmuştur. Zamanla içerisinde binadaki yükler artar ve bir an gelir içi geçtiği için bina yıkılır. Bu binalar böyle büyük depremden etkilendiği için az yada çok yaralı olabilirler. Şu anda ufak bir artçı sarsıntıda binaların yıkılma durumu olabilir. Bu sebeple sakın ola boş binaların yanına gidilmesin. ‘Eşya çıkarmak’ gibi düşüncelere kapılmamalıdır insanlar. Hangi binanın yetersiz, hangi binanın risk sınırını aşma seviyesine geldiği bilinmiyor. Bu aşamada sabırla beklemek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

EN AZ 3 GÜN EVLERİNİZE DÖNMEYİN

Bekleme süresinin kaç gün olması gerektiğiyle ilgili de bilgilendirmelerde bulunan Prof. Oruç, şu tavsiyelerde bulundu:

“Artçı sarsıntılar 1 gün içinde çok sık, 3 gün içinde az, 1 hafta içerisinde daha az olarak bitecektir. Eğer eviniz şu anda bile az hasarlıysa bile yetkililerden ‘tamamdır girebilirsiniz’ raporu almadan girmeyelim. Evinizde hiçbir şey yoksa, artçı sarsıntıların azalacağı 3 günden sonrasının beklenmesi gerekmektedir.”

ER: TÜRKİYE’DE ÇOK NADİR OLAN DEPREMLERDEN

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, artçı depremlere dikkat çekerek vatandaşları uyardı. 

Bölgedeki fay hatlarının aktif hale geldiğini söyleyen Engin Er, "Bu depremlerin artçıları olmaya devam edecektir. 7.6 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’de çok nadir olan depremlerden." diye konuştu.

SON ZAMANLARIN EN BÜYÜK DEPREMİ

Artçılar günlerce sürebileceğini ancak gün geçtikçe büyüklüğün ve sayısının düşeceğini belirten Engin Er, "Büyüklük olarak son zamanların en büyük depremi diyebilir. Epey büyük bir deprem. Artçılar günlerce sürebilir. Ancak sayısı ve büyüklükleri azalarak düşer." dedi.

MARMARA DEPREMİNİ TETİKLEMEZ

Beklenen Marmara depremini tetiklemesinin mümkün olmadığını kaydeden Engin Er, "İstanbul veya başka illerdeki depremleri tetiklemez. Çünkü biri Doğu Anadolu Fay Hattı, biri Kuzey Anadolu Fay Hattı. Yani ikisi bire bir organik olarak bağlantılı değil. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki depremler, daha fazla büyük ve sayı olarak daha fazla olan depremler. Ama Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki depremler daha az olsa da Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki gibi depremler üretebilir." ifadesinde bulundu. 

DEPREMLER, GERİLİMLERİNİ GÜNEY BATI'YA TAŞIMIŞ OLABİLİR

Gerilimlerin başka bir noktaya taşınabileceğini belirten Engin Er, "Birebir Marmara Bölgesi’ndeki depremleri tetiklemez ama bu iki deprem enerjilerini ve streslerini Güney Batı bölgesine doğru taşımış veya bu bölgedeki gerilimi artırmıştır diyebiliriz. Yani bir deprem dalma batma zonunda değilse bir noktadan başka bir noktaya taşıdığını söyleyebiliriz. 7.7 büyüklüğündeki deprem gerilimi artırdı. Sadece bu deprem değil, yılların birikimi de o fay hattı üzerinden birikime sebep oldu." diye konuştu.

O FAY HATTINDA ENERJİ BOŞALDI AMA...

Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin o fay hattındaki enerjiyi boşalttığını kaydeden Engin Er, şunları söyledi:

"O bölgedeki enerji boşaldı. Bu artçılarla beraber enerji daha da boşalıyor. Bu boşaltım sonrası en azından o fay hattı üzerinde 6,5’ten daha büyük bir deprem beklenemez. Ama o bölgede başka fay hatlarında depremler olabilir."

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 12
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden emniyetli toplanma yerleri yoktur ?Yetkililere ney söyliyeceksin ? onlari yemin ettirmi ? o namussuzlar bu dünyada en sert kanunlarla cezalandirmalari lazim,sade ondan anlarlar o dinsiz kitapsizlar.Sanki ne dümen cevrildigini bilmiyorlarmi o "yetkililer" ?.Sorumlular sorguya alinmasi lazim millet tarafindan.Ucuz yapildi,alindi-kari nerde ?birak parayi pulu okadar insanimiz hayatini kaybetti .Saglikdan,candan daha degerli birsey varmi ?
    Cevapla
  • Şifa 1 yıl önce Şikayet Et
    Emekli Mustafa güldürme beni vacdan merhamet olmayan yemin tutarmı.
    Cevapla
  • Emekli mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Yetkileri uyaryorum bu saatten sonra mimarlar mühendisler inşaat yapan mütahhitler yeminli bir şekilde görevini yapsınlar
    Cevapla
  • Emekli mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Yetkileri uyaryorum bu saatten sonra mimarlar mühendisler inşaat yapan mütahhitler yeminli bir şekilde görevini yapsınlar
    Cevapla
  • Reisin Askeri 1 yıl önce Şikayet Et
    Reisim, Allah rizasi icin, cöken zarar gören her binayi incelettir. Malzemeden calan, hirsizlik yapan herkezi, yandas mandas bakmadan cikar mahkemeye, en agir cezayi almasini sagla...secimlerde 20 puan fark atmazsam.ben de insan degilim...su cani yanan halkin biraz olsun yanan bögrünü sogut karsiligini alirsin.
    Cevapla
  • reis 1 yıl önce Şikayet Et
    tamam hemen bakıyorum asker
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler