İngiliz bilim insanından çifte deprem açıklaması: En kötü senaryo gerçekleşti

İngiliz deprem bilimi uzmanı Hicks, Kahramanmaraş'taki depremle ilgili, "olabilecek en kötü senaryo" değerlendirmesinde bulundu.

İngiliz bilim insanından çifte deprem açıklaması: En kötü senaryo gerçekleşti
İngiliz bilim insanından çifte deprem açıklaması: En kötü senaryo gerçekleşti
GİRİŞ 06.02.2023 21:10 GÜNCELLEME 06.02.2023 21:52
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

İngiliz deprem bilim uzmanı Dr. Stephen Hicks Kahramanmaraş merkezli çifte depremi "olabilecek en kötü senaryo" olarak değerlendirdi. 

İngiltere'deki University College London'daki Yer Bilimleri Fakültesinde sismolojik hesaplamalar üzerine çalışan Dr Stephen Hicks, Türkiye'nin altında Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu'na göre 7,8 büyüklüğünde yaşanan depremin yüzeye 10 kilometreden yakın meydana gelmesini "en kötü senaryo" olarak tanımladı ve bu nedenle çok güçlü sarsıntılar yaşandığını belirtti.

Türkiye'nin biri Kuzey Anadolu diğeri Doğu Anadolu olarak adlandırılan iki büyük fay hattı üzerinde bulunduğunu ve İstanbul'un doğusunda yer alan Kuzey Anadolu fay hattındaki sismik bir tehlikenin İstanbul açısından büyük kaygı yarattığını hatırlatan Hicks, Kahramanmaraş'taki depremlerin Doğu Anadolu fay hattındaki hareketlilikten kaynaklandığını belirtti. 

Dr Hicks Kahramanmaraş'ta yaşanan iki depremi birbirine yakın yerlerde, aynı zamanda ve benzer büyüklükte meydana gelmesi sebebiyle "çifte deprem" olarak tanımladı. 

Çifte depremlerin sıra dışı olduğunu, ancak okyanus altında meydana gelerek daha büyük tsunamilere yol açan bazı örneklerinin görüldüğünü belirten uzman çifte depremin arama kurtarma çalışmalarına olumsuz etkisinin olabileceğinin altını çizdi.

AFP haber ajansına konuşan Hicks artçı sarsıntılara da değinerek "Yüz binlerce olmasa bile, on binlerce artçı şok olacağını söyleyebiliriz. Bunların çoğunun küçük olmasını ve hasara yol açmamasını umuyoruz, ancak ne yazık ki hala güçlü artçı şokların olma ihtimali var" diye açıkladı.

7 günlük milli yas ilan edildi7 günlük milli yas ilan edildi

Yeniden deprem bekleniyor mu? Şiddetli artçı depremler olacak mı? AFAD deprem haberleri...Yeniden deprem bekleniyor mu? Şiddetli artçı depremler olacak mı? AFAD deprem haberleri...

Peş peşe 7.7 ve 7.6'lık büyüklüğünde iki deprem: Vefat sayısında son durum!Peş peşe 7.7 ve 7.6'lık büyüklüğünde iki deprem: Vefat sayısında son durum!

 

KAYNAK: EURONEWS, HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 47
  • osmanoğlu2023 1 yıl önce Şikayet Et
    ingiliz aklı işte! hep bölerler iyisi ve kötüsü derler zihninizi bulandırırlar! sanki seçme imkanımız var...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    depremi amerika yapsaydi. önce rusyadan baslardi sonra Çinden cikardi
    Cevapla
  • Erol Yenigün 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya artık şu inşaatları yeni hastaneler gibi bilyeli sistem yapılsın 3 yıllık bina bile yıkıldı nedir bu ya.
    Cevapla
  • DERVİŞBABA 1 yıl önce Şikayet Et
    Medet ya rab
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de liyakatsiz müteahhitlik adi altında yapı yapanlar devlet tarafından büyük cezalara carptirilmalilar. Müteahhit yapıdan, fenden, malzeme bilimlerinden ne anlar?
    Cevapla
  • Sahipkıran 1 yıl önce Şikayet Et
    Eğer biraz deprem bölgelerini incelerseniz sadece müteahhit sorunu yok, kesilen kolonlar, eski binalar, uygun olmayan zemin vs. Bizde sorun zihniyet maalesef! Birde bilgisi olmadan fikri olan cahil zevat...
    Cevapla
  • Sahipkıran 1 yıl önce Şikayet Et
    Eğer biraz deprem bölgelerini incelerseniz sadece müteahhit sorunu yok, kesilen kolonlar, eski binalar, uygun olmayan zemin vs. Bizde sorun zihniyet maalesef! Birde bilgisi olmadan fikri olan cahil zevat...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan o tarihi bekliyor! 'Rapor' gelince...
Bakan Yerlikaya'dan 1 Mayıs açıklaması