Deprem yalanları! Provokatörler 'Millet can derdinde' demedi

Türkiye'de büyük bir felakete neden olan Pazarcık ve Elbistan depremlerinin ardından provokatörler de boş durmadı.

Deprem yalanları! Provokatörler 'Millet can derdinde' demedi
Deprem yalanları! Provokatörler 'Millet can derdinde' demedi
GİRİŞ 06.02.2023 21:44 GÜNCELLEME 07.02.2023 11:01
Bu Habere 128 Yorum Yapılmış

Türkiye 2 büyük depremle can derdine düşerken provokatörler de boş durmadı. Özellikle sosyal medyada bazı hesaplardan dezenformasyon yapılırken ilgili makamlardan ise yalanların önüne geçilmeye çalışıyor. Halkı korku ve paniğe sevk edici gerçek dışı bilgilerin boca edildiği sosyal medyada Sakarya'da deprem olduğu, Van'da deprem beklendiği, yeni binaların yıkıldığı gibi iddialar yalan çıktı. Muhalefet medyası ise Başkan Erdoğan'ın afet bölgesindeki CHP'li belediye başkanlarını aramadığını ve Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin arama kurtarma gibi deprem faaliyetlerine katılmadığı yalanıyla milletin karşısına çıktı.

İşte depremin ilk 24 saatinde üretilen yalanlar:

  • “Afet bölgesinde arama kurtarma çalışmaları yapılmıyor” iddiaları gerçek dışı. 10 bin personel arama kurtarma çalışması yürütüyor ve bu sayı artıyor.

  • Sakarya’da 5.5 şiddetinde deprem olduğu iddiası gerçek dışı. Kandilli Rasathanesi'nin yanı sıra uluslararası deprem araştırma kuruluşlarının verileri de incelendiğinde, böyle bir depremin söz konusu olmadığı görülüyor.

  • Türk askeri depremzedelere yardım yapmıyor” iddiası gerçek dışı. FOX TV’de eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, askerin depremzedelere yardım etmediği ve kurtarma çalışmalarına destek vermediği yönünde eleştiriler yaparken, arkasındaki ekrana yansıyan görüntülerde, Malatya'da askerlerin halka yardım ettiği anlar görüldü.
     

    Amerikan sermayeli Fox'ta Mehmetçik'e 'deprem' iftirası!Amerikan sermayeli Fox'ta Mehmetçik'e 'deprem' iftirası!

  •  “Malatya’da deprem sonrası havalimanı yıkılarak kullanılamaz hale geldi” iddiası gerçek dışı. Malatya Havalimanı sivil trafiğine kapalı, insani yardım ve arama kurtarma çalışmalarına açık bir şekilde faaliyet gösteriyor.

  • Muhalefet partileri tarafından fonlandığı belirtilen Sözcü, Yeniçağ, Diken gibi gazete ve internet haber siteleri, deprem üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik algı operasyonu yapıldı. Başkan Erdoğan'ın depremden etkilenen bölgelerdeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldığını duyuran Cumhurbaşkanlığı, bu kapsamda CHP'li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ve Kilis Valisi Recep Soytürk ile Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Borsa'daki düşüş ve muhalefetin menfi tutumuyla ilgili 5 Şubat'ta yaptığı değerlendirmeyi, deprem günü yapmış gibi yayınlandı.

  • Deprem sonrası Adana Havalimanı uçuşlara kapatıldı” iddiası da doğru değil. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Adana Havalimanı hava trafiğine açık.

  • Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “AFAD’ın akşam saatlerinde 8,5 şiddetinde deprem beklendiğine dair açıklama yaptığı” iddiası yalan. AFAD veya herhangi bir kurumdan böyle bir açıklama yapılmadı.

  • Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medyada paylaşılan, “Deprem sonrası Malatya’da Kızılay Bölge Kan Merkezi tamamıyla yıkıldı” iddiaları gerçek dışı. Meydana gelen depremler sonrası Malatya Kızılay Bölge Kan Merkezi binasında küçük çaplı hasar meydana geldiği, hasarın binadaki faaliyetleri durduracak düzeyde olmadığı açıklandı. Malatya Kızılay Bölge Kan Merkezi faaliyetlerine devam ediyor.

  • Van Valiliği, sosyal medya hesaplarından yapılan 'kentte büyük bir deprem beklendiği'ne yönelik paylaşımlara itibar edilmemesi uyarısında bulundu.

  • Deprem sonrası battaniye fiyatlarının fahiş fiyatlara satıldığı iddiası gerçek dışı. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın: Bazı sosyal medya hesaplarında dolaşan Uşak'ta battaniye fiyatlarının 100 TL'den 250 TL'ye yükseldiği haberleri gerçek dışıdır.  Uşaklı sanayicilerimiz ihtiyaç duyulan battaniyeyi en uygun ve en hızlı şekilde üretmeye devam etmektedir. Şu ana kadar Uşaklı hayırsever hemşehrilerimiz tarafından bağışlanan 100.000 battaniye AFAD koordinasyonunda deprem bölgesine sevk edilmek üzere hazırlanmaktadır. Gün dayanışma günüdür.

  • Malatya'da 3 yıllık bir binanın yıkıldığı iddia edilmişti. Dış cephesi de yeni olan binayla ilgili sosyal medyada paylaşımlar yapıldı. Ancak iddianın aksine binanın eski olduğu ortaya çıktı. Google uydu görüntüsüne göre, binadan ilk görüntü 2001 tarihine ait. Binanın, dış cephesinin yenilenmesinden dolayı yeni göründüğü belirtildi.

 

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 128
  • harun 1 yıl önce Şikayet Et
    Nasuh Masuh kim ya. Onlara mı kalmış bu Akut . Allah yardımcımız olsun
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    yasa cikti degilmi lutfen geregini yapin
    Cevapla
  • sahip 1 yıl önce Şikayet Et
    yeni yasa gereği bu yalan dolan haberi yapanların ivedilikle yargılamaları şarttır. ikinci husus artık bu hainlerin bu atakları bizleri hiç şaşırtmıyor ve de inandırmıyor, sağlam kaynak olmadan hiç bir hainin yalana haberine karnımız toktur, hainler ürse de hepsi boştur.
    Cevapla
  • Hakikî türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Cenabı Allah ta sizi kahretsin
    Cevapla
  • Haklı 1 yıl önce Şikayet Et
    Ey Nasuh mahruki senin dedelerinin benim atalarım Avrupalıların zulmünden kurtarıp getirdiler nankörlük yapma dini inancın sana ama insanlıkligin olmuş vatan hainliği yapmayin
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sonra senin ataların ingiltereye kaçtı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuklarla bir araya geldi